Starting problem - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 03-22-2008, 11:21 AM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default Starting problem

Well, I have this problem:
1) I have to give it a little throttle when cranking, otherwise it wont start.

2) When cold I need to crank for about 10 seconds before it starts firing.

3) Once it start firing if I don't accelerate it immediately shuts off. It starts and shuts down in a second.

I've messed with everything related to cranking and after start stuff but cant get it right, would you guys help me. Maybe post your cranking settings please.
I got to the point were everything else is almost good (ve table - afrs) and the car runs pretty good but the starting problems I just cant fix.
Thank you
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2008, 11:46 AM   #2
Boost Pope
iTrader: (8)
 
Joe Perez's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Delicious and Moist.
Posts: 26,323
Total Cats: 1,922
Default

Post an .MSQ file.

Also, check this window:

Joe Perez is online now   Reply With Quote
Old 03-22-2008, 02:24 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Yea, my fuel table looks the same as yours.
Here is an attachment of my MSQ
Attached Files
File Type: zip Shortcut to march20thafter cal.zip (685 Bytes, 37 views)
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2008, 02:28 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

I dont think that one worked try this
Attached Files
File Type: zip march20thafter cal.zip (5.5 KB, 39 views)
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2008, 10:19 PM   #5
Elite Member
iTrader: (21)
 
paul's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Point Pleasant, NJ
Posts: 2,957
Total Cats: 2
Default

fast idle threshold: 200 F ???

granted you have a 1.6 vs my 1.8 but think your cranking pulsewidths, ASE, and warm up enrichments may be a lil off for 460s. mine are:



someone else with a 1.6 with 460's can chime in.

NOTE:
i didn't tune the cranking settings below 40F because i don't run that car when it's that cold so ignore those defaults
Attached Thumbnails
Starting problem-cranking.gif   Starting problem-ase.gif   Starting problem-warmupwiz.gif  
paul is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2008, 11:08 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Yea, FAST IDLE THRESHOLD is at 200F. Should I lower it to 185 or something like that?
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2008, 11:09 AM   #7
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2007
Location: Indianapolis
Posts: 167
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by paul View Post
fast idle threshold: 200 F ???

granted you have a 1.6 vs my 1.8 but think your cranking pulsewidths, ASE, and warm up enrichments may be a lil off for 460s. mine are:



someone else with a 1.6 with 460's can chime in.

NOTE:
i didn't tune the cranking settings below 40F because i don't run that car when it's that cold so ignore those defaults
Those values would flood my engine but thanks, are those the values that come with MSPNP? they look similar.
Paul, what's your fast idle threshold?
90turboMX5 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2008, 11:19 AM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,878
Total Cats: 1,790
Default

Quote:
Originally Posted by 90turboMX5 View Post
1) I have to give it a little throttle when cranking, otherwise it wont start.
too much cranking PWs.

Quote:
Originally Posted by 90turboMX5 View Post
2) When cold I need to crank for about 10 seconds before it starts firing.
cranking PWs.

Quote:
Originally Posted by 90turboMX5 View Post
3) Once it start firing if I don't accelerate it immediately shuts off. It starts and shuts down in a second.
ASE!
Braineack is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 12-13-2017 10:04 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
3rd Time's a Charm...hopefully. zephyrusaurai Meet and Greet 2 09-28-2015 11:59 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:31 AM.