does my tpsDOT look normal to you? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-31-2015, 06:19 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default does my tpsDOT look normal to you?

is my tpsDOT supposed to be all over the place like this? When I'm idling if I ramp up the RPMs to anywhere higher than idle I get a tone of miss fire and the TP Decel kept on kicking in on me which I think was causing it. Could this be because my tpsDOT is making it think I'm going off throttle when I'm not?




Name:  graph_zpsjyx7tacc.png
Views: 5
Size:  94.1 KB
Strider85 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2015, 06:33 PM   #2
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 13
Total Cats: 0
Default

I just looked and my map dot is way cleaner.

Name:  graph_zpsoidna4qd.png
Views: 6
Size:  100.7 KB
Strider85 is offline   Reply With Quote
Old 05-31-2015, 06:58 PM   #3
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Yeah, that's a problem. Use the TPS filter options or set your enrichments outside the range of the noise.

Or figure out why it's so dirty, loose connections or a bad sensor or something.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:01 AM   #4
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

I think that noise is too high to "set your enrichments outside the range of the noise".. check out the scale on the graph.

You need to figure out where the noise is or adjust the filtering in the megasquirt to filter it out.

basically what's happening is that your MS is seeing a tiny change in voltage even at 0%TPS and it's right on the border of two bit values. Fluctuations in system voltage make that bit flip back and forth very quickly--the values you see are only samples. the true value might be much larger.

increase the smoothing or filtering (i forget the setting, but if you show me the tps settings page, I can help more) and see if it goes away.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:22 AM   #5
Murderator
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 36,206
Total Cats: 2,587
Default

What they said: bump up the smoothing in general settings if you want (though I usually don't like to numb that down much, usually 80-90 where 100 is unfiltered)

then actually tune AE so you're not tripping the enrichment either way

Protip: almost no one has the same thresholds so no one can really tell you what settings to use. just raise them til they don't trigger with the foot off the pedal
18psi is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
No spark while cranking? navalhawkeye MEGAsquirt 9 10-07-2015 08:10 PM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Megasquirt died mid operation psyber_0ptix MEGAsquirt 4 09-22-2015 10:35 AM
High-lift cams, SUB, new valve job = lifter tick? Der_Idiot Engine Performance 14 09-16-2015 10:30 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:39 AM.