Horribly Bad MPG less than 150 miles per tank - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-19-2008, 11:48 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego to LA, CA
Posts: 297
Total Cats: 0
Default Horribly Bad MPG less than 150 miles per tank

Hey Guys,

So my megasquirt V3.0 is given me problems. I havent had time to check it out yet due to finals, but my gas mileage is horrible. I dont think I am running rich because I am using the PNP basemap and I don't smell un-burnt gas. I have posted my log posted can you guys please check it out. It might be obvious what is wrong but I have to take care of finals first.

Some info: Running no MAF (IAT in its place), Timing is set, everything seems to be working correct.

http://www.mediafire.com/?mxmzty1mptx

thanks guys
91NApeewee is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:09 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

you don't think you are rich? did you tune the map? it will run out-of-the-box, it certainly wont be perfect out-of-the-box...
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 12:10 PM   #3
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Do you have a wideband O2 gauge? If so, then take some datalogs and start tuning in megalogviewer to some target AF ratios. I am doing that myself now. If you do not then maybe someone with a similar setup can help you out. You need to include your configuration in your sig so we will know what you have.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 01:20 PM   #4
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

my nose is calibrated to itch at 12:1 AFR.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 01:56 PM   #5
Elite Member
iTrader: (7)
 
samnavy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: VIRGINIA BEACH, VA
Posts: 6,020
Total Cats: 175
Default

Post your entire setup, every single piece of your system... better yet, ad it to your signature.
samnavy is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 02:55 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego to LA, CA
Posts: 297
Total Cats: 0
Default

sorry if I have been leaving things out... I have been super stressed with 4 finals in a two day period.

My setup is a stock 1.6 miata with a stand alone megasquirt. The wideband is on the way but not here yet. The only thing I have modified is I have removed the MAF and uploaded the PNP basemap. I have not changed any of those settings because I havent had time, but this gas mileage is horrible for school so I really need to figure it out.

Other issues (might be related):
My idle was surging high to about 1300-1500 constantly even after warmup.
The "warmup" box in the realtime display is constantly red regardless of it the car is warm.
91NApeewee is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:20 PM   #7
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,900
Total Cats: 0
Default

if it makes you feel better I have a WBO2, tuned the car right, and I get about 14 mpg city. Granted I'm making at least twice as much power.... but it's still hitting my wallet just as hard.
Arkmage is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:22 PM   #8
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Trenton, NJ
Posts: 1,125
Total Cats: 0
Default

really? i got my WBO2 in and the pnp all set up and after yesterdays tune im doing about 30mpg city and highway mix on my last tank of gas
ArtieParty is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:23 PM   #9
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Chicago (Over two miles from Wrigley Field. Fuck the Cubs. Fuck them in their smarmy goat-hole.)
Posts: 26,318
Total Cats: 1,917
Default

Hmmm, so I'm not the only one.

Haven't been to the dyno yet, but I seem to be getting ~ 19-20 MPG lately, even on the highway! My cruising AFR appears to be right around 14.7, but of course EGO is still doing a lot of the work.

Thinking of leaning it just a tad in the lower cells, and of course I need to get off my *** and do some steady-state work. MLV is nice, but there's no substitute for a nice fine-tuning on the rollers.
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:28 PM   #10
Hittin' Boost & Cones
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

i just changed to this afr target map on my 1.8... havent finished tuning because im broke and have been driving long distances lately, so the OEM 30mpg ecu is runnin **** for now.

Name:  afr.jpg
Views: 36
Size:  42.5 KB
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:41 PM   #11
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

I'm running mine much leaner than that in the cruise areas, more like 15-17:1 AFR. However when I get into the throttle, even just a little, it gets much richer very quickly, more like 12:1. I have been told by some in the know that this is an acceptable strategy.

I have been playing with this lean cruise a lot this week since my mileage dropped from 27 to 20 after the addition of the MS and the turbo. Of course a lot of the mileage decrease could be due to appreciating my new levels of power AKA heavy foot I'm logging my commute and tuning it in megalogviewer based on the 8X8 AFR target map which I am tweaking.

IMO life will be a lot easier once you get your WB02 in and start logging.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 03:56 PM   #12
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by 91NApeewee View Post
sorry if I have been leaving things out... I have been super stressed with 4 finals in a two day period.

My setup is a stock 1.6 miata with a stand alone megasquirt. The wideband is on the way but not here yet. The only thing I have modified is I have removed the MAF and uploaded the PNP basemap. I have not changed any of those settings because I havent had time, but this gas mileage is horrible for school so I really need to figure it out.

Other issues (might be related):
My idle was surging high to about 1300-1500 constantly even after warmup.
The "warmup" box in the realtime display is constantly red regardless of it the car is warm.
Dude, so you haven't tuned anything at all, yet your bitchin' that it's not tuned? For ****'s sake.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 04:05 PM   #13
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

The worst I've been seeing is 24mpg. 27 is easy with mixed driving, and I've seen ~30 a couple of times. Pretty sure it would break into low 30s on extended highway trips. Cruise at like 15.7 or so. Rich down low. Rich up top. Gets rich under any load like gentle acceleration or a low grade hill.

This is with my factory odometer and 4.30 speedo drive, and 4.10 gears. So it's not an optimistic reading.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 04:30 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego to LA, CA
Posts: 297
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Dude, so you haven't tuned anything at all, yet your bitchin' that it's not tuned? For ****'s sake.

That is why I asking for help. I am running the PNP map as a base, that shouldnt cut my MPG in half. If I were to buy the PNP and run that I know for a fact that I wouldnt get 17 mpg.

If you dont feel like contributing then dont put me down, I am new to this megasquirt and there is a ton to learn. obviously you have been around a while since you are a mod, so I would really appreciate any help I can get.

Thanks
91NApeewee is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 04:34 PM   #15
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,872
Total Cats: 1,790
Default

I used the PNP map as a base on a base miata. i used about 1/4 tank in about 20 miles. gotta tune!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 04:59 PM   #16
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by 91NApeewee View Post
That is why I asking for help. I am running the PNP map as a base, that shouldnt cut my MPG in half. If I were to buy the PNP and run that I know for a fact that I wouldnt get 17 mpg.

If you dont feel like contributing then dont put me down, I am new to this megasquirt and there is a ton to learn. obviously you have been around a while since you are a mod, so I would really appreciate any help I can get.

Thanks
I am contributing. You're not. If you don't feel like reading the manual, or the FAQ, or searching the board, don't come here asking for help.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2008, 05:09 PM   #17
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego to LA, CA
Posts: 297
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
I am contributing. You're not. If you don't feel like reading the manual, or the FAQ, or searching the board, don't come here asking for help.
I have done all that, which is why I was asking. Apparently from what I read I got the wrong answers, so I guess I gotta read more.

One thing I havent found from reading... why does the warmup tab on the bottom for the Realtime Tuning Display always stay red?
91NApeewee is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2008, 12:23 AM   #18
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

That means it is staying on. Check your settings in the warm up wizard. Also check your calibration for your coolant sensor. If it is off and reading cold, then your warmup enrichment might be staying on all of the time which would explain the crappy mileage.

OK on a whim I looked at your log file from your link above. Look at your coolant temps! Unless you have that set to celsius somehow, does a max coolant temp of 87 deg F seem correct to you? That would explain why your warmup enrichment is always on. Always check your data to see if it seems reasonable.

Hey 150 miles per tank is crappy but at least it runs. Get through your finals and fix it afterwards.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2008, 12:39 AM   #19
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

when you say standalone MS do you mean the MSPNP by DIY or did you have one custom built?
paul is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2008, 01:37 AM   #20
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego to LA, CA
Posts: 297
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by ZX-Tex View Post
That means it is staying on. Check your settings in the warm up wizard. Also check your calibration for your coolant sensor. If it is off and reading cold, then your warmup enrichment might be staying on all of the time which would explain the crappy mileage.

OK on a whim I looked at your log file from your link above. Look at your coolant temps! Unless you have that set to celsius somehow, does a max coolant temp of 87 deg F seem correct to you? That would explain why your warmup enrichment is always on. Always check your data to see if it seems reasonable.

Hey 150 miles per tank is crappy but at least it runs. Get through your finals and fix it afterwards.

when I am running MS, the gauges show about 195-200 so I thought nothing of it. When i am in warmup wizard it has the cell at like 160 highlighted which corresponds to enrichment of 100% so theoretically it shouldnt be enriching, however that red light stays on.


and paul, the MS standalone is one i built following DIYautotunes site, this site and the megamanual
91NApeewee is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Noob to Miataturbo from MA JxPhan Meet and Greet 3 10-02-2015 03:17 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
Momo Mod .78 330mm L4nthonyl Miata parts for sale/trade 1 09-25-2015 05:18 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:54 PM.