Updated Firmware, now engine wont fire - Page 3 - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-01-2015, 07:38 PM   #41
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
Possibly, probably.
Ok I am definitely running the wrong firmware....
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 07:53 PM   #42
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

You want 3.3.2 or 3.3.3 IIRC, search for DIYPNP miata (your year) documentation in google, should bring it to the top.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 08:26 PM   #43
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
You want 3.3.2 or 3.3.3 IIRC, search for DIYPNP miata (your year) documentation in google, should bring it to the top.
Ok i got it, turns out I need to use the microsquirt firmware but the batch file options are a bit different than in the documentation. I have 2 options 1 for microsquirt (cased) and 1 for microsquirt module (diypnp). The Documentation says

Microsquirt = black plastic cased ECU.
Microsquirt module = DIYPNP or other ECUs that use the Microsquirt module.
MSPNP2 = DIYautotune MSPNP2 only

but both seem to fit my description.... Any idea which would be more right based on the pictures I shared?
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 08:33 PM   #44
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Also would unplugging the CAS kill power to the coil packs. I tried unplugging them but I cant get the wiring harness to budge....
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 10:27 PM   #45
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

You have a microsquirt module based MS2 DIYPNP. DIYPNP =/= MSPNP2

Why is the CAS unplugged?
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 10:49 PM   #46
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
You have a microsquirt module based MS2 DIYPNP. DIYPNP =/= MSPNP2

Why is the CAS unplugged?
Its not, I was wondering if it was an alternative to pulling the coil packs because my hands cant get to them...
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:04 PM   #47
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

No, it doesn't work like that.

Do you have one of the 110v power supplies, goes in the plug to the right of the printer cable looking things? Unplug everything from the unit and flash it with the wall-wart thing, then plug it all back in.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:13 PM   #48
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default



Ah ok the connector to the right of the silver cable, i had no idea that was there

http://www.microcenter.com/product/3...12V_DC_Adapter

That should do the trick right?
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:37 PM   #49
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Yeah, that should do the trick.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 11:50 PM   #50
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
Yeah, that should do the trick.
you are a life saver! I just happened to have 1 in my closet and it worked! I just loaded the 3.3.3 firmware and chose Microsquirt module = DIYPNP or other ECUs that use the Microsquirt module. Do you know where I can find a basemap now? The maps on diyautotune are for older firmware

Last edited by gr4v3r; 06-02-2015 at 12:03 AM.
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 12:10 AM   #51
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Not a problem!

I still use 3.3.2 so unfortunately I can't help there. If you download the old DIYPNP basemap and open two concurrent tunerstudio programs you ought to be able to line everything up, import and export tables.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 12:21 AM   #52
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
Not a problem!

I still use 3.3.2 so unfortunately I can't help there. If you download the old DIYPNP basemap and open two concurrent tunerstudio programs you ought to be able to line everything up, import and export tables.
THE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ONTHE CARS ON THE CARS ON THE CARS ON

I dont think you understand how amazing of a person you are!!!!!!!
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 12:51 AM   #53
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

Hah, I do my best
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 01:07 AM   #54
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
Hah, I do my best
Now I need to see if its still running like crap and stalling out though. But that's for tomorrow
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 05:54 PM   #55
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Just drove it, making full boost and it has been idling fine. It sucks that my idle issue only happened when it got hot though so it may still be there. You guys are amazing
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 06:00 PM   #56
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 07:20 PM   #57
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
I just took a look and will try it if the issue happens again. Does it make any sense that ambient temps could have such an impact on the idle? I just drove the car around for 15-20 minutes, let it sit for 5 to 10 minutes, then started it and it started right up... I called the shop that did the work and he thinks the problem may not be the tune but the fact that under the hot sun the fuel sits in the fuel rails super hot and then when i try to start it again it needs some time to move around and cool off. Could it be possible that there actually isnt any issue in my tune causing this?
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 07:28 PM   #58
Sadfab Union President
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2014
Location: Kansas
Posts: 2,690
Total Cats: 113
Default

You mean a lean hot restart condition? Yeah, that's pretty common. There's a lot of factors at play, and I'd rather not explain them all again. Lean hot restart should give you plenty to search on though.

The idle going to pot after the car has been running a while is not normal though.
deezums is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 07:30 PM   #59
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: May 2014
Posts: 154
Total Cats: 4
Default

Quote:
Originally Posted by deezums View Post
You mean a lean hot restart condition? Yeah, that's pretty common. There's a lot of factors at play, and I'd rather not explain them all again. Lean hot restart should give you plenty to search on though.

The idle going to pot after the car has been running a while is not normal though.
I dont think its a lean start. It really only happens when the car is sitting in the sun in 80+degree weather. Right now I can idle great in all conditions... I dont know what will happen on a hot day though.
gr4v3r is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2015, 11:49 PM   #60
Senior Member
iTrader: (2)
 
Join Date: Jun 2012
Location: New Braunfels,TX
Posts: 1,141
Total Cats: 51
Default

Quote:
Originally Posted by gr4v3r View Post
I dont think its a lean start. It really only happens when the car is sitting in the sun in 80+degree weather. Right now I can idle great in all conditions... I dont know what will happen on a hot day though.
Your injectors will heat soak. reuardless om ambient and that is whats happening. the best way to fix this is not gamma air correction like many will sugest(new firmware fixes this) but rather by adding more After Start enrichment till it goes away. Basically you want to jet a ton of fuel through your injectors to cool them so when ASE ends the injectors can move into your ve table nicely. By the time your done tuning ASE you will end up with a U shape on the graph. Also do not forget to use ASE Taper to tell the ecu how long to run ASE.
ScottyP3821 is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
Changing from 460cc to flow force 610cc in diypnp 90 Turbo MEGAsquirt 19 10-19-2015 04:23 PM
Expected intake temps on the track? tazswing Race Prep 20 10-03-2015 12:04 PM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 10:30 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 02:24 AM.