warm start problem ?!?! - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


General Miata Chat A place to talk about anything Miata

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-30-2008, 07:07 AM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 19
Total Cats: 0
Default warm start problem ?!?!



wondering if someone can help with a really annoying problem. my car won't start when warm. starts first kick when cold and will start when hot, straight after switching it off, but leave it for 20-30 mins and it just won't start.

after a failed warm start attempt, the car must be left for about six hours until cold before it will start again. this is also accompanied by a huge bang from the exhaust on turning the ignition on.

the car only started doing this since bigger (305cc) injectors were fitted on a duel feed fuel rail. it's running an emanage blue and it's not adding any extra fuel at start-up. it's also got a walboro 255 lph fuel pump fitted (the uprated pump was working fine with my previous standard 1.6 injector set-up). I've replaced the air control valve in case it was sticking and tried disconnecting the electrical plug on the idle air control unit, all of which has made no difference.

does it sound like an injector problem or is there something else I can try? seems to be associated with the temp of the engine


cheers

andy.

'92 1.6 BBR Turbo.
L111CHT is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2008, 09:50 AM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,900
Total Cats: 0
Default

the pop means there is too much fuel in there... either a leaky injector or a bad FPR that's dumping fuel in through the vacuum line are my best guesses.
Arkmage is offline   Reply With Quote
Old 07-30-2008, 09:52 AM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,813
Total Cats: 1,780
Default

Quote:
Originally Posted by arkmage View Post
the Pop Means There Is Too Much Fuel In There... Either A Leaky Injector Or A Bad Fpr That's Dumping Fuel In Through The Vacuum Line Are My Best Guesses.

+2
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 07-30-2008, 11:48 AM   #4
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

ok, so if I have a dodgy injector, that wouldn't be causing any problems starting from cold and hot then?
L111CHT is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:31 AM.