DIYPNP 1991 No Start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-23-2014, 09:18 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: The Plentiful Land of Beer and Cheese
Posts: 417
Total Cats: 65
Default DIYPNP 1991 No Start

Hey guys,

Trying to diagnose what seems to be an issue on my DIYPNP itself, but so far after reading everything regarding no starts on a DIYPNP on here the last 2 days I've had no luck in solving my issue.

So long story short, my 1991 is bone stock and this is my first stage in prepping for boost this fall. fuel pump is running but i'm getting no RPM signal. Its reading out as 1 RPM while cranking over. The car does not start, or even sputter or attempt to start for that matter. It just turns over implying no fuel, and the dry spark plugs confirm that. The stock ECU runs the car perfectly.

I've been using the latest 3.3.2 firmware, which is seems to install just fine, and I've been using the 240cc startup file supplied by DIYAutoTune website. Attached is a log of me trying to start it up. I checked continuity on all the wiring from the edge pin connections to the PNP pins and it all checks out. Is there anything I can verify on the board itself? or some reason in specific why the RPM wouldnt be inputting properly so I can narrow down where to diagnose further?

Thanks in advance for the help
Attached Files
File Type: msl 2014-07-21_19.47.12.msl (53.9 KB, 59 views)
Padlock is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2014, 10:57 PM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

There is a problem with your tach input or tune settings. Needs more posting of tune file (.msq) and composite log (.csv).
Ben is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 01:26 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: The Plentiful Land of Beer and Cheese
Posts: 417
Total Cats: 65
Default

the tune is attached (downloaded straight from DIYAutoTune)

I've been looking into the tach input myself but havent had much luck as of yet. I tried to do a composite log, but it wouldnt record.. i'm completely new to TunerStudio so I'm assuming I just havent figured it out yet and am just missing on something simple.
Attached Files
File Type: msq 91 miata 240cc injectors.msq (109.5 KB, 49 views)
Padlock is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 10:02 AM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

No, I don't want a copy of my tune from my website. I would like to see a copy of the exact tune out of your ECU, please.

The composite log may take as long as 10 seconds before you see anything on screen.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 09:28 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: The Plentiful Land of Beer and Cheese
Posts: 417
Total Cats: 65
Default

Is this what your looking for? I apologize for the misunderstanding
Attached Thumbnails
DIYPNP 1991 No Start-composite.jpg  
Attached Files
File Type: msq No Start Tune.msq (109.5 KB, 68 views)
File Type: csv 2014-07-24_19.13.54.csv (10.3 KB, 36 views)
Padlock is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2014, 10:55 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jul 2014
Location: The Plentiful Land of Beer and Cheese
Posts: 417
Total Cats: 65
Default

after doing lots of diagnosing on the car prodding around checking voltages and following back everything I could from the OPT- and VR circuits, I figured out I made the noob mistake of accidentally installing one of the cam adjust resistors (R20) so I removed it. I checked the CAS wire voltages and they are GND, 12V, 10V, 5V in that order before and after the removal of the resistor, which is incorrect from what I've found (suppose to be GND, 12V, 5V, 5V unless I'm wrong there) BUT the car started right up which is what really matters to me at this point. Got the base timing set and got a good base file done on the VE table within about 30 mins. Time to let the fun begin!

Last edited by Padlock; 07-25-2014 at 02:08 AM.
Padlock is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2014, 11:25 AM   #7
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

That will do it - leave R20, R21, and R39 out when building a DIYPNP for a Miata.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 12-15-2017 09:00 PM
1991 special edition with hard top full part out JC, NJ russian Miata parts for sale/trade 6 10-08-2015 04:01 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 08:39 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:48 PM.