Spark wet-out symptoms - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-26-2013, 11:29 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,085
Total Cats: 30
Default Spark wet-out symptoms

Simple idiotic question because I can't seem to figure out what is happening with my car. 1.6 BEGI setup, DIYPNP running about 12-13psi out of SR20 T25.

This has happened twice thus far. Once (back at about 9-10 psi, pre clutch), I was flooring it onto an on-ramp in first and heard a gigantic bang followed by a huge cloud of black smoke behind me. Car sounded like it was running on less than four cylinders for a bit. Pulled over, turned the car off, turned it back on and it's fine. A month later, the same thing happens, no bang this time (it was cooler out, so I assume whatever unburned gas didn't ignite in the exhaust) but still a huge cloud of black smoke. The 2nd time was in 2nd gear around max boost at 4-5k rpms. Car sounded funny for 5-10 seconds, let it go back to idle, blipped the throttle a couple times and it came back to normal.

Sound like spark blow/wet-out? I think my plugs are gapped around 0.35 last I remember.
albumleaf is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 03:00 PM   #2
Moderator
iTrader: (11)
 
sixshooter's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Tampa, Florida
Posts: 15,633
Total Cats: 1,559
Default

Loud bang was behind you (tailpipe) or underhood?
sixshooter is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 08:56 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,085
Total Cats: 30
Default

Quote:
Originally Posted by sixshooter View Post
Loud bang was behind you (tailpipe) or underhood?
Behind me, pretty sure it was just a ton of fuel lighting off in the exhaust
albumleaf is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 10:39 PM   #4
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,008
Total Cats: 583
Default

Do you have a wideband? Can you log data? That is, by far, the best way to diagnose stuff like this.

Failing that, are you able to pull your plugs for an inspection immediately after one of these episodes?
hornetball is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 11:03 PM   #5
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 1,085
Total Cats: 30
Default

Quote:
Originally Posted by hornetball View Post
Do you have a wideband? Can you log data? That is, by far, the best way to diagnose stuff like this.

Failing that, are you able to pull your plugs for an inspection immediately after one of these episodes?
Yeah, I have an AEM Failsafe that logs non-stop, I'll have to check that. Not sure if I can figure out when that run was though. I'm going to pull the plugs now and check the gap.

Edit: I will say, when I was cruising to pull over, my AFRs were what I'd expect at 15.5ish (motor still sounded funny at this point).
albumleaf is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
Got bad Crank Angle Sensor and Random Misfire codes, but runs fine. Greasyman General Miata Chat 2 09-28-2015 11:44 AM
MS3 Basic Connection Issues EErockMiata MEGAsquirt 6 09-24-2015 10:49 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:15 AM.