my car wont idle - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-12-2007, 06:42 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Freehold, NJ
Posts: 1,577
Total Cats: -2
Default my car wont idle

ok so i just finish swapping a newer (43k miles) 1.6l engine into my car and took out my 165k engine.

problem is the car wont seem to idle properly. if you hold the door on the AFM open it will idle but it wont when you let it close.

any ideas?
disturbedfan121 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2007, 08:15 PM   #2
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

aswered over here http://www.miatamob.org/mobs/1/boards/22/topics/129?page=1

now you need to figure out the next problem

"ok so i double checked all the vacuum lines i could find and found 2 that werent properly/fully connected…i fixed those and now it idles, yay! lol

i took her for a test drive around the block and she felt like she has no bottom end power…..like its slow getting up to about 4k then feels normal like she should….i can put to the pedal to the floor and she literally goes nowhere.
paul is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2007, 08:57 PM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

the flapper door controls the fuel pump. try the same thing with GND and F/P jumped. I betcha it is just a vacuum leak and the flapper isn't getting pulled open to turn the pump on.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2007, 04:37 PM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Freehold, NJ
Posts: 1,577
Total Cats: -2
Default

i tired using the paperclip and connected it to the GND and F/P but didnt really change anything
disturbedfan121 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2007, 07:28 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

then i was wrong. id look into the fuel and air control.

did you plug the idle valve back in, the injectors, the FPR have it's vacuum line, etc.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2007, 12:03 AM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Freehold, NJ
Posts: 1,577
Total Cats: -2
Default

what about timing would that give off these symptoms?

i.e. ive never had anything like this go wrong with both past cars so idk, dont flame me to much

Last edited by disturbedfan121; 10-16-2007 at 02:08 AM.
disturbedfan121 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TunerStudio timining issue - 90 Miata 1.6 Turbo spec1sef MEGAsquirt 28 05-09-2017 08:03 AM
Cannot set Base Timing to 10* Elfering MEGAsquirt 50 10-05-2015 09:04 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM
Help Rough Idle Backwoodsballer General Miata Chat 0 09-04-2015 07:39 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:39 PM.