help with using tuner studio - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-04-2013, 01:48 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default help with using tuner studio

New to tuning and using tunerstudio
Got to were I can finally get studio connected to my MSpnp.

How do i data log?
I see dataloging tab on the task bar, and it starts and saves a log.
But when i try and open it in megalog viewer i get a message
"No time column found file can not be viewed"

Do i have to ride for a certain amount of time or what do i actually do when i start a log
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 02:58 AM   #2
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Here is what I have done to log and view with megalog viewer.

So you have the car running and connected to your laptop/tunerstudio. Hit start logging, it will ask what you want to save the log as, you enter xxxxxyyyyy and hit save. When you're done logging hit stop log. Open megalog, hit open file, find the file and click on it. Megalog viewer takes over.

Is this what you have been doing?
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 08:59 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Yes
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 12:38 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Quote:
Originally Posted by 6speed View Post
Here is what I have done to log and view with megalog viewer.

So you have the car running and connected to your laptop/tunerstudio. Hit start logging, it will ask what you want to save the log as, you enter xxxxxyyyyy and hit save. When you're done logging hit stop log. Open megalog, hit open file, find the file and click on it. Megalog viewer takes over.

Is this what you have been doing?
yes
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 01:26 PM   #5
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Have you tried Tuner Sussudio? Much easier to use, created by Gabriel Peterson.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 05:15 PM   #6
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Total Cats: 0
Default

Can you post one of the logs?

What version of TunerStudio and MegaLogViewer are you using?
lt401vette is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 10:09 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Ok! so just letting yall know. im a newb

Finally got tunerstudio (ver 2.0.8) to work with my MS pnp (gen1)
For some reason when I re-installed Megalog Viewer i can now view my datalogs and also figured out how to use the VE analyze feature on the megalog view.

It is the "lite" version so the options in megalog are limited (very limited) as well as the VE analyze. it only measures like a certain number of logs or whatever so its a less accurate suggestion of VE values...

managed to run ve analyze on the megalog view and change my table. loaded it as a tune into tunerstudio and now my car runs more rich when im going up through the gears.
(it was running really lean according to my AFR gauge, like 16-18 all the time) as a matter of a fact now im seeing 10-15 in moderate acceleration which i guess is good right? when i get in 4th,5th and 6th im still seeing high AFR like 16-17 still not good??

im really really new to all of this stuff had the car less than 3 weeks.
94 miata, NB-6speed swapped, NB heads, intake, catback exhaust, header, cop ignition, MS pnp.

Is there like pre-made tunes i can find somewere made by someone that has the similar mods? that would be sweet.
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 10:43 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by zacktrotter_uncc View Post
Ok! so just letting yall know. im a newb

Finally got tunerstudio (ver 2.0.8) to work with my MS pnp (gen1)
For some reason when I re-installed Megalog Viewer i can now view my datalogs and also figured out how to use the VE analyze feature on the megalog view.

It is the "lite" version so the options in megalog are limited (very limited) as well as the VE analyze. it only measures like a certain number of logs or whatever so its a less accurate suggestion of VE values...

managed to run ve analyze on the megalog view and change my table. loaded it as a tune into tunerstudio and now my car runs more rich when im going up through the gears.
(it was running really lean according to my AFR gauge, like 16-18 all the time) as a matter of a fact now im seeing 10-15 in moderate acceleration which i guess is good right? when i get in 4th,5th and 6th im still seeing high AFR like 16-17 still not good??

im really really new to all of this stuff had the car less than 3 weeks.
94 miata, NB-6speed swapped, NB heads, intake, catback exhaust, header, cop ignition, MS pnp.

Is there like pre-made tunes i can find somewere made by someone that has the similar mods? that would be sweet.

Do yourself a favor and buy the whole version. It's well worth the $60.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 10:59 PM   #9
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by zacktrotter_uncc View Post
Ok! so just letting yall know. im a newb
We are fully aware.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 11-04-2013, 11:05 PM   #10
Junior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Upgrade to the full version. It is well worth the money.
6speed is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2013, 01:51 PM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Just purchased studio.
Ran ve analyze and my car either runs like crap or idles crazy...one tune actually just made the car shut off when i tryed to crank
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2013, 02:02 PM   #12
Elite Member
iTrader: (5)
 
Erat's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Detroit
Posts: 4,201
Total Cats: 260
Default

Did you download a basemap for a N/A car? It should run fine with a basemap. Did you set timing? What's your AFR table look like (all 14.7 and 12.5 above 100kpa would be fine)? Are you not just using autotune?
Erat is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2013, 10:42 AM   #13
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
Have you tried Tuner Sussudio? Much easier to use, created by Gabriel Peterson.
I cant find this do you have link
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2013, 11:24 AM   #14
Destroyer of Inconel
iTrader: (37)
 
EO2K's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: In ur driveway, abusin' ur WPA
Posts: 9,642
Total Cats: 954
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
Have you tried Tuner Sussudio? Much easier to use, created by Gabriel Peterson.
Quote:
Originally Posted by zacktrotter_uncc View Post
I cant find this do you have link
I got this: Sussudio
EO2K is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 04:32 PM   #15
Newb
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 3
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by zacktrotter_uncc View Post
Just purchased studio.
Ran ve analyze and my car either runs like crap or idles crazy...one tune actually just made the car shut off when i tryed to crank
Have you gotten things squared away? You still haven't posted any data, so I assume yes?
lt401vette is offline   Reply With Quote
Old 11-11-2013, 08:15 PM   #16
Senior Member
iTrader: (6)
 
Join Date: Aug 2009
Location: Charlotte, NC
Posts: 924
Total Cats: 16
Default

Something tells me that you go to Charlotte...
Gryff is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2013, 02:04 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Quote:
Originally Posted by Gryff View Post
Something tells me that you go to Charlotte...
Yes

Also guys ive made progress.
I bought tuner studio and it would fix my lean issues pretty well when i used the ve analyze....

But everytime id get a horrible idle as a result. Ive probably trouble shooted almost every possibility....one solution left me with just a really high idle (1400) and when coming into neutral or cold starting i would get a furious pulsing idle. I went into idle control and turned off pmw and then cold starting was just cold starting and then death

Today i re did everything. And then tuned my idle the old fashioned way. With the damn screw on the intake manifold.
Need less to say its working...for now, just got done with a 15 min drive wile using auto tune and now im getting a lower AFR% and my idle is staying within. 200 +/- of 1000 rpm..

Im so sick of messing with this **** lol
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2013, 02:41 AM   #18
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Chicago
Posts: 701
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by zacktrotter_uncc View Post
Yes

Also guys ive made progress.
I bought tuner studio and it would fix my lean issues pretty well when i used the ve analyze....

But everytime id get a horrible idle as a result. Ive probably trouble shooted almost every possibility....one solution left me with just a really high idle (1400) and when coming into neutral or cold starting i would get a furious pulsing idle. I went into idle control and turned off pmw and then cold starting was just cold starting and then death

Today i re did everything. And then tuned my idle the old fashioned way. With the damn screw on the intake manifold.
Need less to say its working...for now, just got done with a 15 min drive wile using auto tune and now im getting a lower AFR% and my idle is staying within. 200 +/- of 1000 rpm..

Im so sick of messing with this **** lol

SMDH...

You never autotune idle newb... Now you probably made it worse f*cking with the idle screw. GO READ.
Mazduh is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2013, 10:29 AM   #19
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (-1)
 
Join Date: Nov 2013
Location: GA
Posts: 171
Total Cats: -154
Default

Quote:
Originally Posted by Mazduh View Post

SMDH...

You never autotune idle newb... Now you probably made it worse f*cking with the idle screw. GO READ.
K dewch.

Reverted back to original tune.
Then set min rpms to 1400?

Then can i can just **** with my idle with screw and closed loop settings?

Also what map setting am i supposed to choose in properties?

Im pretty sure its the one matched with MS 1.1 because i have an old gen 1 ms pnp
zacktrotter_uncc is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Did I fry my daughterboard? wred MEGAsquirt 20 10-16-2015 02:26 AM
MSPNPPro-MM0105: Coolant Temperature Output slomiata MEGAsquirt 5 10-07-2015 02:11 PM
Cannot set Base Timing to 10* Elfering MEGAsquirt 50 10-05-2015 09:04 AM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
IAT on MS3 gsyk59 MEGAsquirt 2 09-20-2015 05:54 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:08 AM.