MSII Problem? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-18-2010, 04:07 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lafayette IN
Posts: 28
Total Cats: 0
Default MSII Problem?

Put my 1999 miata back together after sitting for a month waiting for a new trans.

Started up the car and it immediately went to 7K rpm's
Not good for a car that has not seen oil flow for 4 weeks.
Throttle cable, throttle body working correctly.

Battery was un-hooked for a week. Is it normal for the MSII to need a new flash / program? Laptop currently charging, bothering me a bit.

Hope I did not damage the rings!!

Thanks
MWMIata is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 04:11 PM   #2
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Massive air leak post throttle body.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 04:16 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lafayette IN
Posts: 28
Total Cats: 0
Default

That kind of makes sense, only source would be the dummy throttle body return. It is an old BRP MP62 setup. Really not sure how it works as it has always worked. Supercharger was really whining in those few seconds as the throttle body pre supercharger was closed.

Idle air control valve sticking open??
MWMIata is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 04:28 PM   #4
Supporting Vendor
iTrader: (10)
 
Reverant's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 5,440
Total Cats: 198
Default

Could be, though I don't remember if it's enough to go up to 7K. FYI, I once forgot to install the IAT on the manifold, (3/8" NPT), and that took me to 5K.
Reverant is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2010, 04:51 PM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2009
Location: Lafayette IN
Posts: 28
Total Cats: 0
Default

Fixed,

I took the trans out, did not have time to put it back in (working on my dedicated track machine). Paid a trans shop 120.00 to do it. Moving the car they pulled off one of the over the rad intercooler pipes, hard to see.

Compression was all between 195-198. No rings damaged. Suprised to see it that high due to abuse.

I always try to do my own work, because stuff like this happens!


Thanks
MWMIata is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Odd Steering issue interestedofold Suspension, Brakes, Drivetrain 5 09-29-2015 02:42 PM
Annoying little leaks AlwaysBroken Engine Performance 5 09-06-2015 01:53 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:42 PM.