Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-29-2014, 06:39 PM   #1
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help

Hi everyone, I have been building a turbo roadster for the last few weeks.


Honda b16 manifold adapted to td04l and 1.6 miata




Evo4 fmic


Modded knuckles





Originally i intended on running a ghetto 5psi setup, this was until i was offered a cheap unused reverant basic MS2.

I have used megasquirt in the past but want to ask some questions before i get stuck in. I have a tuner that can take over from me once i have the car running reasonably well.

My setup at the moment is:
1990 eunos roadster 1.6
Td04l
homemade manifold
turbosmart external wastegate with 5psi, 10psi or 14psi spring
255 walbro fuel pump
evo 4 intercooler
aluminium uprated radiator
Adjustable fpr @5bar
boost gauge and egt gauge

in addition to these mods i also have here ready to fit:
Yellow rx8 injectors
innovate lc-1 wideband

Some questions:

1.I think i understand what needs doing to the fuel pump relay to make it run. I guess i can look at the relay and wire it so that the MS2 earths it out and makes it switch?

2.I also think i understand the IAT wiring. I take a GM IAT and fit it into the intake before the TB then connect its wires to the relevant pins on the AFM plug?

3.Do i need to unplug my tps with this ecu?

4.Iam not sure what i should be connecting the 6 wires coming from the DB plug at the rear of the ecu, can anyone shed any light on this for me?

5.Where can i find the information, so that i can select the correct firmware in tunerstudio?

Thanks in advance to anyone that help me out. I have emailed reverant, but havent had a response yet.
Kevin
Attached Thumbnails
Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-960300_10152526769882577_5376883638687552541_n.jpg   Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-10251907_10152528102762577_5989727246732857275_n.jpg   Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-10299961_10152526765377577_7150256292693000299_n.jpg   Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-1898277_10152547635702577_7467098350764285920_n.jpg  
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 07:39 PM   #2
Senior Member
iTrader: (1)
 
Onyxyth's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Boyertown, PA
Posts: 719
Total Cats: 55
Default

You may be able to email Reverant and get the instructions for setting up a Basic MS2. IIRC it covers most of your questions.

I'll see if I can dig mine up.
Onyxyth is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 07:52 PM   #3
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

Thanks mate, It would be a great help if you were able to dig them up Hopefully he will reply soon.
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 06-29-2014, 08:04 PM   #4
Senior Member
iTrader: (1)
 
Onyxyth's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Boyertown, PA
Posts: 719
Total Cats: 55
Default

Found it in my e-mails. What's your e-mail? I'll just attach it.

Edit: Actually I just attached it to this post.
Attached Files
File Type: pdf Instructions for the Basic MS2 - V2.x.pdf (144.8 KB, 770 views)
Onyxyth is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 03:30 AM   #5
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

OMG you are an actual legend :worthy: thankyou so much dude.

Yay, i have a drift demo to do in 2 weeks or so and started to worry that i may have to revert to NA power lol
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 03:36 AM   #6
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

Straight away upon reading the instructions iam now confused :/

What is the harness adaptor? the ecu i have just has the yellow plugs, where the loom plugs in and the db37 out of the back.

Am i missing some loom that fits between the ecu and the stock loom?
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 03:44 AM   #7
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

I need to find the correct .ini file, for tunerstudio, for my ecu. I guess this can only come from reverant?

Thanks
Kev
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 12:29 PM   #8
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Quote:
Originally Posted by Machisan View Post
I need to find the correct .ini file, for tunerstudio, for my ecu. I guess this can only come from reverant?

Thanks
Kev
If it has Reverant's custom firmware on it, you must get the ini he supplies.
Ben is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 12:33 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

yuk.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2014, 12:46 PM   #10
Elite Member
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 2,698
Total Cats: 267
Default

Reverant has fully supported me with a second-hand MS3-Basic.

I believe Ben is right that the MS2 uses custom FW.

As an aside, the MS3-Basic uses standard FW. I am running 1.2.4, and others have gone to 1.3.X.

Oh, and you won't be ready for any demos.
1) Install MS and WB02 and tune MS
2) Change Injectors and verify / adjust tune
3) Add turbo and tune

Read about TPS and MS
DNMakinson is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 03:44 AM   #11
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

Thanks for all of your help guys.

I managed to get the ini from reverant. He still didn't reply to my original questions though. However the instructions have pretty much explained everything to me.

My next problem is trying to get the megasquirt, tuner studio and my windows8 laptop to connect together. I don't think I can get the relevant drivers for my cable.

Is megasquirt really that bad, that a tuner won't be able to tune it within 2 weeks on a rolling road? If I have to I will run stock injectors and 5psi. If I get really desperate I'll convert back to NA a couple days before the demo.

Apart from setting base timing, Iam now ready to fire it up
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2014, 09:19 AM   #12
Elite Member
 
DNMakinson's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Seneca, SC
Posts: 2,698
Total Cats: 267
Default

I was thinking the demo was sooner. Missed the 2 week window. Still, I took months to get to a level of understanding to turbo my car and not fear I'd blow it up. But this was my first experience.
DNMakinson is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2014, 08:57 PM   #13
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

I have managed to get my car running pretty well. I have fitted a Nissan k11 tps and a Nissan iat. I have connected the lc-1 but I haven't calibrated it yet, not sure how so I will have to read an instruction manual.

I have also fitted some yellow rx8 420s and altered my req fuel settings. Originally it was set at 14.1, after running the calculator I have a figure of 6.4, the car was very lean. For now Iam running req fuel @ 8.0 so that I can move it about and test a few different things. I'll set the req at 6.4 when I get to the dyno and let the man sort it out for me

Tomorrow i will be fitting a paddle clutch and 1.8 diff, shafts and prop. Iam looking forward to the rolling road session

I need to fit a new water pump and alter the cold side ic pipe before it gets tuned. I should have time to get it all sorted.

I do have 2 mystery wires from the ms db connector.
A green wire, I believe this is boost control?
An orange wire, no idea.
I have emailed rev, but alas, no reply.
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2014, 09:28 PM   #14
Senior Member
iTrader: (1)
 
Onyxyth's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Boyertown, PA
Posts: 719
Total Cats: 55
Default

Green is boost control, yah, Orange is a spare programmable output.
Also I'd leave your req. fuel at 6.4 (or whatever the calculator tells you). Bump your fuel map up if its going lean, and let VEAL get everything sorted from there.
Onyxyth is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2014, 06:09 PM   #15
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

thanks, i took your advice and set the req fuel correctly. id didnt alter the maps at all, but i did calibrate my wideband and do a few other bits and pieces. it kinda runs ok but today rev kinda sent me a modded set of maps that should suit my requirements better. I will try them out tomorrow, but iam mostly leaving it alone because it will be getting tuned on tuesday and i dont want to make more work for the rolling road guy.

It does sound fairly brutal at 14psi with an external wastegate

The engine smokes badly though, so i intend on building a new engine after the drift demo. Im not sure whether to build a 1.6 or too use a 1.8 sport engine, as my base. My missus and I will be swapping daily drivers soon and i will be having her mk2 1,8is. It runs out of mot soon and i may just break it for spares.
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2014, 06:55 PM   #16
Junior Member
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 171
Total Cats: 3
Default

you are running 14psi on an untuned engine????
4sfed5 is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2014, 03:50 AM   #17
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

I haven't driven it. It's up on stands in my garage. It doesn't cold start and I asked my missus to keep it running whilst I was tinkering. She accidentally gave it too much and the wastegate opened lol. I didn't mind, it's only a toy

It runs rich though, so it's kinda safe at the moment
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-12-2014, 05:14 AM   #18
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

I tried to load up the new map but got a bunch of errors :(

I think ill wait until rolling road day now because i have a few jobs to do on the car. Things like fitting a new water pump :/

Here are some pics of the errors screen and the new map.










Attached Thumbnails
Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-10341503_10152657066697577_6299110593286052445_n.jpg   Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-10468377_10152657066687577_1179631604768805904_n.jpg   Roadster turbo with reverant basic ms2 needs help-10553349_10152657066692577_95367052681498146_n.jpg  
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 09:18 AM   #19
Newb
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 14
Total Cats: 0
Default

255hp at 0.9bar boost
Machisan is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2014, 09:38 AM   #20
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,833
Total Cats: 1,786
Default

cool you have errors.

well you did load a new map that was build on different firmware...
Braineack is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTB MP62 (Hotside) (NB2) Rick02R WTB 3 01-03-2016 08:18 PM
Hey everyone another n00b here Big_gumby Meet and Greet 80 10-05-2015 05:06 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 08:19 AM.