Help me work out this MS-II please - Page 2 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-14-2008, 01:38 PM   #21
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

any ideas?

i have tried the MS Download 2.00 and the download-MS2-firmware.bat
Attached Thumbnails
Help me work out this MS-II please-ms2extra-load-error.jpg  
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 01:47 PM   #22
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Are you using "download-MS2-firmware.bat" to flash firmware? I suggest clicking that link Matt posted and reading through it. Make sure you are doing everything in the order they tell you. You likely skipped a step somewhere.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 01:48 PM   #23
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Also... Best kept secret is the MS forums. msefi.com. Go there, and then find the MS2 section. Then there's a MS2E section. Look around there and you'll find lots of troubleshotting and info specific to MS2E.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 02:10 PM   #24
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

thanks Patsmx5, ya i did everything in that link that you sent to me. however, no luck.
i guess it is time to strike up a thread on msefi.

Cheers
-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-14-2008, 02:23 PM   #25
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

While I don't know what the cause of your problem is, I can tell you it's a "common" mistake. IE-I've read a few threads over at MSEFI where people had the "stops at 39 or 40%". So try searching 39 and 40% maybe, or just read around and see what you find. The info is there anyway.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 04:04 PM   #26
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

ok, i think that i am starting to get some of this MS2E software worked out.
now for something more miata specific.

What path have you guys used to incorporate a relay control mod kit for controlling the VICS system?

Thanks
-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 05:15 PM   #27
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by swimming108 View Post
ok, i think that i am starting to get some of this MS2E software worked out.
now for something more miata specific.

What path have you guys used to incorporate a relay control mod kit for controlling the VICS system?

Thanks
-Jared-
Well, I'm letting the stock ECU run the vics right now. You have a few options.

buy a window switch to control them.
let MS control the VICS at the expense of loosing an output.

MS can do it. But you'll "loose" an output. IE-you can only let MS2E run so many extra things. Fuel pump, fast idle valve, shift light, window switch, fan control, etc. Odds are you still have a few spare outputs.

Go into megatune and at the top click "extended" then "output Port settings". A window will open that says "generic port settings". You'll see a drop down box that list all the different outputs. Pic one you aren't using. For example you could use "FIdle" if you don't have a fast idle valve that your plainning on using. I forget which pin of the DB37 that FIdle comes out of. Maybe 36, but Google it to be sure.

Anyways, once you pick an output you enter all the specs to make it come on when you want. Say variable=RPM. Select something like this

RPM > 5200 Hysterisis 10
No second condition
Power on value 0
Triggered value 1

This will make the output you select short to ground whenever RPM is greater than 5200. So now, you hook that output to one side of the coil on a relay, and hook the other side to +12V switched fused power that's hot when the key is in the "on" position. Now you got a relay that goes on and off. Ground one side of the VICS solenoid. wire up the relay so that when it's energized by MS2, that the relay shoots +12V to the other side of the VICS solenoid.

That sounds complicated but really it's not. I'll note that you could use other outputs instead of FIdle, depending on what you have free. FWIW, I used the FIdle output to control a relay for my fans. So in mine, when I click FIdle it shows

Coolant temp > 180*F Hysteresis 5
Second condition- RPM > 300
Power on value 0
Trigger value 1

So this means whenever the coolant temp is greater than 180*F AND the engine RPM is greater than 300 RPM, it will spit out a ground on that output. I have a relay wired up as I described above, but instead of the relay energizing a VICS solenoid, it powers the cooling fans. They come on at 180*F and go off at 175*F (that's the 5*F hysteresis).
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 06:06 PM   #28
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

wow, that's pretty cool. Too bad that nobody teaches a class for ms2 101, this little gizmo can do a **** load of cool stuff.

i believe that i will only be doing 4 specific mods to this ecu
1. Relay control mod for fans (already installed to JS0 and IAC2B) still not configured in megatune
2. Relay control mod for vics Not installed or configured yet
3. EBC modkit (will probably use JS2 and IAC1B) will not use till about feb. or march.
4. Table switching control via toggle switch.
I also would like to play around with launch control, and knock sense. but i don't see those as being necessary.

Thanks again Pat! Just like the Megasquirt you are full of all sorts of awesomeness!

Cheers
-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 06:16 PM   #29
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by swimming108 View Post
wow, that's pretty cool. Too bad that nobody teaches a class for ms2 101, this little gizmo can do a **** load of cool stuff.

i believe that i will only be doing 4 specific mods to this ecu
1. Relay control mod for fans (already installed to JS0 and IAC2B) still not configured in megatune
2. Relay control mod for vics Not installed or configured yet
3. EBC modkit (will probably use JS2 and IAC1B) will not use till about feb. or march.
4. Table switching control via toggle switch.
I also would like to play around with launch control, and knock sense. but i don't see those as being necessary.

Thanks again Pat! Just like the Megasquirt you are full of all sorts of awesomeness!

Cheers
-Jared-
Why do table switching? What table will you be switching? Unless it's table switching for when water injection triggers, I doubt you need it. Yeah, MS2E does a LOT. Send me your email and I'll try to email you my MSQ. You'll have to change a few things of course, but it will be a good start. If anything you can copy my timing table and VE table and use them. (they're pretty damn good for my engine, but mine isn't stock...)
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 06:26 PM   #30
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

i wanted the table switching so that i can switch between a high boost and a low boost map. Is there a better way to do this?
As for the email, just add @yahoo.com to the sn.
Thanks a million!
-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 06:41 PM   #31
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Quote:
Originally Posted by swimming108 View Post
i wanted the table switching so that i can switch between a high boost and a low boost map. Is there a better way to do this?
As for the email, just add @yahoo.com to the sn.
Thanks a million!
-Jared-
Yes there are several "better" ways. For one, MS2E has open loop AND closed loop boost control. The "map" you refer to is for open loop. That's where MS looks at a 8x8 map of boost and RPM to control the boost solenoid. This map is not switchable. What you can do is hook it up so that the power feeding the solenoid is switchable, which allows you to run wastegate pressure or whatever you have set in the duty cycle table.

Also, MS2E does boost by TPS, though I'm not familiar with it. This would be awesome.

Also, MS2E does "closed loop" boost control. This is where rather than look at a table to determine boost, it looks at boost, RPM, and load. This is what all the MS1 guys cry about not having. MS2E has it though. But, you have to set up the P, I, and D in PID for it to work. I won't pretend like I know how to do this. This info can be found on the MSEFI forum though. People complain that the PID stuff is hard to set up, but once it's setup it works great. So IMO, it's the only way to go for EBC.

Anyways, I'll email you my MSQ in a sec. Note that I'm running standalone w/ a 36-1 trigger wheel and EDIS ignition. So this won't even run your car. You would have to change all the input settings. This is just for you to browse through and look at how mine's setup.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:10 PM   #32
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

ooh, well that does change a few things. screw that multiple map idea.

Thanks for the MSQ i will definately read through it. Now i need to figure out my own ignition and tach settings... fun fun.

-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 07:30 PM   #33
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

I sent you another msq from Arga on this forum. Should get you running.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 10:57 PM   #34
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

hey thanks, haven't gotten anything yet but maybe the super duper interweb is just being pokey. yahoo's server has been slow for me before.
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 11:01 PM   #35
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

Haha, I sent it to myself. Whoops. Check now.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 11:14 PM   #36
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

hmm, no dice
[email protected]
sorry that i am being such a hemorrhoid
(newbrrhoid might be more appropriate)
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2008, 11:39 PM   #37
Elite Member
iTrader: (15)
 
patsmx5's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Houston, TX
Posts: 8,797
Total Cats: 248
Default

It sent the second time. Give it a few minutes. Yahoo is slow as hell sometimes. If mt.net sends me an email I get in "instantly", but if a friend emails me it takes a couple hours to show up. Really weird.
patsmx5 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 05:29 PM   #38
Newb
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 10
Total Cats: 0
Default

Could you mail them to me too please?
I'm setting up a MS2 for an '95, but I think that most of the settings sould be similar, and it'd be nice to have something to refer to

Cheers
Matt

Last edited by giryan; 11-17-2008 at 03:41 AM. Reason: removed email address, now I've received the mail
giryan is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 06:21 PM   #39
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

ya, i think the yahoo server is having problems or something. i still haven't gotten them

i will gladly forward them to you too giryan.

Cheers,
-Jared-
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-16-2008, 07:20 PM   #40
Newb
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 10
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by swimming108 View Post
ya, i think the yahoo server is having problems or something. i still haven't gotten them

i will gladly forward them to you too giryan.

Cheers,
-Jared-
Great, thanks
giryan is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
Need help - Stock Balancer and Fastforward overlay pulleys Frank_and_Beans Supercharger Discussion 13 09-12-2016 09:17 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:01 PM.