Bad Afm???? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-19-2009, 12:22 AM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default Bad Afm????

What are the symptoms of a bad AFM?

The car runs fine at idle, or slight gas it cuts out some. But with mod to full throttle, it just bogs.
Acts like a clogged cat. But I think it was rodded through.

If the throttle body was leaking, could it cause this?
I'll look more into it monday.What do you think is wronge?

This is a stock na 1.6.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 12:47 AM   #2
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
bryantaylor's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: jacksonville, fl
Posts: 1,720
Total Cats: 0
Default

whats wrong is you have megasquirt and STILL have a craptastic AFM, throw it out!
bryantaylor is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 01:07 AM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by bryantaylor View Post
whats wrong is you have megasquirt and STILL have a craptastic AFM, throw it out!


Naaaa that car is afm delete. Both turbo cars run good.

I'm talking about a stock (Non turbo) NA car I'm trying to fix.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 01:07 AM   #4
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

plugs clean? Wires good? do you have a spare afm sitting around u can swap and compare with? Is your fuelpump still running or is it cutting out? If all the above hold true ubolt ur kitty and tryer out. From there it goes into alot of posibilitys.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 01:13 AM   #5
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
bryantaylor's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: jacksonville, fl
Posts: 1,720
Total Cats: 0
Default

put a vac guage on it, let us know how much it pulls at idle.
bryantaylor is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 01:28 AM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (8)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Dallas
Posts: 1,841
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by magnamx-5 View Post
plugs clean? Wires good? do you have a spare afm sitting around u can swap and compare with? Is your fuelpump still running or is it cutting out? If all the above hold true ubolt ur kitty and tryer out. From there it goes into alot of posibilitys.
Yea, I haven't had time to check anything yet. I'm going check tommorrow night.

Quote:
Originally Posted by bryantaylor View Post
put a vac guage on it, let us know how much it pulls at idle.
I can't hear any vac leaks.
But good thought, I'll check that.
Toddcod is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 08:39 PM   #7
I'm Miserable!
iTrader: (5)
 
bryantaylor's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: jacksonville, fl
Posts: 1,720
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Toddcod View Post
I can't hear any vac leaks.
But good thought, I'll check that.
recently i have a bad leak on my lincoln, but i couldn't hear it either. car ran like **** and only had a couple inches of vac.
bryantaylor is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2009, 09:26 PM   #8
Elite Member
iTrader: (8)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Bellingham, Wa
Posts: 2,732
Total Cats: 3
Default

I have $0.01 and a paypal that says its plugs/wires

(my car was the same way when I bought it)
wayne_curr is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 07:34 PM   #9
Newb
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Total Cats: 0
Default HELP! Same issue...

Idles fine, slow in 1st, bogs down BAD in first.

EGR has been removed. New plugs/wires. My thoughts are around the AFM. Since my symptoms are the same as the original post I wonder what the problem was finally diagnosed as!
shawnparks is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 07:35 PM   #10
Newb
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 2
Total Cats: 0
Default

What did you find out?
shawnparks is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 08:14 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pittsburgh PA
Posts: 1,196
Total Cats: 12
Default

This is a 2 year old thread.

Google and try searching here and miata.net for info.

EDIT: check the coil pack too.
2ndGearRubber is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2012, 09:44 PM   #12
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,107
Total Cats: 518
Default

Quote:
Originally Posted by 2ndGearRubber View Post
This is a 2 year old thread.

Google and try searching here and miata.net for info.

EDIT: check the coil pack too.
Yeah, we might have burned him at the stake for making a new thread without searching. Kudos to him for searching, but...

Quote:
Originally Posted by shawnparks View Post
What did you find out?
Unfortunately with a two year old thread you're probably not going to get much help from the OP, he's either gone, bought a MS, or forgotten what he did to fix it.

Quote:
Originally Posted by shawnparks View Post
Idles fine, slow in 1st, bogs down BAD in first.

EGR has been removed. New plugs/wires. My thoughts are around the AFM. Since my symptoms are the same as the original post I wonder what the problem was finally diagnosed as!
Try swapping it with a known good one, hopefully you have a fellow miata friend local to you.
curly is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2012, 04:00 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Total Cats: 1
Default

old thread but help the new guy. Yes, try to borrow an AFM locally to see if that is is. I had a bad one and it had the same symptoms. replaced with a known good one and it cleared up the problem.
good luck
mankiew is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:23 AM.