Spoon feed me MSP ansswerrr pleeease - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-16-2015, 10:52 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 217
Total Cats: -283
Talking Spoon feed me MSP ansswerrr pleeease

Total MS noob and I'm just gonna go ahead and ask because I have midterms this week and cannot learn about my MS Pro until spring break next week.

I have a 01 Miata with that's basically stock and am dealing with a intermitten multiple random misfire code (p0300). From my research, it looks like it's my ignition coils BUT, heres the thing.. I just received a MSP PnP and am now wondering if I can plug it in just to see if I can test the fuel and ignition stuff and perhaps avoid wasting extra money. I have new spark plugs/wires and have changed the fuel filter. I think that leaves ignition coils, fuel pump, or injectors. I guess it's possible that the TPS or CAS is wonky but I am not getting any codes besides p0300. (I get the misfire when cruising and sometimes idle drop)

Please advise
Hinano is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2015, 11:22 PM   #2
Senior Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Oct 2006
Location: Las Cruces, NM
Posts: 1,404
Total Cats: 263
Default

Fix problems first, then deal with changing ECU.

Attached Thumbnails
Spoon feed me MSP ansswerrr pleeease-spoonfeeding-teachers-021.png  
99mx5 is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2015, 11:24 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 217
Total Cats: -283
Default

Cause you guyz are wonderful humans?

Come to think of it, maybe it's not even spoon feedable?
Hinano is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2015, 11:53 PM   #4
Elite Member
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

Check your injector harness. I had a loose connection on #3 a few years ago that would cause the random misfire codes. It was clipped in, but didn't seat properly somehow.
Mobius is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2015, 12:44 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 217
Total Cats: -283
Default

Quote:
Originally Posted by Mobius View Post
Check your injector harness. I had a loose connection on #3 a few years ago that would cause the random misfire codes. It was clipped in, but didn't seat properly somehow.
Thanks for the tip, I'll go check now.

Not sure if it's a coincidence but I just got the code after fiddling with the tps plug.

I also caught it on my wideband.. After about 15 min of cruising, at very light throttle it feels like the car looses power. It makes kind of a brrrr sound. The AFR went from 14-15 to 16's. Even if I continue to push the gas with the same light pressure it feels like it has 20hp. If I mash the gas it moves forward again.

I don't know if the afr changed to 16's because the car went into some kind of limp mode or because there was not enough fuel.
Hinano is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 12:48 AM   #6
Elite Member
iTrader: (2)
 
Mobius's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Portland, Oregon
Posts: 3,178
Total Cats: 267
Default

AFR's of 16 means not enough fuel. Assuming you trust your wideband, an injector not firing will cause something like this.

In tunerstudio you can fire each injector with the car parked - do this. One of them may not fire, which will be your problem.
Mobius is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 06:15 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 217
Total Cats: -283
Default

Quote:
Originally Posted by Mobius View Post
AFR's of 16 means not enough fuel. Assuming you trust your wideband, an injector not firing will cause something like this.

In tunerstudio you can fire each injector with the car parked - do this. One of them may not fire, which will be your problem.
Thanks for the tip but I'm just wondering, let's say it's the coils going out and there's too much unburned fuel and causes a misfire, does the engine go into some kind of limp mode that is inherently a little lean? I just made a payment for some used coils with 55k miles on them for $55. I figure it's worth a try. If it's not fixed I'll hook up the MSP and see about the injectors before I change the tps and cas. If it's not the coils I hope it's the injectors because that would be a good excuse to get new ones
Hinano is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 06:29 AM   #8
Elite Member
 
Join Date: Apr 2010
Location: Newcastle, Australia
Posts: 2,640
Total Cats: 25
Default

The oxygen sensor senses just that, oxygen. Any misfire whether rich lean or ignition related leaves unburned oxygen and results in a lean reading.

Dann
nitrodann is online now   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 06:40 AM   #9
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 217
Total Cats: -283
Default

Quote:
Originally Posted by nitrodann View Post
The oxygen sensor senses just that, oxygen. Any misfire whether rich lean or ignition related leaves unburned oxygen and results in a lean reading.

Dann
Ooooooohhhh!!!! Thanks!
Hinano is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 59 12-15-2017 09:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
FS/FT: 03.5 Mazdaspeed Protege leatherface24 Cars for sale/trade 15 10-16-2015 12:35 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:49 PM.