MLV problems with Win 7 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-30-2009, 01:19 PM   #1
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default MLV problems with Win 7

I just installed Win7 Ultimate (student discount FTMFW) and tuning life has been interesting since.

I also needed to reflash ECU yesterday...which meant new installs of everything.



The MLV install doesn't want to recognize datalogs or .msqs.

I can manually open datalogs with it by going through Windows Explorer and doing and "open with"...but can't get around it this way with the "Open MSQ" button inside MLV.


Anyone else had this problem?

Anyone know how to fix it?



Sorry for starting new thread, but slammed with studies and having a ton of MS related issues, may post more problems here later.

160mile roundtrip commute with quirky ECU and schizo VE table ftl.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 01:43 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

hold shift when you right click on the MSQ, does that let you chose open with? then make sure to select always 'use this program' jazz.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 01:51 PM   #3
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

I can do that in explorer for the .msq, but when I select mlv as the program it says log file is empty.

I can't get the "OPEN MSQ" button in mlv to work. When the browser folder comes up it doesn't show ANY of my .msqs...just the default 9093. Even when I open that one it doesn't load up the right VE table or Target AFR table (I loaded mine in there...thinking I'd start anew...but no dice).

Also, MLV looks *different*. Don't know if it's Win7 or a crummy version, but this one was updated in Aug.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:21 PM   #4
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

I havent had that problem. Im running windows 7 on my netbook.



My MSQ's load fine, but since im running TunerStudio for tuning, my log files are now saved in .msl format.

Go to the help menu and see if there are updates needed.
Are you running the newest version of Java?
Did you set the permissions as "Open as Administrator"?
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:30 PM   #5
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

Ok...I have the most recent MLV and Java.

Not sure about permissions...and logged on as administrator, and changed what I could in way of permission needed on control panel.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:36 PM   #6
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Try running for compatibility.

Open up the properties and check the tabs for a "Open for Compatibility" setting, and choose Windows XP. There are bunch of other settings at the bottom there, one of them being "run as administrator" under there.
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:43 PM   #7
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

in control panel?
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:48 PM   #8
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

nm...found both options you are talking about in properties for MLV...thanks
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 02:49 PM   #9
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

still a no-go
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 03:47 PM   #10
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

whaa.... Does it open any other MSQ's or DLogs?

Try saving a blank MSQ to see if it opens in MLV. From this point, I dont know what to tell ya, but thats how my computer is set up right now and it works no problem.

It could be that you have a bad download? Try redownloading, see if it works.

If all else fails, go back to winXP? Dual boot?
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 03:58 PM   #11
Senior Member
 
Join Date: Nov 2007
Location: Belgium
Posts: 939
Total Cats: 59
Default

Tried Windows 7 for a couple of weeks also. MLV behaved fine for me. Reverted back to XP though because my wireless connection locked up every half hour or so.
Also got blue screens because of a bad (Vista) driver for the USB->Serial convertor.
Micro$oft better get their act together or W7 is going the same way as Vista, nowhere.
WestfieldMX5 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 04:20 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,900
Total Cats: 1,792
Default

am I like the only vista customer that doesn't hate it? I guess it helps if i do more than search catporn.com.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 05:18 PM   #13
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

^haha


Marc and all...thanks for the help.

UPDATE for future searchers:

Win 7 doesn't like for programs to write and save files into their install folder.

The solution is simple...you have to save the datalogs and .msqs somewhere else. Then MLV will open both without a hitch all day long. Be careful moving things though as it's easy to lose your .inis etc.

I just started a folder on my desktop, had becomed to accustomed to living out of the project folder, which was giving me hell here.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 06:06 PM   #14
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

I'm actually considering a win7 upgrade. I've been using it dualboot on my old tablet/laptop for a while now and it's pretty rock solid. the only problem is it doesn't really support my flakey cheap OBDII reader via USB, but maybe I can bypass that and run it straight from the serial port.
y8s is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 06:17 PM   #15
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

I was dual-booting Beta with XP...but got a licensed copy from school for $15 and did a clean install.

Beta was incredibly solid, and had been using it since the first of the year. I'm gradually working out the kinks with the install and hope it's just as reliable.

Full version se


EDIT:

so it just crashed while I was typing that...strange...but booted right back up.


Was gonna say it seems to use more power...but only been two days and still need to iron out settings.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 07:17 PM   #16
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

win7 aint even released yet. how'd you get it for $15?
y8s is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 07:51 PM   #17
Antisaint
iTrader: (17)
 
Vashthestampede's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Danbury, CT
Posts: 4,659
Total Cats: 54
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
am I like the only vista customer that doesn't hate it? I guess it helps if i do more than search catporn.com.
I've been using Vista since it came out and have no complaints. Although I've been using a Mac lately and kinda like it better than Windows.
Vashthestampede is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 08:07 PM   #18
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Mac hands down ^_^

Ive had Win7 for about a month now. Works way better than Vista IMO.
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2009, 11:10 PM   #19
meatbag
Thread Starter
iTrader: (50)
 
gospeed81's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Houston, TX
Posts: 7,357
Total Cats: 26
Default

Quote:
Originally Posted by y8s View Post
win7 aint even released yet. how'd you get it for $15?
Nobody told me....


All I know is it showed up a the Student Electronic Licensing Library...where I can get an "upgrade" every two years.
gospeed81 is offline   Reply With Quote
Old 10-01-2009, 12:30 AM   #20
y8s
2 Props,3 Dildos,& 1 Cat
iTrader: (8)
 
y8s's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: Fake Virginia
Posts: 19,038
Total Cats: 407
Default

Quote:
Originally Posted by gospeed81 View Post
Nobody told me....


All I know is it showed up a the Student Electronic Licensing Library...where I can get an "upgrade" every two years.
nice. did you upgrade from vista or did you install it properly? I hear the upgrade path destroys the improvements win7 makes over vista.
y8s is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM


Tags
mlv, windows 7

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 03:43 PM.