Rev. built MS3 suddenly won't idle, log included - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-29-2013, 07:08 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default Rev. built MS3 suddenly won't idle, log included

I had the laptop hooked up, so I got a couple of logs. This isn't the 1st time it's happened, but every other time it quit before I could log. Every time I pushed in the clutch or let the rpms drop to less than @2300, the motor would begin cycling up and down from 2000 to 2500 rpms.
Attached Files
File Type: msl 2013-11-29_15.17.47.msl (475.0 KB, 38 views)
6speed is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 01:08 PM   #2
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

The high idle surge appears to be caused by a lean spike. Can you post a copy of the tune that was installed in your ECU at the same time the log was captured?
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 01:34 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Current tune attached
Attached Files
File Type: msq 12-2-13 current tune.msq (176.9 KB, 43 views)
6speed is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 02:24 PM   #4
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

That's the tune that you're running? What exactly are you doing with the table switching? Your VE3 table makes no sense.

Idle is being upset by your over run fuel cutoff. Your motor idles at a MAP that is below your trigger setting. Disable over run or set it to engage at a lower MAP.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 12-02-2013, 06:18 PM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

I didn't realize I had table switching enabled or that I was even using the VE3 table. I switched that off, thank you for the insight. Somewhere a town is missing it's idiot, and I don't know how to get home.

I'm going to disable the fuel-cut and see if that helps things.
6speed is offline   Reply With Quote
Old 12-03-2013, 08:50 PM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2013
Location: Ohio
Posts: 78
Total Cats: -7
Default

Had a few minutes to mess with the car. I disabled over-run and the rpms wouldn't drop below 2500. I pulled the Idle valve off the car to look for any leaks around the gasket or any obstructions inside, and everything looked fine. I had recently enabled the "initial map reading" for baro correction and I "included AFRtarget" in load parameters. I wouldn't think either one of those would cause this problem? Any other insights into the tune I'm running?
6speed is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2013, 11:18 PM   #7
Elite Member
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 2,698
Total Cats: 267
Default

Your iac duty cycle is way too high. This makes me think this: Mine did that when I was using the "use last value" for pre-setting the iac duty cycle. I fixed it by going to "Use initial value table" and then filling in the table with real values. That was for closed loop, but you may be using open loop, in which case 68 duty cycle seems very high to me, and could also be part of the problem.

I think I just repeated myself, but I'm leaving it.
DNMakinson is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Buzzing from driver side of engine bay? (MS3 install) nick470 MEGAsquirt 7 06-16-2017 02:53 PM
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Another Alternator thread ihiryu General Miata Chat 9 09-28-2015 11:22 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:46 AM.