Brainsquirt MS1 '96 Parallel AC idle - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-24-2013, 11:33 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Morrison, CO
Posts: 472
Total Cats: 46
Default Brainsquirt MS1 '96 Parallel AC idle

I'm writing this because I've been driving for about 5 years on my Brainsquirt MS1 that's in parallel with my '96 stock ECU. It hasn't ever had a problem and everything's always been great.

This summer it hasn't been idling well with the AC. Last year it was fine. Now sometimes it idles up around 950-1000 and runs perfectly smooth but then it will drop down to ~650 and be really rough and sometimes die. I believe with the parallel install the stock ECU is supposed to control the idle? If this is the case where should I start looking? I've had problems before when leaving my car out in the rain and the wires to the ECUs got corroded, but that was easy to fix. I'm wondering if maybe there's another broken wire. I changed the fuel and timing and it idles a little better but still not great.

Any advice would be welcome!
vitamin j is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 09:53 AM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

sounds like the stock ECU isn't kicking up the idle?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 11:21 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Morrison, CO
Posts: 472
Total Cats: 46
Default

Yeah I think that's the problem but I'm not sure where to start looking.
vitamin j is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 12:05 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

maybe the idle valve is bad all together? does the idle change when you unplug the valve? it should jump up a bit.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2013, 01:54 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
Join Date: Jul 2009
Location: Morrison, CO
Posts: 472
Total Cats: 46
Default

Well I feel dumb. I had replaced the stock IAC hose with just some generic hose because it cracked, and the replacement hose developed a kink because of the twist. Removed the hose and the car idles perfect.
vitamin j is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:39 PM.