$5.43 to a helper - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-31-2016, 11:40 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default $5.43 to a helper

Offering $5.43 to anyone who can take my tune file and modify it/tell me what to change to get my car running on Megasquirt. Most of the basic settings are taken care of; I'm having a hard time with the starting settings e.g. cranking pulse width, cranking spark angle, etc. I have a timing light on the way to figure timing out, but figured some of the base tune stuff could be figured out ahead of time. Help with afterstart settings would also be much appreciated.

1992 1.6L Miata
DIYMS2
Located in Michigan
Naturally Aspirated with stock injectors (I have RX8's, but am fine with just getting the car started on stocks)
Can tell you anything else you need to know to help me. Thank you.

Link below will take you to where the file can be downloaded.

Tune File
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 06:11 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Belgium
Posts: 939
Total Cats: 59
Default

We need more info.
Does it not run at all? Does it catch and then stall? Does it stay running for a couple of seconds?
WestfieldMX5 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 08:02 AM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

so it's actually running?

then I'd like that $5.43 now please.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 08:57 AM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

As of now, it cranks without catching. No sputtering, no running, just cranking. Sorry about not mentioning that.
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:03 AM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

and DIYMS2 means exactly?

DIYPNP?
V3.0 PCB MS2 with a custom patch harness?
MS2PNP?

????


NEED THE INFO.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:31 AM   #6
Slowest Progress Ever
iTrader: (26)
 
thirdgen's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: The coal ridden hills of Pennsylvania
Posts: 5,806
Total Cats: 183
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
NEED THE INFO.
.43 to a helper-image.jpg
thirdgen is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:46 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

DIYPNP
Board V1.5 like below
Attached Thumbnails
.43 to a helper-v15top.jpg  
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:54 AM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

did you build it yourself?

did you do the HIGH OUT circuit for the fuel pump? Did you forget to remove the ST-SIGN before cranking using this method of fuel pump activating?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 10:00 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default $5.43 to a helper

I only jumpered it. It was a 94-95 car, I changed it for a 90-93.
Fuel Pump output to High Side Driver input, then High Side Driver output to 1C on adapter board.
I did remove the ST SIGN fuse.
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 10:16 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

is it wired for vTPS and you still have your oe TPS connected?

can you connect with a laptop?

are you getting any RPMs in TS when cranking?

what basemap are you using?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 12:00 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

I left the VTPS port alone, and my TPS plug is still plugged in on my car.

My laptop will connect.

I'm not sure, I'll check later today.

I believe I'm using the base map below. Base Map

If not that one, it's this one. But it's probably the one above.
2nd Base Map
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:56 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

No tach signal when cranking.
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 09:59 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

need to fix your jumpers.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 10:10 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

Correction. My TPS signal is grounded, and there's nothing going to tach. Where should it be going to?
Attached Thumbnails
.43 to a helper-1454378947235.jpg  
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 10:18 PM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

that's tachout.

tach in is opt- and vr2.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 02-01-2016, 10:27 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

OP- is going to 4E, and VR2 is going to 4G. Correct according to this.
Attached Thumbnails
.43 to a helper-screenshot_2016-02-01-21-27-09.png  
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2016, 09:30 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

Having looked at other posts, I'm appearing to have software issues. If my jumpers are correct, it would seem like this must be the issue. I suppose that when I assumed because the signatures between the tune amd firmware matched after I messed with settings, I figured it would be kosher. From what I've seen, it's probably my attempt to adapt 3.4.0 firmware to the older tune that's messing things up. Could I be wrong? Absolutely. Probably am. Let me know what you guys think?
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2016, 09:54 PM   #18
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

Brain, think you could take a look at that tune file? I'll gladly send you that fee, I'm just looking to start the car tomorrow, my timing light came in. Thanks.
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2016, 12:58 AM   #19
Elite Member
iTrader: (2)
 
fooger03's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Columbus, OH
Posts: 4,132
Total Cats: 187
Default

Did you do anything else other than switch out the ECU since the last time the car ran?
fooger03 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2016, 01:21 AM   #20
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 77
Total Cats: -7
Default

Nope. Wired in a few gauges, but that's just power and ground.
Bodhimeister is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stock Pistons mmmjesse Engine Performance 30 01-29-2016 06:25 PM
Miata value 89325iturbo General Miata Chat 10 01-29-2016 01:11 PM
Not your usual timing question ihiryu MEGAsquirt 4 01-28-2016 07:47 PM
Naturally Aspirated motor with a Megasquirt ECU Drewby MEGAsquirt 6 01-27-2016 12:07 AM
Catback exhaust for naturally aspirated 1.6L Cxracer WTB 0 01-25-2016 02:54 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:00 PM.