Valve Cover + Leak! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 10-03-2006, 07:29 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Newbsauce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: NoVA
Posts: 2,304
Total Cats: 2
Default Valve Cover + Leak!

Well.. I installed my valve cover.. as seen in my crappy camera phone pictures taken. Today, I noticed I have a leak. Not just a small one either, as you can see by the size of the puddle. I included 2 pictures.. one from the passenger side, with the car jacked up... and the other of my transmission plug.. which has like 2 drops of oil just hangin off it.
Attached Thumbnails
Valve Cover + Leak!-1003061750.jpg   Valve Cover + Leak!-1003061751.jpg   Valve Cover + Leak!-1003061751b.jpg  
Newbsauce is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2006, 07:51 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

my guess is it has something do do with when you installed your new valve cover.:gay: . did you use a new gasket? how about your cas o-ring?
Mach929 is offline   Reply With Quote
Old 10-03-2006, 07:53 PM   #3
Senior Member
iTrader: (1)
 
miataspeed1point6's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Detroit
Posts: 1,235
Total Cats: 0
Default

wow, that seems like ALOT to come from the valve cover. Did you run the engine after installing it? Hope you get it figured out.
miataspeed1point6 is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 09:36 AM   #4
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Newbsauce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: NoVA
Posts: 2,304
Total Cats: 2
Default

The leak is not coming from my valve cover.. that leak was there BEFORE I installed the valve cover. The only recent things I did were (a) replace some fuel lines (two days ago) but that wouldnt leave that kind of residue, and (b) flushed the coolant system. The coolant system was leaking out of the top hose, but that is plugged up now. Besides the leak is definitely under the tranny pan/oil pan area. Whether or not its trickling down from elsewhere I dunno.
Newbsauce is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 10:24 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

gasoline is a cleaner, and we did "spill" quite a bit. Might just be what trickled down the block?

I'll take a look at this afternoon, but since you haven't moved it since we "spilled" all the fuel, I'm going to have to go with that guess. And you didnt seem to have a leak before that.

Then I'd go with the valve cover gasket, as I saw the condition of your plugs (oiled) and how bad you described it to be.


valve cover looks good btw.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 11:13 AM   #6
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Newbsauce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: NoVA
Posts: 2,304
Total Cats: 2
Default

Well thats a good point, the gasoline, that pee'd all over my engine block might have just cleaned the oil. The new valve cover gasket is solid now, and I moved the car yesterday. Just so you know.. it threw ANOTHER CEL at cruising highway speeds ! I'm wondering if its another o2 sensor. We'll see if it leaked overnight, since I parked it in the same spot, but moved it forward.
Newbsauce is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 11:23 AM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

I'll have my soldering iron and lead with my today, so if it's the O2 signal again, we'll cut the harness off the O2 I gave you and solder you old one on that wire.

If it's the GN signal again, that VPC might be interrupting the CAS signal to the ecu.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 11:53 AM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Newbsauce's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: NoVA
Posts: 2,304
Total Cats: 2
Default

What i dont understand is why it just recently started.. I mean it wasnt there before. We'll have to use the magical safety pin of diagnosis to figure it out. If its o2 i'm just at a loss. Need to figure out how to reset the codes.. thats for sure.
Newbsauce is offline   Reply With Quote
Old 10-04-2006, 12:49 PM   #9
Elite Member
iTrader: (3)
 
Mach929's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: lansdale PA
Posts: 2,500
Total Cats: 0
Default

power wash your motor with a degreaser and real good, let it sit overnight to dry, then start it up and see if you can see where it's coming from
Mach929 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:40 AM.