I'm giving up bad idle for lent. Help me, brothers. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-14-2013, 12:50 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default Now with larger injectors: I'm giving up bad idle for lent. Help me, brothers.

Ha. No religious overtones, just sarcasm.

My 94 is squirted with a Brain built MS3.
The engine is otherwise stock except for a header back exhaust system.
Preparing for turbo, I'm ready to go to larger injectors. I want to get my lumpy idle fixed before switch out and rescale for the new injectors, so as to remove as many areas of potential trouble that I can. Plus it idles like **** and its annoying.

On cold start, the car will idle around 900-1000. After a few minutes or if you blip the throttle, the rpms rise up to about 1600, then fall below 1000, then kick back up agin. The car runs lean when the rpms fall.

Can anyone shed some light on what I can do to correct this problem?

Bonus:
I decided today would be a good day to tackle the problem. Just my luck, my laptop power supply cable is shot. Laptop will not power on. This is the perfect time to find a power supply with a 12v connection so I don't have to purchase a new battery for the laptop that I commandeered from my fiancÚ.

I go get a new power supply (with 12v!), power it up, open TS, and the program will not see the car. it is in offline mode. I get informed of an update. I click to install the update, I get a pop up window saying EFI Analytics Update is trying to complete but it is unable to rename new file to TunerStudioMS.jar.

Joy.

So, now, even if you guys can point me in the right direction to get my idle to mellow out, I still may have to figure this update issue that I'm having.

Last edited by Taifighter; 02-23-2013 at 05:03 PM.
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:08 AM   #2
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

Could you post an MSQ and a data log of the idle issues? This will give us more to go on.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:13 AM   #3
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

Sure. It'll be my first time posting a log. We'll see how it goes
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:21 AM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

run as admin.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:40 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

first attempt
Attached Files
File Type: msq CurrentTune.msq (160.8 KB, 46 views)
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:45 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

seems to fail when I attempt to attach my data log

ignore this attache text file
Attached Files
File Type: txt TunerStudioLogFile.txt (1.7 KB, 52 views)
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 10:50 AM   #7
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Quote:
Originally Posted by Taifighter View Post
seems to fail when I attempt to attach my data log

ignore this attache text file

is the filesize too large?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:00 AM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Your idle settings look pretty good to me, they are pretty much what's loaded in my personal car.

One thing I'd start out by trying is opening the VE Idle Table, switching PID activation to: use PID, and then bumping up the values. Your normal fuel map looks like you should be aiming closer to the high 40s low 50% mark, where you're in the high 30s low 40s currently. Going too lean will screw up idle.

Remember, to use this table when adjusting idle AFRs. Anytime CL idle is active, it will be fueling from this table. The fact that the fuel is reduced at the 42kPa mark over the 35kPa row suggests it's not tuned well.


I'll need to see your log to suggest other things that may help, like your closed loop idle initial values table.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:01 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

says its 2.22, site says it can be 2.91 max

maybe I can try trim it down a bit?
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:04 AM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

I just increased the file size limit.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:11 AM   #11
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

well, that didn't work either

Manage Attachments
Upload Errors
2013-02-14_09.26.01.msl:
Upload of file failed.

this is the only warning I can see, it doesn't give specifics

I'g going from TunerStudio, to my current tune, to datalogs, to the log file.
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:15 AM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

rename it so it has only one dot before the msl, i wonder if it's getting confusesededede.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:16 AM   #13
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

lets try a different one

this is a little piece of log when I was making sure I knew what I was doing
Attached Files
File Type: msl 14.msl (648.9 KB, 48 views)
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:19 AM   #14
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,327
Total Cats: 1,926
Default

Handy trick, for files you're having trouble uploading. ZIP them.

Assuming you are using Windows, right click on the file, and select "Send To" and then "Compressed (zipped) folder"



This will create a new file of the same name with the extension .ZIP, which you should be able to upload.
Attached Thumbnails
I'm giving up bad idle for lent. Help me, brothers.-compress.gif  
Joe Perez is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:19 AM   #15
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

I renamed it, still nothing. Interesting that I can upload a smaller one with no problems.
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:21 AM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

sweet, thanks Joe Perez!
Attached Files
File Type: zip 14idle.zip (242.2 KB, 27 views)
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:22 AM   #17
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

14.msl worked.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:24 AM   #18
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,899
Total Cats: 1,792
Default

Idle valve isn't even doing anything. that log shows it stuck at 19.5% throughout, which for all intents and purposes should be considered closed.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:28 AM   #19
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
14.msl worked.
14 was basically just startup

14idle was the log that started where 14 ended
Taifighter is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2013, 11:31 AM   #20
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (1)
 
Join Date: Mar 2012
Location: Northwest Indiana
Posts: 111
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
Idle valve isn't even doing anything. that log shows it stuck at 19.5% throughout, which for all intents and purposes should be considered closed.
Was this from the 14idle compressed log file? Or was this from the 14 log file that was real short?
Taifighter is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Walbro 255lph Fuel Pump $50 lsc224 Miata parts for sale/trade 2 10-01-2015 10:17 AM
Bad head gasket or ? shooterschmidty Engine Performance 8 09-30-2015 11:28 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:33 AM.