Check my MS harness... - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-05-2007, 05:40 PM   #1
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default Check my MS harness...

Ok... 1993 miata... MS standalone... (fans on thermoswitch for now)

DB37 ---- Miata
7-9 ----> 2A (ground)
17-19 ----> 2C (ground)
20 ----> 2P (Intake air temp)
21 ----> 2Q (Coolant temp)
22 ----> 1N (tps 0v - Vb)
23 ----> 2N (O2 sensor)
24 ----> 2E (ignition input, CKP, primary)
25 ----> 2G (ignition input, CMP, secondary)
26 ----> 2L (tps vref)
28 ----> 1B (main relay power)
31 ----> 1H (Ignitor B, 2/3)
32-33 ----> 2U (Injector 1/4)
34-35 ----> 2V (Injector 2/3)
36 ----> 1G (Ignitor A, 1/4)
37 ----> wired in car to lt.green for Fuel Pump

Here is the link for the ecu pinout sheet on the car..
https://www.miataturbo.net/~web1_bra.../ecupinout.jpg
Here is the DIYautotune mods
http://www.diyautotune.com/tech_arti...azda_miata.htm

Hows that look? Wrong/right....

Last edited by Splitime; 08-29-2007 at 11:04 AM.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:12 PM   #2
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Anyone? I have 30min to mod it before i spend 2.5hrs getting to the car to work on it tonight....

If all is well... I'll be starting car up tonight on Akaryrye's 550cc Al Hounos based map...
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:19 PM   #3
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I can't note on the ECU pinouts but the MS side of it is correct and same as how i wired up my '99. Are you using bullet connectors or something like that?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:23 PM   #4
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

I'm using the 18" Diyautotune harness and a boomslang obd1 Plug. I'm aiming for the only non plug/play wire to be the fuel pump... until i figure out which car harness wire i'll give up and tap for that purpose.

For getting the car running... i'll find it under the dash for now.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:24 PM   #5
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

One of my concerns btw is the TPS vref and TPS... I've got a manual.... and will be using a Nissan TB/tps... so i'll be using the wiring from the miata on a nissan tps...
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:29 PM   #6
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Take a soldering iron with you.
Not saying i know that something is backwards but when i was getting spark to work i had my coil wires backwards and the car wouldn't fire. Never looked to see if i had it wrong compared to the documentation or what but that fixed my spark problem. The nissan TPS will be an interesting setup. Take pics of how you adapt it to the miata.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:29 PM   #7
Elite Member
iTrader: (12)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Central-ish VA
Posts: 4,449
Total Cats: 16
Default

I doubt it will matter. All tps's are just 5 volt potentiometers. Scott might be able to shed some more light though since he just wired up the auto tps to the manual harness.
neogenesis2004 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:34 PM   #8
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by neogenesis2004 View Post
IScott might be able to shed some more light though since he just wired up the auto tps to the manual harness.
Thats exactly what I'm looking for... basically if i got it right .
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 06:36 PM   #9
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by cjernigan View Post
The nissan TPS will be an interesting setup. Take pics of how you adapt it to the miata.
Well.. my picture host from my build is down... but with the intake manifold we built we used a Nissan TB... bigger than the miata one and variable tps... basically we used it because it was sitting in the garage
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 09:14 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

I basically wired the 3 wires the same. switch > switch, ground > ground, TPS > WOT, then I'm tapping the 5ref off the line that goes into 2M off the AFM harness.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2007, 09:31 PM   #11
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

I see, i didn't know you were using the Nissan TB. I was assuming you were making a sweet little adapter for a nissan TPS to mate it to the miata TB. Stock throttle cable gonna work for you fine?
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2007, 04:03 PM   #12
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Stock cable is working fine. Custom manifold made it easy to use something else. We had a complete (with real tps) Nissan one sitting around and used it. I can easily goto a even larger TB later by retapping and boring out our TB baseplate.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2007, 03:11 AM   #13
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

So no start... not feeding fuel or spark. Ignitor gets warm, but nothing untouchable. Fuel pump primes (I found the lt.grn wire inside the cabin... i took pictures for reference later).

Grounds are good I believe.... thoughts?
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2007, 09:17 AM   #14
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Are you getting an RPM signal when you crank it?
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2007, 09:01 PM   #15
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

You know, I don't think there was RPM when my friend cranked it while I watched the gauges in MT....
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2007, 11:09 PM   #16
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Btw. "stim as wheel" gets me RPM fine in MT with the stim attached (off when on car of course).
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2007, 01:01 PM   #17
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Found one flaw in the DIY autotune harness. It is supposed to have blue (14 gauge) at pins 32+33 and green (14 gauge) at pins 34+35. I just opened db shell and checked wires with a meter... its reversed. Blue is 34+35 and green is 32+33. So I know my ignition stuff was reversed... I'll remedy that by just switching the blue/green on my obd1 harness.

Here's my exact wire up... (without the green/blue swap)
ECU - DIy harness color - Diy Harness pinout
1B - red - pin28
1G - brown - pin36
1H - grn/wht - pin31
1N - blue - pin22
2A - blk (14/big) - pin7-9
2C - blk (14/big) - pin17-19
2E - shielded white - pin24
2G - blue/white - pin25
2L - gray - pin26
2N - pink - pin23
2P - orange - pin20
2Q - yellow - pin21
2U - blue (14/big) - pin34+35
2V - green (14/big) - pin32+33

2U and 2V (blue/green) are ones I believe are incorrect according to originally following diy harness pinout/wires vs checking it physically.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2007, 01:06 PM   #18
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Boy i hope i didn't fry my ignitor (that would happen with reversed ignition wiring right?). At least knowing I haven't gotten fuel yet means its something else off also.
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2007, 01:37 PM   #19
Miotta FTW!
Thread Starter
iTrader: (24)
 
Splitime's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chicagoland, IL
Posts: 4,295
Total Cats: 26
Default

Oh... the ecu pinouts are from the ecupinout.jpg curtosey of Braineack.
ECU pinouts as per the sheet, wording is off sheet... [] used for my comments.
1B = Main relay power
1G = Igniter
1H = Igniter
1N = Throttle Sensor (idle point) 0V-Vb [on/off? or maybe 5-0v...shrug]
1R = Fan switch (wanna figure out this for ecu to control fan)
2A = Ground (Injector)
2C = Ground (CPU)
2E = Crank Angle Sensor (Ne-signal)
2G = Crank Angle sensor (G-Signal)
2I = Igniter (unsure what this is compared to the Igniters on the 1 plug)
2L = Throttle Sensor (Power terminal) [wot - 5v and closed - 0v)
2N = Oxygen Sensor
2P = Airflow sensor (intake air thermosensor) [GM IAT wired in]
2Q = Water Thermosensor
2U = Injector (nos. 1,3)
2V = Injector (nos. 2,4)
Splitime is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2007, 02:18 PM   #20
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Reversed injector pinout shouldn't be an issue, but I'll check some of our stock of harnesses to be sure they aren't labeled incorrectly.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
(Noob). Does MS3 use CEL? TheNomad MEGAsquirt 6 10-01-2015 11:47 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Any pnp megasquirt for 2001 Big_gumby WTB 0 09-30-2015 04:34 PM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:16 PM.