Halp, NB2 cranky cranky no start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-21-2014, 03:50 AM   #1
I haz no trubo
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,021
Total Cats: 114
Default Halp, NB2 cranky cranky no start

After popping our first endurance engine two weeks ago we built another one. 2001 VVT block, 11:1 supertechs, ported head, I/H/E etc. OEM ecu and cam/crank triggers, OEM VVT coils for now. Zeitronix zt-2 feeding a simulated NB signal to the stock ecu input pin. This is the 2nd and last opportunity for engine break-in and track test is tonight (not cutting it close, at all)

Thing cranks and cranks but doesn't catch. Appears to not have any spark, occasionally smell of fuel. Plugs looks like new and stay dry. Appears to not register RPM during cranking so no spark and fuel (does the tacho jitter/move during cranking?). Changed cam sensors (3 actually), no dice. Didn't have a spare crank sensor (found one today) but we changed the air gap from anything between .5 and 3 mm. Also no dice.

Looks to be either the crank sensor or something electrical, yay. We spliced in fresh ecu connectors since the old ones had bent/damaged pins. Everything was color-matched, crimped/heat shrinked and tested for continuity with the corresponding connector on the engine side of the harness.

What else is there to check?

TL;DR: ****'s messed up and stuff
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 07:36 AM   #2
AFM Crusader
iTrader: (18)
 
olderguy's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Wayne, NJ
Posts: 4,438
Total Cats: 84
Default

Back to basics:

Check compression?

Verify timing belt install?
olderguy is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 07:53 AM   #3
I haz no trubo
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,021
Total Cats: 114
Default

Done and done. Thanks. No dice. Towing it to the dealer to check with obd scanner now.
Oscar is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 12:44 PM   #4
I haz no trubo
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Oscar's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Bolton, UK
Posts: 3,021
Total Cats: 114
Default

****** works. Someone swapped grey/blue and blue/white wires under the dash so no cam signal.
Oscar is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 12-15-2017 09:00 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:24 AM.