Finally joined VTPS club, calibration numbers, TPS AE - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-24-2013, 07:24 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default Finally joined VTPS club, calibration numbers, TPS AE

Finally wired up the 94 VTPS to my MS3x. I've got an issue and a couple questions.

What kind of numbers are normal for throttle %? I tried messing with the calibration numbers and right now it doesn't go above 7% closed throttle, but if I snap it and let go, the number sits at -50% or so. WOT is at about 170%. I don't know how relevant this is, or if the MS just looks for a low number vs a high number. closed throttle ADC = 670, WOT ADC = 850. I shaved some off the top and added some to the lower number. How important is this really? I searched and found that some people experienced this, but the difference isn't as big as mine.

Also, now that I have a functioning VTPS, does anyone want to share their time based accel enrichment settings? I've had it to 100% MAP 0% TPS (for obvious reasons), and now I don't know what everyone uses/what would be a good idea. I was going to just leave it at 50/50 for now unless someone has better luck with different numbers.
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:00 PM   #2
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

Congrats! normal 0-100% if calibrated properly. For example my air pedal likes adc counts: 72 closed and 846 open.

670 looks very high for closed count.

Last edited by southernmx5; 07-24-2013 at 11:13 PM.
southernmx5 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:21 PM   #3
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

The problem is my calibration numbers will change drastically depending on if the car is running or off when I do the calibration, and will change just from snapping the throttle a few times to completely different numbers.
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:27 PM   #4
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

How is it wired?
southernmx5 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:30 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

derp

Last edited by MartinezA92; 07-26-2013 at 03:57 PM. Reason: derp
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:40 PM   #6
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2011
Location: Volo, IL
Posts: 1,247
Total Cats: 140
Default

In for any helpful information. Mine's wired up but seems to have a lot of signal noise.

Mine sits around 120 for min and 930 for max.
dieselmiata is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:43 PM   #7
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: May 2009
Location: TN
Posts: 328
Total Cats: 4
Default

southernmx5 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2013, 11:52 PM   #8
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

Oh ****. Going to PM braineack.
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2013, 11:35 PM   #9
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (4)
 
MartinezA92's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Mountain View, CA
Posts: 1,702
Total Cats: 28
Default

Alright, so I'm going to finish this thread so that there isn't 1000 of these threads with no ******* solution at the end.
Braineack pretty much said what I'm going to say below in some random thread that I never found so it can't hurt if I post it a second time.

These directions:

"For a '94-'97 TPS, assuming you have a pigtail for the new 4-wire TPS, splice the red / black wire of the TPS to the red wire of the car's harness. Splice the green / white wire of the TPS to the green / white wire of the car's harness. Splice the black / blue wire of the TPS to the black / green wire of the car's harness. The red wire of the TPS will be unused."

ARE INCORRECT FOR MS3x. (and probably for a lot of other megasquirts)

The correct way:
Splice black/blue from TPS to black/green of car
Splice Red/black from TPS to green/white of car
Splice green/white from TPS to red of car.

TPS numbers are perfect now.
MartinezA92 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Toxikk Girz0r Gaming 23 01-18-2017 01:02 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:36 PM.