Annoying misfire - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-15-2007, 02:59 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default Annoying misfire

well i had been trying to work around these random misfires in higher boost with fuel and timing. i was about to start looking into my ignition system. Went to get gas at my usual mobil station....misfire seems to be gone. Two weeks ago when doing some road tuning i needed gas so i stopped and got gas a sunoco instead of my usual mobil. I guess the car didn't like that gas. so much time wasted

i do need to someone to make a pnp cop solution for my megasquirt system.
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2007, 03:15 PM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

I'll build a PNP harness for you. $40, soldered and heatshrunk, you supply the cops and a 1.6 ignitor.
I am building them for a couple other members already. Just waiting on my valve cover to show up (been waiting for a few weeks now) so I can get started.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 09-15-2007, 05:35 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
I'll build a PNP harness for you. $40, soldered and heatshrunk, you supply the cops and a 1.6 ignitor.
I am building them for a couple other members already. Just waiting on my valve cover to show up (been waiting for a few weeks now) so I can get started.

sign me up and i'll find the coils, i already have a 1.6 ignitor running in my car, do i need anther one?

on a sidenote, how dangerous is a misfire in heavy boost, it doesn't seem to knock or ping, just quick hitch with a fast small backfire in the exhaust and then back on it's merry way.
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 09:59 AM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Well what I do is gut the ignitor and scavenge it for a connector. It makes the COPs trully PNP and look factory installed. IMO, it's a better, more stable connection than just pushing spades into the car's harness (which was my original plan).
Ben is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 01:18 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

oh ok i gotcha, i'll try to find another one, sucks i think it threw out my blown one.
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 01:42 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

i have one that i blew the tach signal out of

if i get mine wokring tomorrow and mail up some pins for ben ill send that up as well.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 01:44 PM   #7
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Cool!
Thx
Ben is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2007, 07:52 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

dude that would rock if you're willing to do that for me. i really need to finish up this car but this misfire is holding me back. I really hope a nice set of cops fix it. my setup now at 15 psi feels really good when it doesn't skip a beat. I killed a newer gti with at least an exhaust yesterday. from about 30-70 pulled about 6 cars on him
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 02:00 PM   #9
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

I know you guys are going to kill me for digging this up, but I assume the COP setup cured your random missfire issues? I'm getting very random missfires with no knock or ping. It feels like someone hammers the brakes halfway through a pull at 14-15psi and it ONLY does it while deep into boost.
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 02:07 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

$10 says it's your overboost. post log and msq and ill prove it.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 02:17 PM   #11
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

I'm using this great 10 year old Link ECU that came pretuned with the car but without software for it, which makes things a real PITA. To check about overboost, could I turn boost down to say 10-12psi and see if the problem still persists?
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 02:37 PM   #12
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,370
Total Cats: 1,332
Default

FYI, I spoke a couple days ago with a guy who bought a car with a "pretuned" ECU. He's about to put his 3rd motor in. Get the software ASAP.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 04:21 PM   #13
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

Thanks for the heads up you two. I will go ahead and look around for the link software and information about how to tune it.
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 06:30 PM   #14
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA
Posts: 828
Total Cats: -2
Default

Go to FM website and see link for dataloglab. Great app, buy it. Do you have the serial cable to plug into the laptop? If not, you'll need it. FM will also provide support, Jeremy is very good with this ECU. I run one also.
thymer is offline   Reply With Quote
Old 07-26-2009, 11:14 PM   #15
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

I should still have the serial port cable and adapter around here somewhere. I'll find it then look at buying the software
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2009, 01:41 AM   #16
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

Went to 16psi just to verify your suspicion about overboost..... misfire galore. Dropped it back down to 12-13psi and didn't have a single misfire.
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2009, 02:13 AM   #17
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 963
Total Cats: -1
Default

i have the same problem and always had it. It does not do it all the time just once in a while when boosting in 3 or 4 gear all the way. I had my car dyno tuned and the tunner said it for sure a missfire but has no idea where is coming from. I bet its and ignition problem.
Rushin is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2009, 02:20 AM   #18
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Apr 2008
Location: Springfield IL
Posts: 2,750
Total Cats: 24
Default

I just turn the boost down. Its as boring at 12psi as it is at 15-16 psi
chpmnsws6 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2009, 09:44 AM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

any miata with a LINK is boring. You down at least 20hp at every boost level because of the weak basemap no one tunes. You could like others have stated have an ignition related issue, ie, blowout.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2009, 09:51 AM   #20
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Apr 2008
Location: VA
Posts: 828
Total Cats: -2
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
any miata with a LINK is boring. You down at least 20hp at every boost level because of the weak basemap no one tunes. You could like others have stated have an ignition related issue, ie, blowout.
I tune
thymer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mystery Engine Trouble. Halp, mt.net! vehicular General Miata Chat 12 09-14-2015 04:17 PM
Missfires on idle and cruising (no load) emarkey DIY Turbo Discussion 2 09-05-2015 07:59 PM
Dumb question about crank and cam angle sensors AlwaysBroken Engine Performance 4 09-04-2015 02:35 PM
Car not starting any help appreciated bruss MEGAsquirt 1 08-31-2015 11:45 AM
I need help again!! My car driving me up nuts... richyvrlimited MEGAsquirt 11 06-22-2007 10:55 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:13 AM.