idle issue...again - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 12-04-2007, 07:55 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default idle issue...again

Okay so i got it idle at 900. I drove it around the block and it was perfect. than i drove it to the shop for the ebrake to be fixed and whenever i had the clutch in or in neutral, the car idle erratically. It would bounce between 1 and 2k. Any ideas on a fix?
Dow.tom is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 08:32 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

using DIY's settings for the idle valve?


was it in warmup mode and before and now it's not? lots of variables....could easily be the VE table.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 08:44 PM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default

it wasnt in warmup when i drove aroud the block or when i was tuning, it wasnt either when i drove to the shop.
Dow.tom is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2007, 11:19 PM   #4
I'm Miserable!
 
Join Date: Sep 2007
Location: Marysville, California
Posts: 203
Total Cats: 0
Default

hehehe...i'm having the same problem...
Eunos_roadsterna6ce is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2007, 04:39 PM   #5
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

sounds like the idle valve is messed up dude, adjust it and make sure you don't have to much timming retard down low etc.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2007, 09:37 PM   #6
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default

i've got 17deg at idle. i'll check the idle valve, link to instructions?
Dow.tom is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 01:23 AM   #7
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

so what does the timing and fuel do with idle speed? I assume less fuel and less time = lower rpm?
hustler is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 06:03 AM   #8
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
so what does the timing and fuel do with idle speed? I assume less fuel and less time = lower rpm?
17deg at Idle IMO is too much, I can't get a stable idle even at 14deg with a reasonable AFR.

I found more timing means a higher idle, and less fuel (to a degree) also leads to a higher idle, (but less smooth).

it's all a compromise, find the best setup for yourself and stick with it.

Personally I'd set the idle to 10 - 12 deg and go from there.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 09:08 AM   #9
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

Just put the MS at a stable 10 or 17 btdc to lock it in then adjust the screw up or down until the idle is what you want. from there you could ask jerry or some one who knows the code to loook atr your controll software if that does not fix the problem.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2007, 02:26 PM   #10
Elite Member
iTrader: (3)
 
AbeFM's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 3,048
Total Cats: 8
Default

Quote:
Originally Posted by Dow.tom View Post
Okay so i got it idle at 900. I drove it around the block and it was perfect. than i drove it to the shop for the ebrake to be fixed and whenever i had the clutch in or in neutral, the car idle erratically. It would bounce between 1 and 2k. Any ideas on a fix?
All I know is this is one of those things EVERYONE complains about with the OEM ecu's on the miatapower list. Like, monthly there's a thread on it. :-) It always turns out a switch is broken. Does the MS go into a special mode on those conditions, cause the OEM does...
AbeFM is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2007, 10:00 PM   #11
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default

okay, well i lowered my spark to 10 deg and went into the idle setting than put all thec cells around my idle to the same, and set it to warmup only. It is now settled at 900 which i like, and all is good. my question is this, by setting it to warmup only what are the effects? What happens now that i set it like that?
Dow.tom is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 04:25 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default

bumpy bump
Dow.tom is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2007, 10:08 PM   #13
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

ah you where dumping to much fuel becouse of the AE on idle huh. Yeah that would do it to. The settings you have mean that it will only tryt o stabilize idle when in warm up otherwise the mechanical TB and VE map should keep the idle fairly stable, I am glad you got this right. How does it run with a laod on it now at idle lights AC etc?
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2007, 10:25 AM   #14
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Quote:
my question is this, by setting it to warmup only what are the effects? What happens now that i set it like that?
Warmup-only mode sets the amount of IAC opening based on engine temperature only - it stops trying to chase a particular idle RPM. So your idle speed may drop a little when the AC turns on.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2007, 03:59 PM   #15
Elite Member
iTrader: (3)
 
AbeFM's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: San Diego, CA
Posts: 3,048
Total Cats: 8
Default

If it's stable in warm up mode, that means things should be set up close to right. I'd turn the warmup off again, and play with the idle valve settings, oscillations often mean things are "too tight" or "too fast" so make a bigger window about the idle you want and see if it helps? There's a lot in the manual on setting this up it's probably a good place to start - they might have suggestions for good numbers for you.
AbeFM is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2007, 04:05 PM   #16
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (3)
 
Join Date: Apr 2007
Location: Odenton, MD
Posts: 713
Total Cats: 0
Default

thanks for all the help. I will attempt to get it right, after i do my emissions. I want to keep a stable idle for that. Im fine with the idle dropping with AC, i dont use it much.
Dow.tom is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
why is my car running like pewp? (tune/datalog) itsMikey MSPNP 3 09-28-2015 07:40 AM
mslabs MS2 - Idle control issue ndragun MEGAsquirt 0 09-20-2015 11:28 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:34 PM.