tricky cold start - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-06-2014, 01:17 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: whats that coming over the hill?
Posts: 67
Total Cats: -15
Default tricky cold start

hi everyone, i seem to have a little niggly problem with cold starts on my NA 1.6. I can start the car if i mess about with the throttle but when it runs i have to keep on the throttle alittle so the revs stay up, when the car is warmed up it then runs perfectly.
This only happens when its cold, when i start from hot its perfect.
Also i have a COP conversion on my engine using celica vvti coils, since plugging in my megasquirt my tacho dosent work...... when i plug the standard coilpack in..... the tacho works perfectly.
is there a setting i need to apply to my MS1PNP i need to change so i can get the tacho to work?
zammish is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2014, 01:26 PM   #2
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

sounds like the cranking curve is too rich on cold starts and the cold-start idle settings are not aggressive enough.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 11-06-2014, 01:49 PM   #3
Junior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Jun 2014
Location: Metro Detroit
Posts: 270
Total Cats: 26
Default

Two more things to check are your after-start enrichment settings, and make sure your Air Valve is working correctly
Ryephile is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2014, 05:53 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Sep 2014
Location: whats that coming over the hill?
Posts: 67
Total Cats: -15
Default

i have blocked off my air valve because it wasn't idling properly
zammish is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2014, 06:09 PM   #5
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

well jeez i wonder why **** isnt working great...


l2t.
Braineack is online now   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 57 07-19-2017 05:11 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 07:14 PM.