Car bucks almost constantly a barely drivable - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-07-2015, 12:52 AM   #21
Tweaking Enginerd
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2013
Location: Boulder, CO
Posts: 480
Total Cats: 37
Default

Post your current tune as well as a log of idle only, after warm-up.
Ted75zcar is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2015, 02:37 AM   #22
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 203
Total Cats: 3
Default

Well I kinda feel like a dummy now. I was disconnecting the tps sensor. Not sure if it's behavior is a problem. I'll chalk the iac when I get home.
ericsbestshot is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2015, 09:54 PM   #23
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 203
Total Cats: 3
Default

Took the throttle body and iac valve off and they don't look too dirty. None the less I'll give it thorough cleaning. I turning the car on with the iac valve only electrically connected and could feel and hear it at least trying to do something.
ericsbestshot is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2015, 08:21 AM   #24
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

put your idle valve back on.


the problem is your tune.



tune the car.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2015, 04:19 PM   #25
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 203
Total Cats: 3
Default

Well I did as you said. I put my iac and throttle body back on. And yep no change. I tried some different settings with the tune. One thing that seemed to help the most was fiddling with the timing map. Drove it for while and it seemed good...... Yeah not so much. I ended up noticing that when I let off the gas while cruising the kpa in tunerstudio doesn't follow what my boost gauge reads. It reads 18-20 in hg at idle and 26 in hg when letting of the throttle when cruising. I noticing when letting off the throttle while cruising the map pressure would stay around 55 - 60 kpa. When idling from cold but coolant has reached operating temps my kpa would be at a minimum of 35 kpa.

So after I noticed this I changed that required fuel for what the current idle kpa is now (55kpa) and it started to run well again. So I'm guessing I am getting a collapsed map pressure line. And it become more evident when hot because I guess the material the line is made of is more flexible.

And fyi I can get my car to idle very easily at a very steady 850 rpm and 13.5 afr. It's just when I start driving after about 20 or 30 minutes.
ericsbestshot is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2015, 02:47 AM   #26
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2008
Location: Navarre, Fl
Posts: 203
Total Cats: 3
Default

Well everyone problem has been fixed. I just had to run a new line for the map sensor. The line got squished. I just have to tweak the cranking pw and afterstart enrichment. Thank you everyone for the help.
ericsbestshot is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2015, 09:55 AM   #27
Tweaking Enginerd
iTrader: (2)
 
Join Date: Mar 2013
Location: Boulder, CO
Posts: 480
Total Cats: 37
Default

Good job posting the solution.
Ted75zcar is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Turbo 1995 Miata Low mileage Clean Tekel Cars for sale/trade 29 02-05-2016 05:16 PM
Rotrex cooling issue gsyk59 Engine Performance 49 11-22-2015 05:11 AM
MS PNP requires reading and following directions??? satisfied MEGAsquirt 141 10-06-2015 11:44 AM
In what world... curly MEGAsquirt 11 09-22-2015 12:54 PM
WTB parts for HPDE car Voltwings WTB 5 09-11-2015 09:23 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:35 PM.