MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo
Sponsored by:
Sponsored by:

CEL still flashing but not connected! Ghosts?

 
Old 12-30-2018, 02:41 AM
  #1  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 91
Total Cats: 11
Default CEL still flashing but not connected! Ghosts?

Hello everyone,
I'm just buttoning up the last little details on my track-build. Everything is running great, data logs show great AFRs, with zero lost syncs, etc. But my stock CEL in the dash continuously flashes "long - long - short - short - short - short", which I think is 004 (or 24?). The thing is, I don't even have the CEL output enabled in Tunerstudio!

Might anyone know why the light is flashing? Should I pull the pin 1E (CEL via Digital Freq. 1) out of the stock ECU plug and see if it is still flashing?

Set up is MS3 ProPnP; turbo 98 Aussie NB8A, 1.8, non-VICS.

Many thanks
ninerwfo is offline  
Old 12-30-2018, 02:50 AM
  #2  
VladiTuned
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 35,142
Total Cats: 3,145
Default

You sure it’s not enabled in extra outputs? I’ll try to finally look through yor files asap
18psi is offline  
Old 12-30-2018, 03:08 AM
  #3  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 91
Total Cats: 11
Default

Hi-ho Vlad, thanks for the reply and great to hear from you . Hope you had a restful holiday. It would be fantastic if you were in a position to work on the tune. I will email you the most recent files, we are running on the post-dyno files now, with WOT tuning done.

I've double-checked everywhere I can think of, the CEL doesn't seem to be turned on anywhere..

Cheers.

ninerwfo is offline  
Old 12-30-2018, 03:57 AM
  #4  
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,584
Total Cats: 241
Default

Disable flash codes, see if it goes away. Are you sure it's the CEL and not the immobilizer light?
__________________
Originally Posted by ninerwfo View Post
The “into to megasquirt thread” mentions that the MS3 basic has 5 inputs with built in pull up resistors - and I was just wondering why it would have so many, while the MS3Pro PnP has just 2 (with no pull ups?)
MS Labs: Plug and Play Megasquirt ECUs for ANY 90-05 Miata (NA, NB1, NB2 w/VVT, MSM), including basemaps to get you started ASAP. PM me or email or details.
For support on MS Labs ECUs: Please email, be sure to include the unit's serial number and include a datalog and your current map.
Reverant is offline  
Old 12-30-2018, 04:27 AM
  #5  
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 91
Total Cats: 11
Default

Oh. Wow. You were right Reverant, it is the Immobiliser that is flashing, not the CEL - pretty embarrassing, sorry about that. So, based on your reply on Mx5Miata.net:

The flashing is done by the module, not the MS3. Basically, its telling you that it can't communicate with the stock ECU (shock and awe; how could that even happen?). The immobiliser doesn't cut the fuel pump; it send a signal to the stock ECU not to fire the injectors and coils, and it cuts the starter motor itself (even in the absence of the stock ECU)."

- I guess I just disconnect the light at the back of the dash to solve the problem?
Thanks heaps
ninerwfo is offline  
Old 12-30-2018, 11:27 AM
  #6  
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,584
Total Cats: 241
Default

Correct.
__________________
Originally Posted by ninerwfo View Post
The “into to megasquirt thread” mentions that the MS3 basic has 5 inputs with built in pull up resistors - and I was just wondering why it would have so many, while the MS3Pro PnP has just 2 (with no pull ups?)
MS Labs: Plug and Play Megasquirt ECUs for ANY 90-05 Miata (NA, NB1, NB2 w/VVT, MSM), including basemaps to get you started ASAP. PM me or email or details.
For support on MS Labs ECUs: Please email, be sure to include the unit's serial number and include a datalog and your current map.
Reverant is offline  
Old 01-01-2019, 06:32 AM
  #7  
Junior Member
 
Join Date: Aug 2017
Posts: 73
Total Cats: -2
Default

Originally Posted by Reverant View Post
Correct.
isn't it easier to unplug the immo module? Is it still above the gas pedal area as in the NA?
lsdlsd88 is offline  
Old 01-01-2019, 06:55 AM
  #8  
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,584
Total Cats: 241
Default

On the European NB2, removing the immo module disables the starter. Also, on the NB1/NB2, removing the bulb is actually easier, at least for me.
__________________
Originally Posted by ninerwfo View Post
The “into to megasquirt thread” mentions that the MS3 basic has 5 inputs with built in pull up resistors - and I was just wondering why it would have so many, while the MS3Pro PnP has just 2 (with no pull ups?)
MS Labs: Plug and Play Megasquirt ECUs for ANY 90-05 Miata (NA, NB1, NB2 w/VVT, MSM), including basemaps to get you started ASAP. PM me or email or details.
For support on MS Labs ECUs: Please email, be sure to include the unit's serial number and include a datalog and your current map.
Reverant is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
sickmiatabra
MEGAsquirt
35
08-07-2015 12:14 PM
patsmx5
ECUs and Tuning
5
03-09-2015 06:49 PM
chiefmg
MEGAsquirt
7
07-01-2012 12:00 PM
Jesse H
General Miata Chat
0
07-21-2008 12:50 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: CEL still flashing but not connected! Ghosts?


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.