Fuel scaling is wrong and cold start is bad. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-10-2010, 07:47 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default Fuel scaling is wrong and cold start is bad.

Maybe someone here knows how to fix my fuel scaling. I am using the megatune and base map from DIYautotune. My VE fuel scaling goes from 20kpa up to 263 kpa. My tuners laptop only goes up to about 140 using the same program. My car is boosting only 7 psi and goes all the way to the top row and I know that's wrong. So why does my laptop and his laptop have different scaling if we're using the same software from the same site?

Also after tuning my car has been realy hard to cold start. It starts then dies, starts then dies, untill it's warm enough or has enough fuel to stay running. My wide band shows that I need more fuel during cold start how can I change this?
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 07:59 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,867
Total Cats: 1,790
Default

it's all relative to the tune you have loaded. you can rescale your table however you want.

for example, in MS-I, I use 3 boosted rows: 128, 184, 212. They rest 26-100 I scaled to give myself better cruising resolution.

Braineack is online now   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 08:05 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 169
Total Cats: 0
Default

Well it's weird because at full boost it will be like 140 kpa on his computer (top row) and 263 kpa top row on mine also. It's like it just ignores it.
Cookie Monster is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2010, 12:32 PM   #4
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

What sort of MAP sensor are you running? Make sure it's set for that in the Configurator or the MAP will read incorrectly.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2010, 12:49 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,867
Total Cats: 1,790
Default

ah, that's makes much more sense. sounds like your laptop is set for 4-bar the other for the 2.5 bar, considering your map shouldn't even go above 250kPa.
Braineack is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:53 PM.