My dyno day - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-16-2009, 07:26 PM   #1
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default My dyno day

So I finally got the car to the dyno!

Started off bad running into problems with a choke when we went into boost. I had no idea about the overboost protection setting so it took awhile before we found out that was the problem, but it was all uphill from there.

We ran out of time tonight and the owner told me to come back tomorrow and we'll finish it up. I'm lucky I was hooked up with this guy through a buddy cause he's letting me stick around and help out tuning the car so I can learn. Basically he's doing the driving and I'm doing the computer work. I'm actually liking it. At first I was like **** megasquirt and tuning, but I'm starting to learn so its alot of fun.

Tomorrow the plan is to finish the tune we're on now, then do a emissions tune, and then a high boost tune. Right now as it sits I'm making 221hp and 200tq, and that's on the wastegate only, no MBC hooked up. Sits right around 8psi but spikes to 10psi or at least it seems. Tomorrow we are going to hook up his boost gauge to verify.

*Does anyone else have an issue with a hiccup right around 3800-4200rpms? It seems like no matter what we do (lean or rich) it still hesitates right at the same spot. Any advice?
Attached Thumbnails
My dyno day-img-2-.jpg   My dyno day-dyno01.jpg  
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 07:30 PM   #2
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,701
Total Cats: 236
Default

Strange that the hesitation wouldnt tune out. How is your plug gap and what plugs are you using?

Great numbers, I bet its fun.. I cant wait to see what it makes on high boost.
Fireindc is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 07:35 PM   #3
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Quote:
Originally Posted by Fireindc View Post
Strange that the hesitation wouldnt tune out. How is your plug gap and what plugs are you using?

Great numbers, I bet its fun.. I cant wait to see what it makes on high boost.
Yeah the hesitation is way better than it was, but numbers up or numbers down it still hesitates right at the same spot. The plugs were at .34, then we dropped them to .30 or .25, I forget which. The plugs are the common BKR7E's. Its funny, I had them memorized without even realizing it when I went to the parts place to pick them up.

Thanks man, I cant wait to see what it'll make closer to 15psi. Cant say if its fun though, not yet at least. Its still up on the machine, I'm leaving it overnight. Right when we were closing up his shop a guy dropped off a 427 cobra that is ******* MINT. I will be sure to take an assload of pictures tomorrow.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 07:46 PM   #4
Elite Member
iTrader: (13)
 
Join Date: Dec 2006
Location: Taos, New mexico
Posts: 5,701
Total Cats: 236
Default

o.0 haven't driven it yet!?! Holy **** tomorrow should be a fun day for you indeed. As for your misfire, i wish i had more insight. GL tomorrow.
Fireindc is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 07:49 PM   #5
Elite Member
iTrader: (3)
 
AbeFM's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 3,048
Total Cats: 8
Default

It's a long shot... but on my MS-II, I had it switching VICS at 5,000 rpm, and I had a hickup which wouldn't go away. Turned out, when it turned off the coil (at 5k), it would send a back-emf which would momentarily wig out the board. Putting a "flyback" diode on the valve helped.

Perhaps there's some inductive load you need to tweak, too?
AbeFM is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 08:03 PM   #6
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

My car apparently had the same issue...here is the thread my car's PO started about the problem...

https://www.miataturbo.net/forum/t19690/

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
Yep, everywhere you see that freak out, TPSacc is kicking in.

you can see the green Accel:N box go red and show Accel:Y and you can see it when you turn TPSacc to show up in the log.

go to accel wizard and tune your enrichments....in the least turn it all to 0ms and it wont kick in at all. this will cause lean spikes before you hammer it, but it's surely better than now.
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 08:07 PM   #7
Elite Member
iTrader: (3)
 
AbeFM's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 3,048
Total Cats: 8
Default

Huh, oh yeah. Is there software averaging? Perhaps turning it up...
AbeFM is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 08:18 PM   #8
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Quote:
Originally Posted by Cspence View Post
My car apparently had the same issue...here is the thread my car's PO started about the problem...

https://www.miataturbo.net/forum/t19690/
Awesome! Thanks for the info, gonna read up on that.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 08:54 PM   #9
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,162
Total Cats: 2,573
Default

221/200 so far? Oh man you will be grinning tomorrow
18psi is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 10:07 PM   #10
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Connect-I-Cut
Posts: 1,431
Total Cats: 0
Default

Those are good numbers for 8-10 psi how much spark are you running up top?
miataspeed2005 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 10:13 PM   #11
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

Not sure what you're running, but I had similar hesitation issues with bad plug wires. Don't rule out the easy/stupid answer.
curly is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 10:24 PM   #12
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
221/200 so far? Oh man you will be grinning tomorrow
I know man I hope so! Tomorrow couldn't come fast enough!

Quote:
Originally Posted by miataspeed2005 View Post
Those are good numbers for 8-10 psi how much spark are you running up top?
Yeah I'm happy with the numbers so far for sure. I want to be somewhere in the 250ish zone, but at the same time winter is on the way and I don't need to go crazy right now on the numbers. I might try and see what the most I can make is, then drop a few psi. Spark table isn't really touched other than dropping everything up top to 20 and everything down bottom between 20-30.

Quote:
Originally Posted by curly View Post
Not sure what you're running, but I had similar hesitation issues with bad plug wires. Don't rule out the easy/stupid answer.
The wires are 2 years old new, but have 0 miles on them. They are stockers, NGK blue. I have Gospeed's set so I can always try them if it comes down to it.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 10:35 PM   #13
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,105
Total Cats: 518
Default

It'd be weird since they're brand new, but it'd be the first thing I'd replace and check. I've had too many wild goose chases trying to track down a stumble only to find out it was my plug wires.
curly is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2009, 11:34 PM   #14
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Charlotte, NC
Posts: 6,868
Total Cats: 66
Default

Glad to see you around Vash Car is looking good.
Doppelgänger is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 12:25 PM   #15
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

In the car at the dyno right now

We just changed the accel settings to all 0's and re-tuned the fuel table. No more hiccup. I love this forum!

As the car sits its making 224hp and 205tq. Only change from yesterday was the accel wizard stuff and a little on the fuel table.

Going to do some more runs now
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 12:51 PM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,809
Total Cats: 1,780
Default

this time, post a real plot!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 01:03 PM   #17
Antisaint
Thread Starter
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Just turned up the MBC to 13psi

Made 250hp and 231tq

Now going to play with the 10psi map some more. So I was incorrect before, I was actually at 9-10psi making 221. We are going to try and bring that number up now.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 01:08 PM   #18
meatbag
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

Holy **** man...good stuff.

Waiting for a real plot of your target psi now.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 01:18 PM   #19
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2005
Location: Connect-I-Cut
Posts: 1,431
Total Cats: 0
Default

Make sure you don't bump your timing more than 20 up top. Can you do me a favor and ask him how much he would charge me for like 3-4 pulls. And doing my own tuning. Pm me a price
miataspeed2005 is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2009, 01:34 PM   #20
Elite Member
iTrader: (30)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Va Beach
Posts: 7,282
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Vashthestampede View Post
Just turned up the MBC to 13psi

Made 250hp and 231tq

Now going to play with the 10psi map some more. So I was incorrect before, I was actually at 9-10psi making 221. We are going to try and bring that number up now.
I took a quick glance through your build thread but I didn't find what I was looking for. What GT28 are you using and 1.6 or 1.8?
__________________
Best Car Insurance | Auto Protection Today | FREE Trade-In Quote
levnubhin is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why dynos should plot Torque divided by MAP JasonC SBB ECUs and Tuning 11 10-27-2015 05:56 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
K&N Intake Filter nbdooey Miata parts for sale/trade 0 09-28-2015 09:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:25 PM.