Coolant Fans won't switch off - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-13-2016, 11:03 AM   #41
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by ronniebiggs View Post
I tried changing the settings to 98 and Hys to 3 and the fans still came I. Around 92 which indicates to me either I changed the wrong setting or the fan is been controlled by something else
do you still have the thermoswitch installed?


This is the right place to change the settings. But the thermoswitch will turn the fans on at ~93C and off again at ~87C.

This will override your MS setting if it's still installed.

changing to 98C on with a Hysteria of 3 means it will turn on at 98C and off again at 95C.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2016, 12:30 PM   #42
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
do you still have the thermoswitch installed?


This is the right place to change the settings. But the thermoswitch will turn the fans on at ~93C and off again at ~87C.

This will override your MS setting if it's still installed.





changing to 98C on with a Hysteria of 3 means it will turn on at 98C and off again at 95C.
Hi Brain,

Sorry to be dumb it's been some time. I can get back to the same settings but I'm not sure that is where I need to be. It just won't turn the fans off once they cut in.

But I'm not 100% confident with the wiring and can't find the original post where I got the info from to wire them in parralel.
Surely on Ms2 software the fan on and off is controlled by the temp sensor?

If you think I need to start in the software at the part above tell me straight and I will get the laptop back out. I just think it could be the wiring not the software as no matter how long you leave the car running with the fans on it won't switch off the fans
Regards
ronniebiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2016, 01:13 PM   #43
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0
Default

Just to further elaborate
My car has a relay on the wiring which I guess I added. I need to tell you at this point that both wires which went to the AC fan are wired to my fan. I know reading past threads it says just splice one and run it over to the fan 12V and cut the other. Mine isn't like this!

Could that be it or would o have put the relay in to allow this?

Sorry to be very noobish but it's been years since I did it and I only get it out every summer so I can't remember what I did.

Also yes I have the thermoswitch still on the car and i assume working as I already tried swapping it with another just in case

Last edited by ronniebiggs; 03-13-2016 at 01:32 PM.
ronniebiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2016, 02:02 PM   #44
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0
Default

Eureka!!!

Brain you legend. Changed to 98C and 3 as you suggested and the fans are cutting in and out.

Thank you my friend.
ronniebiggs is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2016, 03:35 PM   #45
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

keep the thermoswitch unplugged so long as MS is controlling the fan.

I'd use 93C and 6C. for on/off.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2016, 03:51 PM   #46
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2010
Location: Darlington, UK
Posts: 280
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
keep the thermoswitch unplugged so long as MS is controlling the fan.

I'd use 93C and 6C. for on/off.
I will have to try that another day but just to confirm is it the sensor at the back of the engine green in colour ? (I have a coolant reroute which puts the green sensor at the back) or the one at the front which is black and I believe is the fan switch?

It's. 1.6 1991.

I can't work out why it wasn't switching off before other than the temp was set to 93.3c and the other bit to 3.8 but not sure if that makes a difference.

Also if I set it for 6C it will take a lot longer to switch off which I'm worried it won't. But hey I will give it a go
ronniebiggs is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MSPNPPro-MM0105: Coolant Temperature Output slomiata MEGAsquirt 5 10-07-2015 02:11 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:17 PM.