map based accel vs tps - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-15-2007, 12:43 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default map based accel vs tps

i've been noticing that using map based accel enrichment does not work that well. in really small changes in map it doesn't kick in, i even tried adjusting the values for smaller changes, but the car just studders, because it keeps changing back and forth between different values.

i was considering changing to TPS based to fix this problem. for some reason my tps currently does not work, i was thinking of changing it to a maybe a GM sensor or something

anyone try this yet?

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2007, 12:43 AM   #2
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

another thing is i looked at a few people's datalog and its the same as well. using map based accel tends to lean out before a large change in map

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2007, 01:16 AM   #3
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: Ridgecrest, Ca
Posts: 308
Total Cats: 0
Default

I had a difficult time getting accel enrichment working the way I wanted. It's about 90% there but I can still make it stutter with hard accel.

I'm using a 40/60 mix of MAP and TPS. I can run 100% TPS and it's acceptable but running 100% MAP is annoying to drive. I have to touch the throttle before I start to let off the clutch.

For MAP I have 240/4; 170/3; 140/2; 100/1.2
For TPS I have 20/4; 9/3; 6/2; 3/1.2
arga is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2007, 07:17 AM   #4
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

I'm using 100% TPSdot and it works like a charm for me. I could never get MAPdot work for me like I wanted it to.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2007, 07:26 PM   #5
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by arga View Post
I had a difficult time getting accel enrichment working the way I wanted. It's about 90% there but I can still make it stutter with hard accel.

I'm using a 40/60 mix of MAP and TPS. I can run 100% TPS and it's acceptable but running 100% MAP is annoying to drive. I have to touch the throttle before I start to let off the clutch.

For MAP I have 240/4; 170/3; 140/2; 100/1.2
For TPS I have 20/4; 9/3; 6/2; 3/1.2
you can't blend TPS and MAPdot in MSnSE it's either one or the other.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2007, 07:28 PM   #6
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Reverant View Post
I'm using 100% TPSdot and it works like a charm for me. I could never get MAPdot work for me like I wanted it to.
Mine's like 80% there, it's perectly drivable, but at idle a large stab at the pedal will cause a minor stumble. it also goes quite rich when in AE. I was getting close and then i went over double in my injector sizes, so have to start again
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 03:31 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by arga View Post
I had a difficult time getting accel enrichment working the way I wanted. It's about 90% there but I can still make it stutter with hard accel.

I'm using a 40/60 mix of MAP and TPS. I can run 100% TPS and it's acceptable but running 100% MAP is annoying to drive. I have to touch the throttle before I start to let off the clutch.

For MAP I have 240/4; 170/3; 140/2; 100/1.2
For TPS I have 20/4; 9/3; 6/2; 3/1.2
yea thats the probem that i am having, for some reason my TPS doesnt work with my megasquirt, it goes haywire when i plug it in.

so i'm currently using MAP only, and yeah when i slowly accelerate, AE does not pick up and add additional fuel. only when i throttle it harder it picks it up and does it. so for normal street driving it kinda blows. i guess its okay since i dont really drive it that often. weekend/track car

did anyone else have problems with the stock TPS?

thanks
simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 04:42 AM   #8
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Hi Im Simon View Post

did anyone else have problems with the stock TPS?

thanks
simon
I did then I found out you ONLY need the signal line, and you only need to tap (i.e. don't cut the stock ECU out of the loop) the lline. worked perfect since.
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 06:50 AM   #9
Junior Member
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 188
Total Cats: 0
Default

unless you have a 1.6 then you wont have a propper TPS
richard_ha is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 03:07 PM   #10
Elite Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2006
Location: Warrington/Birmingham
Posts: 2,658
Total Cats: 39
Default

Quote:
Originally Posted by richard_ha View Post
unless you have a 1.6 then you wont have a propper TPS
actually I think you mean that unless you have a 1.8 OR an automatic of any year you won't have a proper TPS i.e. years 89-93 in a manual have the fake TPS
richyvrlimited is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 04:11 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

map dot works fine if you set it up right.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 05:04 PM   #12
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Al Hounos View Post
map dot works fine if you set it up right.
i tried running your settings, and played around with it too, still doesnt work that well for me.

hmm....

im still confused about this TPS thing
so i need a 1.8 or auto 1.6 tps?

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 06:00 PM   #13
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

remember that i am running 450cc injectors, if you are running stockers doubling the values may help.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 06:01 PM   #14
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Al Hounos View Post
remember that i am running 450cc injectors, if you are running stockers doubling the values may help.
acutally, im right behind you, im running RC 440's haha

so values should be about the same

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 06:07 PM   #15
Senior Member
 
Join Date: Oct 2005
Location: Knoxville
Posts: 1,168
Total Cats: 0
Default

oh ok. strange that it isn't working well.
Al Hounos is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 09:18 PM   #16
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

can someone elaborate on this TPS thing for me please

what TPS do i need.
my current one in here is a 1.6 manual TPS, but it doesnt work.

i need a 1.6 auto?
or 1.8 ....

thanks
simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 09:42 PM   #17
Elite Member
iTrader: (13)
 
cjernigan's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 8,147
Total Cats: 6
Default

Quote:
Originally Posted by Hi Im Simon View Post
can someone elaborate on this TPS thing for me please

what TPS do i need.
my current one in here is a 1.6 manual TPS, but it doesnt work.

i need a 1.6 auto?
or 1.8 ....

thanks
simon
You need a 1.8 or a 1.6 automatic TPS. The 1.6 with manual trans had a on/off switch for a TPS no linear output whatsoever thus it is USELESS for trying to control the MS.
cjernigan is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2007, 09:49 PM   #18
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

so i can just put an auto 1.6 tps and put it in? or do i have to do any modifications.

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2007, 03:15 AM   #19
Junior Member
 
Join Date: Jun 2005
Location: Huntington Beach, CA
Posts: 354
Total Cats: 0
Default

I have a 1.8l tps I pulled off of a throttle body if you need it.
iWeasel410 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2007, 04:52 AM   #20
Junior Member
Thread Starter
iTrader: (18)
 
Join Date: Aug 2006
Location: Temple City, Ca
Posts: 305
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by iWeasel410 View Post
I have a 1.8l tps I pulled off of a throttle body if you need it.
if it can fit on my 1.6 liter one sure i guess. but i heard you have to modify it to fit.

how much are you looking for?

simon
Hi Im Simon is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 12-13-2017 10:04 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
"Chimney Ethanol" E100 MiataGarage Engine Performance 5 09-30-2015 12:04 AM
In need of base map for stock 1997 brandonbkd MEGAsquirt 0 09-29-2015 12:52 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 04:43 AM.