97 closed loop idle problem?? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-01-2014, 09:55 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default 97 closed loop idle problem??

alright so iv got a 97 that i just bought and i just noticed it was idling at 2k. iv searched but none of its really making sense or not what I'm looking for. its got a shitty race land header on it and I'm thinking its stuck in closed loop because the o2 is down by the collector. I'm probably wrong but thats the only reason i can think of. when it idles its blowing smoke out of the exhaust and it smells like gas with makes since to me that its in closed loop cuz its running rich. anyways i don't really know how to address this and where i should start
travismo is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 02:13 PM   #2
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default

The idle screw is backed all of the way out already and still idles at 2k. It smokes it's *** off when I start it and it smells like gas so I know puts running rich. Any help?
travismo is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2014, 09:03 PM   #3
Senior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,085
Total Cats: 30
Default

what color is the car?
albumleaf is offline   Reply With Quote
Old 04-05-2014, 04:05 PM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default

Thanks for the help
travismo is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2014, 01:19 AM   #5
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

IIRC 1997 was an OBD2 car. Is it throwing a code?

Quote:
Originally Posted by travismo View Post
Thanks for the help
It's a valid question. The information you've given is pretty much worthless. Get us more details an we can help you troubleshoot the car, depending on what color it is of course.
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 08:50 AM   #6
Newb
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 27
Total Cats: -2
Default

It would be in open loop if the O2 sensor wasn't working.
ED9man is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 11:50 PM   #7
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default

Well basically when I start the car it oldest 2k and stays there even at operating temps. Iv adjusted the idle set screw and no change. Iv read that the butterfly could have some build up in it and not allowing it to fully close but iv pressed On it and it won't go down. I'm kinda new to miatas and fuel injection (iv always been a carburetEd small block Chevy kinda Guy) so I don't know too much about this open ans closed loop. I know these poop raceland headers have the o2 sensor way down at the collector ans I feel like the o2 isn't getting hot enough. Iv also noticed its burning way more gas lately too. It's a blue/green sto btw haha
travismo is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 11:52 PM   #8
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default

Oh and I havnt had it hooked up to a diagnostics yet so I don't know what kind of code it would come up with. Also the check engine light is on if that means anytjing
travismo is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 12:05 AM   #9
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2011
Location: Volo, IL
Posts: 1,247
Total Cats: 140
Default

Quote:
Originally Posted by travismo View Post
It's a blue/green sto btw haha
Finally, some information we can use!

Check engine light on is bad. You can pull the codes yourself. Try this.

Miata Computer Diagnostic Fault Codes

Edit: Nevermind, you have a blue/green car with OBDII. Take it to autozone and they'll read the codes for free.
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2014, 10:23 PM   #10
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA BEACH
Posts: 19
Total Cats: -10
Default

well i borrowed a OBDII code reader from my brother in law and it threw 4 codes. one was o2 bank 1. when i switched it to live data the 02 seems to be working alright so idk why it would throw a code for it. another code was exhaust pressure sensor. idk what thats all about. the other two were EGR but thats been deleted and the last one was a vehicle speed sensor… i also found in the live data that the car is actually idling at like 850 not 2k like my tach says… i wonder if the step motor is back in the instrument cluster or something like that
travismo is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:00 AM.