Argh...anyone seen their AFRs drop off like this? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-07-2009, 07:25 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 219
Total Cats: 0
Default Argh...anyone seen their AFRs drop off like this?

I start the car and it runs fine...just idling...then after about 10 seconds the wideband reading just starts to drop and starts running rough - vacuum is at 20 when running good then drops to about 15 when AFRs get down to 10:1. I've tried searching around but don't see anyone else having this issue. anyone have an idea of why it's doing this? I've attached a log and my .msq

Thanks!
Attached Files
File Type: msq megasquirt200901111719.msq (35.1 KB, 41 views)
File Type: xls datalog200902071715.xls (33.9 KB, 45 views)
scottv is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 07:32 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,840
Total Cats: 1,786
Default

do you have barometric corrections turned on? because look at your Gbaro as the AFR goes rich....
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 07:46 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 219
Total Cats: 0
Default

I turned it off and I think that was it-now it's up around 13:1...one thing I don't understand is why don't my AFRs read the same as what is in my 'AFR Targets for VE Table 1' chart?
scottv is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 08:12 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,840
Total Cats: 1,786
Default

you have ego at 0% so it's turned off..

change your baro corrections to between 110 and 90 kPa, that's probably the issue.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2009, 09:43 PM   #5
Supporting Vendor
iTrader: (3)
 
Join Date: Jul 2006
Location: San Diego
Posts: 2,863
Total Cats: 484
Default

Go to Exhaust Gas Settings. Normally it's set to not allow the MS to alter the AFR according to the AFR target tables until above 1500 rpm. I was having some trouble getting the idle to be spot on all the time in different conditions and with the car at different temps so I changed the EGO to be active above 500 rpm and gave the target tables a bit more authority by changing it to be able to alter fuel by up to 7% instead of 5%. My idle is dead on now all the time.
-Ryan
ThePass is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Nuke Mars! Joe Perez Current Events, News, Politics 8 09-30-2015 05:41 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:32 PM.