Take a look at my log? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 01-13-2011, 12:25 AM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default Take a look at my log?

Hello MT users. I'm very new to tuning so here is my story:
Miata 1990 1.6L
rc 440 injectors
DIYPNP MS1
Variable TPS installed
AEM uego Wideband
Meth injection, (Disabled for now)
BKR7E-11 Plugs
93 octane fuel
Jackson Racing Supercharger w 10 lbs Pully

I've done all of the tuning on the road, the car feels powerful but I'm worried about how safe of a tune I've actually given her.

My issues:
1) After cranking the car it starts and revs to about 4k and then settles at an OK idle. I've adjusted the timing so it would idle normally.

2) Randomly during a hard pull the car will hiccup and then keep going. Hard to reproduce but it happens too often. (Timing issue?)

3) Fuel enrichment settings for acceleration are wrong or disabled. When I'm cruising and quickly throttle the car, she leans out and then recovers.



Uploaded with ImageShack.us


I'd appreciate it if i could get some input. I believe the AEM reading on the laptop is a bit more lean than the gauge on my dash is? I've attached my datalog and my tuning file for ms.

Thank you!
Attached Files
File Type: xls Freeway Ramp Gears.xls (65.8 KB, 77 views)
File Type: msq Bryan Latest.msq (35.0 KB, 105 views)
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2011, 01:12 PM   #2
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

Does anyone have an eye for this? I'd appreciate it.
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 10:32 AM   #3
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

Really?
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 10:51 AM   #4
Senior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: Schwarzenberg, Germany
Posts: 1,497
Total Cats: 81
Default

Quote:
Originally Posted by Dem768 View Post
DIYPNP MS1
DIYPNP OR MS1 - make your choice.
Zaphod is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 11:31 AM   #5
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

I can't get your MSQ to open in Megatune or Tuner Studio. However I can tell you that you are 1 full point too lean in boost, I say you go no leaner than 12.0:1 at your output level. I'll let you gamble on which output is calibrated correctly.

1) What is your "fixed MAP value in the ASE window?
2) What is your plug gap? Drop it down to .020" and try again
3) Tune your enrichments then, it's not hard. I recently made my GF fine-tune them on a road trip to the track. I never could have put that much detail into it and holy **** is it phenomenal now. It probably took 30-45 minutes of driving and they are great, better than factory. No matter how hard I stomp the pedal it goes right to target AFR.
hustler is online now   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 12:01 PM   #6
Elite Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jan 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 8,782
Total Cats: 119
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
I can't get your MSQ to open in Megatune or Tuner Studio. However I can tell you that you are 1 full point too lean in boost, I say you go no leaner than 12.0:1 at your output level. I'll let you gamble on which output is calibrated correctly.

1) What is your "fixed MAP value in the ASE window?
2) What is your plug gap? Drop it down to .020" and try again
3) Tune your enrichments then, it's not hard. I recently made my GF fine-tune them on a road trip to the track. I never could have put that much detail into it and holy **** is it phenomenal now. It probably took 30-45 minutes of driving and they are great, better than factory. No matter how hard I stomp the pedal it goes right to target AFR.
Did she tune your throttle pump and tip in enrichments? What settings did you end up with? I am still working on those settings.

I too saw that the OP looked lean in boost, and what is up with the AFR leaning out at as the RPM rises? Oh NM, I see you have boost sag.

OP: No log of your hiccup?
Faeflora is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 03:02 PM   #7
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

Its DIYPNP, sorry.

The hiccup did happen in that log. I believe around 2nd gear you can see the RPM becomes distorted and the timing jump. Maybe a knock?
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 03:10 PM   #8
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
I can't get your MSQ to open in Megatune or Tuner Studio. However I can tell you that you are 1 full point too lean in boost, I say you go no leaner than 12.0:1 at your output level. I'll let you gamble on which output is calibrated correctly.

1) What is your "fixed MAP value in the ASE window?
2) What is your plug gap? Drop it down to .020" and try again
3) Tune your enrichments then, it's not hard. I recently made my GF fine-tune them on a road trip to the track. I never could have put that much detail into it and holy **** is it phenomenal now. It probably took 30-45 minutes of driving and they are great, better than factory. No matter how hard I stomp the pedal it goes right to target AFR.
1) Not sure. I didn't auto tune and I gave the O2 '0' authority on my AFR's (i think thats what you're talking about)
2) Spark gap is set to .020 I researched this when i installed the plugs
3) I'm not sure how to tune enrichment's. Do you have a quick n dirty way of explaining this?

Thank you for the feedback!
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 03:35 PM   #9
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by Dem768 View Post
1) Not sure. I didn't auto tune and I gave the O2 '0' authority on my AFR's (i think thats what you're talking about)
2) Spark gap is set to .020 I researched this when i installed the plugs
3) I'm not sure how to tune enrichment's. Do you have a quick n dirty way of explaining this?

Thank you for the feedback!
1) no, that's not what I'm talking about. I'm talking about the ASE window. If you can't get there, get the belt out and hang yourself now, end the pain.
2) ok
3) You increase or lower them to get the number you want, it's pretty self explanatory. WTF else is there to say? If you stomp the throttle and it jumps above or below target, then adjust it accordingly.
hustler is online now   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 04:07 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

ASE- Didn't associate this with After Start Enrichment... Started looking for my belt and then I found it.

Current ASE Settings:

Picture Attached.

Thank you for the help.
Attached Thumbnails
Take a look at my log?-ase.png  
miatauser123 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 04:48 PM   #11
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jul 2008
Location: Granbury, TX.
Posts: 1,278
Total Cats: 1
Default

My ASE/MAP time period is 3. Other than that, all is identical.
Machismo is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2011, 05:40 PM   #12
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Sep 2009
Location: Royal Oak Michigan
Posts: 756
Total Cats: 67
Default

Quote:
Originally Posted by Machismo View Post
My ASE/MAP time period is 3. Other than that, all is identical.
I have 440 injectors... maybe that's the difference?
miatauser123 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Missing/knock at idle, can someone point me in the right direction? Mikel MEGAsquirt 4 09-28-2015 05:46 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:01 PM.