help me bitches!!! tech question - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Insert BS here A place to discuss anything you want

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 03-12-2012, 04:36 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default help me bitches!!! tech question

Subaru wont start.

Clicks.

It jumps aok though.

I whip out multimeter and see a happy 14.5v while running. I go for highway drive. Shut it off. Try to start it again. This time, it turns over halfway and that's it.

Whip out multimeter again and see 12.5v on battery with the car off. WTF????

What's wrong with... battery???
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 04:37 PM   #2
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,011
Total Cats: 583
Default

Probably just tired. Take it into a parts place and have them load test it for you. They don't last forever.
hornetball is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 04:38 PM   #3
Elite Member
iTrader: (5)
 
pusha's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Miami, FL
Posts: 7,363
Total Cats: -32
Default

as with your teal car, it's paying you back for all of the times you've abused on it.
pusha is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 04:40 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,908
Total Cats: 1,793
Default

Quote:
Originally Posted by Faeflora View Post
see a happy 14.5v while running.
see 12.5v on battery with the car off.
exactly what you should see.

a battery is made up of 6 cells that can hold 2.1v each. 2.1 * 6 = 12.6v.

it might not have enough CCAs left in it however.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 04:45 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
exactly what you should see.

a battery is made up of 6 cells that can hold 2.1v each. 2.1 * 6 = 12.6v.

it might not have enough CCAs left in it however.
Where did my ccas go?
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 06:21 PM   #6
Elite Member
iTrader: (21)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Rochester, NY
Posts: 5,689
Total Cats: 560
Default

They got old and died.
rleete is offline   Reply With Quote
Old 03-12-2012, 06:23 PM   #7
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,372
Total Cats: 1,336
Default

You probably nicked them with a sawzall.

Sounds like the battery is dying.
Savington is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 12:30 AM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Ok more help please.

I bought an optima yellowtop and put it in.

WOULDNT START

hooked up miata and was able to jump it. Car runs no problem.

WTFTFTFTTTFWTF
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 12:35 AM   #9
Senior Member
iTrader: (5)
 
Join Date: May 2011
Location: London,OH
Posts: 1,125
Total Cats: 13
Default

starter solenoid or starter maybe, if the solenoid on the firewall you can take a piece of wire and jump the hot to the starter and see if it starts. just make sure you know whats what, you dont want to jump to the wrong thing.
redturbomiata is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 12:37 AM   #10
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,133
Total Cats: 599
Default

Should have used vice grips to tighten the claps.
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 12:50 AM   #11
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Granbury, TX
Posts: 6,011
Total Cats: 583
Default

Might not have been fully charged. After driving for a while, does it restart?
hornetball is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 01:05 AM   #12
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by hornetball View Post
Might not have been fully charged. After driving for a while, does it restart?

Just got back from a half hour drive.

DID NOT START.


WTF.

WHY DO I NEED TWO BATTERIES TO START MY CAR :|
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 01:30 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: May 2010
Location: AZ
Posts: 53
Total Cats: 0
Default

Could that be a possible ground issue? Long shot... but maybe when you get jumped, you're really using the ground from the other car through the jumper cables? Or when you do the jump, you aren't hooking the negative cable on your car to the battery, but a real ground directly to the chassis?
Zefiris is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 01:34 AM   #14
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by Zefiris View Post
Could that be a possible ground issue? Long shot... but maybe when you get jumped, you're really using the ground from the other car through the jumper cables? Or when you do the jump, you aren't hooking the negative cable on your car to the battery, but a real ground directly to the chassis?
Yes, when I jump, I am indeed grounding to the motor, instead of the other battery.

Actually, the ground terminal in my other car is disconnected, so I don't think this is it.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 02:06 AM   #15
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

OK I guess that my starter contacts are worn out and the extra juice helps uh them work?

Anyways I am going to replace the starter.
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 02:11 AM   #16
Elite Member
iTrader: (2)
 
triple88a's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 9,133
Total Cats: 599
Default

Quote:
Originally Posted by Faeflora View Post
Anyways I am going to replace the starter.
Attached Thumbnails
help me bitches!!!  tech question-1017101858.jpg  
triple88a is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 02:59 AM   #17
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Huh what that
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2012, 10:35 AM   #18
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by Zefiris View Post
Could that be a possible ground issue? Long shot... but maybe when you get jumped, you're really using the ground from the other car through the jumper cables? Or when you do the jump, you aren't hooking the negative cable on your car to the battery, but a real ground directly to the chassis?
You were correct!!!!

I jumped the ground terminal of the battery to the block.

Car started right up!!!! Good call.

I saw the ground goes somewhere under the intercooler. I guess it got loosened or something.

Gotta go to work so I will leave it jumped but will fix this afternoon when I get home.


Thanks!!!
Faeflora is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
NA Seat Sliders and Seat Belt Receivers skipstr Miata parts for sale/trade 2 09-28-2015 11:53 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:59 PM.