COPS not starting - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-29-2008, 08:02 PM   #1
FHS
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Los Angeles, Ca.
Posts: 502
Total Cats: 0
Default COPS not starting

Like the title says. I have a 1.6. I removed the ignitor because I don't have a spare and wired directly. I've quadruple checked the wiring from my car to my harness and to the pins on my ignitors. They all check out according to the schematic provided by Lazzar for the 1.6. I checked the connections with a voltmeter and I'm getting a strong 12v to each ignitor and the tach connections are seeing 11.2v. I'm seeing no power to the triggers when I crank the motor.

What am I missing?

Thanks!
FHS is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 08:03 PM   #2
Junior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Nov 2006
Location: N/A
Posts: 360
Total Cats: 0
Default

ground?
mikeflys1 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 08:20 PM   #3
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

you would need an o-scope to determine that the triggers were not powered during cranking.

most likely, the trigger pairs are backwards, if the wiring is otherwise competent.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 08:28 PM   #4
FHS
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Los Angeles, Ca.
Posts: 502
Total Cats: 0
Default

I'm grounded to the head and the black wire on the miata harness. I tried a couple of different locations on the head but I'll double check the o ring connection. I tried switching the triggers and got nothing.

Could the coils be bad? They are all part #90080-19015 but I sourced them from two different yards. For general info, how would I know if they are bad?
FHS is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 10:38 PM   #5
FHS
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Oct 2004
Location: Los Angeles, Ca.
Posts: 502
Total Cats: 0
Default

Still no go. I rewired my stock ignitor, reconnected my stock coils and plug wires and it fired right up. I'll try again with the PnP wiring as soon as I can source an extra ignitor.

Just to clear somethings up:

I used this schematic to wire my harness. Seemed simple enough:

http://www.boostedmiata.com/FAQ/cops..._Schematic.jpg


Brain's Sticky had this picture. Wiring seems a bit more involved:

http://www.boostedmiata.com/FAQ/cops..._explained.jpg

Are the connections in Brain's picture just an explanation of the stock wiring?

With the PnP method, are you still wiring 5 wires from the COPS through the ignitor onto the pins for the Miata's Black, Blue, Brn/Yl, Brn, and Blk/Wt & Yl/Blu wires according to Lazzer's schematic?

Thanks again.
FHS is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2008, 10:58 PM   #6
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,317
Total Cats: 1,914
Default

Quote:
Originally Posted by FHS View Post
Brain's Sticky had this picture. Wiring seems a bit more involved:

http://www.boostedmiata.com/FAQ/cops..._explained.jpg

Are the connections in Brain's picture just an explanation of the stock wiring?
I believe there is a transposition on that picture. Scott, you may want to chime in here.

The terminal labeled "3" (which is C in the FSM and on the igniter body) having the blue wire- This is the +12 supply to the igniter. It would be hijacked to supply +12 to all four coils, not just 1 & 4.

The terminal labeled "8" (H) with the red wire is, in the stock configuration, the (-) side of the 1 & 4 coil going to ground through the igniter driver- it does not touch 2 & 3.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2008, 12:25 AM   #7
Elite Member
iTrader: (7)
 
samnavy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: VIRGINIA BEACH, VA
Posts: 6,020
Total Cats: 175
Default

Brain will have to chime in here, but something to note is that the harness wires for 1-WHT and 8-RED are not used at all for COPs.
samnavy is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:57 PM.