high VE Table numbers - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-15-2007, 09:38 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Windsor, Ont
Posts: 67
Total Cats: 0
Default high VE Table numbers

After spending some time tuning and getting close to 14.7 AFR 80kpa and below, my table looks a bit off. I'm at 65-70 by 32kpa across all rpm and 80 by 100kpa . 50 or so for idle. Seems kinda high. I've tried messing around with the req fuel but didnt get too far with it, had to go too high to even get decent results. I'm currently at 13 now which I should be for a 1.6 with stock injectors. I also tried using the mspnp base map for a 1.6 and i can barely get the car to run even at a req fuel of 20. Any ideas what could be causing this?
dedoky is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 07:36 AM   #2
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,357
Total Cats: 1,322
Default

Fuel pump going out?
Savington is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 09:23 AM   #3
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

Those numbers jive with my map just fine dude what where you expecting 10 at idle and 20 at 100% it is a figurative measure of VE not fuel flow or anything else. tune by what feels good not what the numbers say on VE they could say 100 or they could say 30 doesn't matter so long as it feels good. what AF's are you getting in the boost transition ie 100kpa range. you want closer to 13-1 and then edge towards 12-1 while in boost adjusting as needed the PNP map is for NA motor of course it will not do well in boost. If you like i can send you my map, VE is VE dude. The pulsewidth etc is adjusted with the req fuel in relation to the VE. So if the Req fuel is right for 212 cc/min on a 96 cu,inch motor you should be set up right barring leaks etc.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 09:35 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,835
Total Cats: 1,786
Default

I typically have it tuned around 39-41 at idle. make sure your REQ_FUEL is setup correctly and your car is fully warmed and you have no other helpers on, like warmup or EGO.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 08:53 PM   #5
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2006
Location: Kirkland, WA
Posts: 239
Total Cats: 0
Default

You think that's high, my table is up around 115 at WOT in the higher RPMs.

-Mike
grippgoat is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 09:18 PM   #6
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

My idle was around 38-41 as far as I can remember as well.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2007, 11:16 PM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Windsor, Ont
Posts: 67
Total Cats: 0
Default

Maybe it isnt so bad as it does seem to work. I do get close to 14.7 afr everywhere, 13 afr between 80-100 kpa and 12 in boost. It just didn't look like any other maps i've seen. I think I'm also going to check my fuel pressure anyways, never done it before =/

Also Magna, mind sending me your table? I'd like to see as many other maps as I can for reference. Curious how othere people are getting good results. Thanks
dedoky is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2007, 09:38 AM   #8
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

sure try this
Name:  fuel.jpg
Views: 71
Size:  78.3 KB I had good idle with this it would be a little high until i warmed up a little then it was pretty steady on 900-930 rpm, and 850-900 rpm with AC on, and 800-850 rpm with AC + brights. Cold idle was around 1200-1300 rom until i got abit of heat into the motor ie 30+ deg C.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 08-19-2007, 06:52 PM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2007
Location: Windsor, Ont
Posts: 67
Total Cats: 0
Default

Here's what I've got so far which seems to be working. Anyone think having the vortec still connected is a bad thing?


dedoky is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
01-05 Fab9 PNP COPs (used) FrankB Miata parts for sale/trade 6 09-30-2015 12:48 PM
VE values too low? compuw22c MEGAsquirt 4 09-12-2015 08:42 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:18 AM.