AFM is confusing me - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-25-2008, 06:44 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default AFM is confusing me

I just got a couple of fittings for the oil feed for my turbo after a while of patiently waiting, so this has been the first time I started the car in a couple months. I got everything ready and tried starting, it took a few attempts but did start. And then it died. So I kept trying to start and it did then kept dying. The engine hasn't run for more than 5 seconds in the past 2 days without shutting off. I press the throttle and it revs but then dies. My friend took off the cone air filter attached to the maf and held the flapper open and the car kept running until he let go. So how do I try to keep that flapper valve open? Will tightening or loosening that clock spring do the trick?
momo182 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 06:57 PM   #2
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2005
Location: SLC, Utah
Posts: 1,591
Total Cats: 0
Default

did you try borrowing another AFM to see if that is where the problem is?
zoom2zoom is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 06:59 PM   #3
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,702
Total Cats: 237
Default

Quote:
Originally Posted by zoom2zoom View Post
did you try borrowing another AFM to see if that is where the problem is?
+1, that should be the first thing you try if you suspect the afm.
Fireindc is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 07:28 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default

Wow where would I find another one of those near Toronto... is there a way to test this one I have now?
momo182 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 07:41 PM   #5
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,317
Total Cats: 1,914
Default

Assuming the AFM hasn't been modified, this sounds a lot like a massive intake leak to me. Something after the AFM is letting air into the system.
Joe Perez is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 07:43 PM   #6
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2007
Location: North Jersey
Posts: 721
Total Cats: 0
Default

+1
budget racer is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:09 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default

Whenever I press the throttle at all the engine dies, it doesn't raise RPM at all, just cuts out. I attached an actual vacuum gauge in the spot of my boost gauge and it read around 22" stable... for a few seconds until the car died again.
momo182 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:17 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,840
Total Cats: 1,786
Default

afm is messed up. ground the fuel pump on constantly and i bet it runs again.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:50 PM   #9
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
Join Date: Sep 2005
Location: SLC, Utah
Posts: 1,591
Total Cats: 0
Default

you can get afm's for around $60 shipped.
zoom2zoom is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 08:53 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default

How do I ground the fuel pump?
momo182 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 09:56 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default

It's a 90 btw. In the connector on the wire to the MAF, there are 3 pins that are pushed back and not making contact. I assume that's where I should start, unless the car's came like that as if there was another option vehicle where all the pins would be used and the miata's didn't use them all. It's sorta hard to see(even though the picture is so big, sorry) but the 3 empty spots does actually have pins, they are just recessed.
Attached Thumbnails
AFM is confusing me-dsc00695.jpg  
momo182 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2008, 10:49 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Brampton, ON, Canada
Posts: 57
Total Cats: 0
Default

Pushed them back in, car runs fine. Thanks for your help.
momo182 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Interpreting Deatchwerks Dead Times from Battery Wizard compuw22c MEGAsquirt 0 09-14-2015 07:08 PM
Dumb question about crank and cam angle sensors AlwaysBroken Engine Performance 4 09-04-2015 02:35 PM
95' NA8 AEM EMS4 Trigger wheel? Downmented AEM 0 08-31-2015 07:35 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:13 PM.