WTF happened to my car?!?! Loud top end noise? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Go Back  Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats. > Performance & Tuning > General Miata Chat
Reload this Page >

WTF happened to my car?!?! Loud top end noise?

General Miata Chat A place to talk about anything Miata

WTF happened to my car?!?! Loud top end noise?

Old 08-05-2014, 01:32 PM
  #1  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default WTF happened to my car?!?! Loud top end noise?

Ok so attempted to install my turbo set-up this past weekend. Manifold was wrong, so I put everything back to stock. I never even unplugges the stock ECU before putting the stock stuff back on. CAS was never touched.

The only things I took off/ put back on were...

-Injectors
-Drained Oil (Topped off before attempting to start)
-All exhaust parts
-All intake parts


WTF could have happened here?!?! Is this just a crazy coincidence? I seriously doubt it... Any ideas?

BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 01:53 PM
  #2  
Cpt. Slow
iTrader: (25)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 12,499
Total Cats: 598
Default

Holy **** that's a fucked motor.

You sure you didn't remove the spark plugs and drop something in? Are you sure you reinstalled your oil drain plug? You can't **** up a motor by removing the exhaust and putting it back on. Was something dropped while the exhaust manifold was off?
curly is offline  
Old 08-05-2014, 02:01 PM
  #3  
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 14,178
Total Cats: 1,258
Default

Sort of sounds like very bad lifter tick, but I could be completely wrong.
shuiend is offline  
Old 08-05-2014, 02:05 PM
  #4  
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 75,266
Total Cats: 2,151
Default

sounds like dead motor tick.
Braineack is offline  
Old 08-05-2014, 02:34 PM
  #5  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

It started normal yesterday but had a leaking Injector o ring. I replaced that today and at first it clicked like a dead battery would. Put a jump box on it and it still wouldn't turn over. I moved the crank with a breaker bar and the motor was free. Then I tried again and it started but ran like this.
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 02:35 PM
  #6  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

Spark plugs were never pulled... Didn't drop anything in the intake or exhaust that I know of... Wasn't missing any nuts /bolts either.
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 02:39 PM
  #7  
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,128
Total Cats: 645
Default

So the motor was jammed somehow?

I think I'd pull the head for further inspection at this point.
hornetball is offline  
Old 08-05-2014, 02:45 PM
  #8  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

Yeah the motor might have felt a little jammed but I didn't have to force it that hard when I had the breaker bar... Does that sound like something could have fell in the motor?
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 02:56 PM
  #9  
Elite Member
iTrader: (3)
 
concealer404's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 9,790
Total Cats: 1,361
Default

Put a fork in her, Brian. :(


Time for a 1.8 swap to use your manifold anyways.
concealer404 is online now  
Old 08-05-2014, 03:02 PM
  #10  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

I'm going to look for a motor.... Whatever I find first goes in. This really sucks I can't believe all this right now
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 03:06 PM
  #11  
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 14,178
Total Cats: 1,258
Default

The NJ Miata Mafia should be able to help you find a motor.
shuiend is offline  
Old 08-05-2014, 03:12 PM
  #12  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

But wait how did it start yesterday and run perfectly and quiet ?!?! Something not adding up. It started and ran normal it just had a leaking Injector. This morning I got new o rings, replaced them and put the injectors back in and bam... Noise.
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 03:13 PM
  #13  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

And yeah I have a post on new Jersey miatas
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 03:36 PM
  #14  
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 75,266
Total Cats: 2,151
Default

did you put oil back in it?
Braineack is offline  
Old 08-05-2014, 03:47 PM
  #15  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

Originally Posted by Braineack View Post
did you put oil back in it?

Absolutely.
BTMiata is offline  
Old 08-05-2014, 03:50 PM
  #16  
Elite Member
iTrader: (17)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Fort Myers, FL
Posts: 2,888
Total Cats: 167
Default

Have you pulled the spark plugs yet?
pdexta is offline  
Old 08-05-2014, 03:57 PM
  #17  
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,127
Total Cats: 479
Default

I'd re-check the oil level too. And what's all that smoke?
y8s is offline  
Old 08-05-2014, 04:02 PM
  #18  
mkturbo.com
iTrader: (24)
 
shuiend's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Charleston SC
Posts: 14,178
Total Cats: 1,258
Default

Originally Posted by y8s View Post
I'd re-check the oil level too. And what's all that smoke?
The smoke seemed like a normal amount for touching the header with your greasy hands.
shuiend is offline  
Old 08-05-2014, 04:10 PM
  #19  
Elite Member
iTrader: (3)
 
concealer404's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 9,790
Total Cats: 1,361
Default

Did you drop an injector part down into the intake manifold, and subsequently, your motor?
concealer404 is online now  
Old 08-05-2014, 04:14 PM
  #20  
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,512
Total Cats: 30
Default

Pulled plugs earlier but didn't see anything in the cylinders. My stock injectors still had all pieces in tact. My fic injectors still have all the pieces.... So I don't think I lost any Injector parts

The smoke is from penetrating oil burning off
BTMiata is offline  

Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: WTF happened to my car?!?! Loud top end noise?


Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.