EBC installed but wastegate wont move - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-02-2008, 05:30 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default EBC installed but wastegate wont move

Hi, I just installed my GM ebc solenoid, followed all the instructions, changed js2 to boost control, etc. The boost targets are stock, set at 20.
Well, I just started the car but the wastegate doesnt even move when I accelerate. I disconnected the actuator and I can move it by hand, right now I think its shut close, the arm is towards the front of the car.
My boost gauge says around 20 of vacuum at idle and when I step on it it goes the 0 but no boost. The BOV is ventilating every time I let off....

Also, is the LC1's gauge supposed to show 22.4 afr when the car is idling and then when I shut it off but leave it ono contact it goes to 15-16 afr???
I have the yellow wire going to the stock O2 sensor connector and reseted it's values to 0v=10 and 5v= 19.9, the brown wire is connected to the gauge and then I connected it to pin # 10 on the middle connector, it's values were changed to 0v=7.35 and 5v=22.4
so, whats wrong?
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 05:32 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

if you changed the output, go into configurator and change lc-1 defualt to lc-1 linear.

if your idling that lean, add fuel.

increase your DC% numbers. you may need to go as high as 30-40% before it starts to raise boost.


you will not get boost at idle.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 05:36 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
if you changed the output, go into configurator and change lc-1 defualt to lc-1 linear.

if your idling that lean, add fuel.

increase your DC% numbers. you may need to go as high as 30-40% before it starts to raise boost.


you will not get boost at idle.
ok, ill change it to linear.
since i dont have a variable tps, do i change the tps % to 0 and 100? or just leave the 20, 40, 60, 70, 90?
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 05:40 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

I also changed my boost kpa target chart to:
1000rpm= 40
2200rpm= 35
3600rpm= 33
4800rpm= 30
6000rpm= 30
7200rpm= 30

should I not have touch that?
I'm looking at 8psi of boost. I have modified fm1 intercooler kit-piping which I dont think will handle more than 8psi.
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 05:45 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

leave the numbers, make sure your TPS is calibrated. (go to tools)

try 100rpm 100% 2000rpm 100% 2500rpm 40% - 7000rpm 40%

turn your overboost protection onto 10psi, to make sure you can build the boost but not let it continue to rise.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 07:13 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Ok, i did it. Now I get 6 psi at full throtle but at partial throttle or at low rps i can only manage to get vacuum to 2 or 3 psi.
whats the difference between the boos kpa targets and the boost duty tables?
And how do I calibrate the tps? it says 126 at closed throttle and 126 at full throttle??
The wideband still doesnt work well, I get like 10afr at full throttle, but in tha afr table I wrote 12afr at 140kpa + and then i graduLLY went up
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 10:15 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

ok, im an idiot, i was doing everything on neutral, just accelerating, that's why it didnt boost, now the overboost cutoff starts at 4k. I backed everything down, (duty cycles to 20) and still cutting off but now its only at 6k on third gear and starts cutting off at 4k in fourth gear. I'll back everything down more tom and see what happens.
Now do I touch the boost kpa target table too? what is the difference between both?

And, is boost only suppose to come at full throttle? can I make it boost at half throttle?
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 10:22 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,892
Total Cats: 1,792
Default

sounds like the WB is working but you need to tune your map for fuel.

sounds like your getting a bit of boost creep, try turning the last cell target down to 10% or something. log the runs and view then in data log viewer to see how it looks.

btw, who built your ms?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 10:24 PM   #9
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

between this thread and turbobluemiata's i don't know how you do it Scott. you must be one patient mother ******.
paul is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2008, 10:29 PM   #10
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by paul View Post
between this thread and turbobluemiata's i don't know how you do it Scott. you must be one patient mother ******.
Yea, he is and Im glad. And I know, my questions may seem kinda stupid but I'm new at MSing and i need to learn.

And I have a MSPNP.
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another Cast Manifold Corky Bell Prefabbed Turbo Kits 18 11-22-2016 10:01 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 06:05 PM.