Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Go Back  Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. > Performance & Tuning > General Miata Chat
Reload this Page >

Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine.

General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine.

Old 09-28-2015, 02:50 AM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 9
Total Cats: 0
Default Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine.

My 97 has P0335 and P0300 CELS. Car runs fine. Don't really know what I should do, other than wipe the little bit of road grime off of the sensor. Can I get stranded if it suddenly goes totally bad?

The only possible symptom is a while ago while cruising at a steady speed on the highway, the car very briefly cut out, but then caught again, I didn't have to pull over or use the starter, it happened so quickly. It was like it just cut out for a couple of revolutions. It's happened twice. Would that be related to the crank sensor? Thanks.
Greasyman is offline  
Old 09-28-2015, 02:55 AM
  #2  
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,537
Total Cats: 222
Default

Car runs fine because the crank angle sensor on the engine pulley is only used for misfire detection and nothing more. The engine pretty much runs on the CAS on the back of the head.
__________________
Originally Posted by ninerwfo View Post
The “into to megasquirt thread” mentions that the MS3 basic has 5 inputs with built in pull up resistors - and I was just wondering why it would have so many, while the MS3Pro PnP has just 2 (with no pull ups?)
MS Labs: Plug and Play Megasquirt ECUs for ANY 90-05 Miata (NA, NB1, NB2 w/VVT, MSM), including basemaps to get you started ASAP. PM me or email or details.
For support on MS Labs ECUs: Please email, be sure to include the unit's serial number and include a datalog and your current map.
Reverant is offline  
Old 09-28-2015, 11:44 AM
  #3  
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Oct 2007
Location: Canton, Ga
Posts: 1,943
Total Cats: 38
Default

Originally Posted by Greasyman View Post
My 97 has P0335 and P0300 CELS. Car runs fine. Don't really know what I should do, other than wipe the little bit of road grime off of the sensor. Can I get stranded if it suddenly goes totally bad?

The only possible symptom is a while ago while cruising at a steady speed on the highway, the car very briefly cut out, but then caught again, I didn't have to pull over or use the starter, it happened so quickly. It was like it just cut out for a couple of revolutions. It's happened twice. Would that be related to the crank sensor? Thanks.
Have the damper off lately? You would get these results when the trigger wheel is on backwards

Edit- like Rev said, its only misfire detection. You could unplug the crank sensor and it would still run

Last edited by Stealth97; 09-28-2015 at 11:58 AM.
Stealth97 is offline  
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
FrankB
Miata parts for sale/trade
6
09-30-2015 12:48 PM
ScrapinMX5
Meet and Greet
8
09-28-2015 02:04 PM
ihiryu
General Miata Chat
9
09-28-2015 11:22 AM
aidandj
MEGAsquirt
14
09-25-2015 06:26 PM


Quick Reply: Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine.


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.