Finished BMW TPS MOD - confused - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-21-2009, 09:05 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 74
Total Cats: 0
Default Finished BMW TPS MOD - confused

Everything I've read says the 5V comes from the red wire on the factory harness and goes to pin one of the BMW TPS. So given the red wire is shown here:



I connected it to pin one of the TPS. I then connected the black to pin 2 and the turquoise to pin 3.



Well when I went to calibrate my WOT reading was 38 while my no throttle was 222. So I switched the red and black on the TPS and got the numbers correct.


What am I missing here? Just surprised to see the bad info.

Last edited by Wardsweb; 03-22-2009 at 01:24 PM.
Wardsweb is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 08:25 AM   #2
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

er nothing? you switched the wires and it reads correct. What else is there to say?

Go out and tune and have fun?
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 10:32 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by richyvrlimited View Post
er nothing? you switched the wires and it reads correct. What else is there to say?

Go out and tune and have fun?
I was just surprised to find so many post with the same wrong information. Which brings to mind these quotes

"don't believe everything you read" & "trust but verify"

I did document the entire process on my site.
Wardsweb is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 11:34 AM   #4
Elite Member
iTrader: (5)
 
Atlanta93LE's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Marietta, GA
Posts: 2,198
Total Cats: 1
Default

This issue has been addressed previously.
Atlanta93LE is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 11:45 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 74
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Atlanta93LE View Post
This issue has been addressed previously.
Thanks I didn't see that on my many searches. It is one reason why I decided to document the entire process step by step to get all the information in one place and so there would be no question on what I did.
Wardsweb is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2009, 11:55 AM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

yep sounds like you have the ground and 5vref reversed.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2010, 09:44 PM   #7
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2008
Location: NJ
Posts: 429
Total Cats: 0
Default

(deleted, meant to post in another thread)

Last edited by ctxspy; 03-11-2010 at 07:39 PM.
ctxspy is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2012, 01:03 PM   #8
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Sep 2011
Location: Plano TX
Posts: 595
Total Cats: 2
Default

Ok I know this is an old thread sorry. I have been having problems with my tps and want to verify the wiring before I resolder everthing to get the noise out of the signal.

what is the order of the pins on the bmw plug. I dont have the pig tails so

Is 1 at the top then 2 then 3 so on clockwise.

I have read many post and some mention others where wrong. what is the correct 1.6 harness to bmw vtps connection.

In this post there is great pic of wiring to the pins on the bmw tps what type of connection metiod is that. I tried female connector but they keep coming lose and I want am more reliable solution. Can i solder the wre directly to tps or what type of connection fitting should I look for?
90 Turbo is offline   Reply With Quote
Old 04-30-2012, 12:26 AM   #9
Junior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Jun 2008
Location: NJ
Posts: 429
Total Cats: 0
Default

I think i referenced this when hooking up my TPS:

http://myturbomiata.com/journal/thumbnails.php?album=38

I had the pigtail, and soldered the leads ... You can probably get away with soldering directly to the pins as well.

Tomaj
ctxspy is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2013, 04:11 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 48
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by ctxspy View Post
I think i referenced this when hooking up my TPS:

My Turbo Miata Photo Journal - Variable TPS

I had the pigtail, and soldered the leads ... You can probably get away with soldering directly to the pins as well.

Tomaj
I referenced those instructions too but the values are both showing "0" during calibration for closed and wide open throttle.

Does it make a difference whether I solder or crimp the wires etc?

Really stuck with this I can't see where I've gone wrong.

I also have a 4 pin tps and throttle body from an automatic mx5 if someone has a how to instruction on that?
Dagger is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2013, 10:51 AM   #11
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,264
Total Cats: 51
Default

Check the voltage coming from the sensor at closed and wide open throttle - what do you find?
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2013, 02:28 PM   #12
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 48
Total Cats: 0
Default

It's alright, I rushed through the instructions out of excitement and didnt put the J5 jumper in place. All working fine once I did that but I did have to switch those 2 wires round as mentioned above to prevent getting backward readings
Dagger is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2013, 05:12 AM   #13
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Yokohama
Posts: 49
Total Cats: 2
Default

Since I couldn't find such a photo, here is how I wired the BMW 0-280-120-406 TPS/VTPS (using the advice here)

This calibrated in Tuner Studio without a problem. I hope it helps!


Not going to leave it like this though!
Attached Thumbnails
Finished BMW TPS MOD - confused-11j9jjl.jpg  
Rothko is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 08:56 AM   #14
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,523
Total Cats: 30
Default

So confused... I'm getting backwards reading but mine is wired the same as above ^. What wires should I try switching?


Attached Thumbnails
Finished BMW TPS MOD - confused-20140409_075127_zpspgnw6fzc.jpg  
BTMiata is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 08:59 AM   #15
Junior Member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Yokohama
Posts: 49
Total Cats: 2
Default

You need to swap the black and brown wire.
Rothko is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:06 AM   #16
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

Quote:
Originally Posted by Rothko View Post
Since I couldn't find such a photo, here is how I wired the BMW 0-280-120-406 TPS/VTPS (using the advice here)

This calibrated in Tuner Studio without a problem. I hope it helps!


Not going to leave it like this though!
Quote:
Originally Posted by BTMiata View Post
So confused... I'm getting backwards reading but mine is wired the same as above ^. What wires should I try switching?



Really, yours is the same as above?


Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:08 AM   #17
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,523
Total Cats: 30
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
Really, yours is the same as above?


Yes it is... Look at the way I'm holding the connector
BTMiata is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:10 AM   #18
Elite Member
iTrader: (5)
 
Join Date: Aug 2011
Location: South Jersey
Posts: 1,523
Total Cats: 30
Default

Wait I see it hahaha... Need more coffee
BTMiata is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2014, 09:25 AM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

Quote:
Originally Posted by BTMiata View Post
Wait I see it hahaha... Need more coffee
there it is
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
LucaCarMods's Boosted Dutch Miata Build! LucaCarMods Build Threads 11 02-14-2016 07:13 AM
Moroso Air Oil Separator Catch Can Aroundcorner Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 04:20 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:52 PM.