Where to hook up my AEM WB 0-5volt lead on my MS? - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-11-2010, 12:12 PM   #1
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default Where to hook up my AEM WB 0-5volt lead on my MS?

Now that I've started tuning, I'm noticing that its a pita trying watch the WB and make adjustments using my memory rather than being able to just reference everything in a datalog. I've done some searching and found relavent topics, but nothing that actually shows where to physically attach the lead from the AEM WB on the MS board. I'm not really electronics savvy and it makes it a little more difficult since I'm not the one who installed the MS on this car from the get go. I took a few pictures to show ya'll what I got. Looking at the board I do see a terminal labeled +5 so that'd be my guess as to where the 0-5volt lead from the AEM WB would go. It does have a jumper on the back side....all the points of interest I circled. Maybe I'm on to something, or maybe I'm completely wrong. The second question I have is, if this is where the 0-5volt lead goes and its all ready wired, how the hell do I tell which wire to tap / connect to on my wiring harness (All black wires)? In the third pic you can see there is one wire that was cut, so I'm assuming that this is where my cars previous owner had it hooked up when he was having his car tuned. (car didn't come with a WB so I'm thinking when he took it out he just cut it there). Overall, there are just too many assumptions and gaps in my logic and I could really use some expert advise. Any help would be greatly appreciated!!

http://www.megamanual.com/ms2/V3assemble.htm
https://www.miataturbo.net/megasquirt-18/need-help-wiring-up-aem-wideband-megasquirt-10042/
https://www.miataturbo.net/megasquirt-18/using-afr-instead-volts-aem-wideband-afr-target-table-28005/
https://www.miataturbo.net/showthrea...aem+megasquirt





2a.jpg?t=1270998467

3-33.jpg?t=1270998503

Last edited by Cspence; 04-11-2010 at 12:44 PM.
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 12:58 PM   #2
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Think I am on to something...I'm guessing pin 23 on the wiring harness would be where I should connect my 0-5volt lead from the AEM WB. Still trying to figure out what connections I need to make on the board itself...

http://www.megamanual.com/ms2/pcb.htm






http://www.megamanual.com/ms2/V3assemble.htm#ew

Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:35 PM   #3
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

glad you answered your own question!
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:37 PM   #4
Hittin' Boost & Cones
iTrader: (2)
 
240_to_miata's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Cromwell, Connecticut
Posts: 2,572
Total Cats: 11
Default

I really need to show you CT people the wonders of megalogviewer .
240_to_miata is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:40 PM   #5
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
glad you answered your own question!
But I didn't.....do I need to do anything to the board itself? or do I just connect my 0-5volt lead to wire 23 on the harness / ground the gauge to the MS chassis and call it a day?

Right now wire 23 is connected to a pink / tan? wire with a blue stripe on the stock wiring harness (I'm partially color blind lol). Not sure why...
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:41 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

MLV is old news and is not relevant to this topic.

VE analyzer live is the new hot ****.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:41 PM   #7
Senior Member
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2007
Location: Milpitas, CA
Posts: 1,057
Total Cats: 1
Default

Ok, let me get this straight. Are you trying to hook up your 5V ref from your wide band to your megasquirt so you the megasquirt can read it?

If your trying to do that, adding a 5V to your WB isn't the right way. Add a 12V for power, ground it properly, then just stick that wire on the 02 pin of the DB37. Don't need to do anything else.
Marc D is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:41 PM   #8
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

Quote:
Originally Posted by Cspence View Post
do I just connect my 0-5volt lead to wire 23 on the harness / ground the gauge to the MS chassis and call it a day?

this. Pin 23 is the O2 0-5v input, you still gotta run power and ground to the AEM.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 01:47 PM   #9
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
this. Pin 23 is the O2 0-5v input, you still gotta run power and ground to the AEM.
Okay....I've had the guage hooked up since day one, just never had it tied into the MS. I set up a fuse block on my firewall with a 8 gauge wire and that is where I'm getting my +12v for all my accessories. What is the purpose of having to ground the wideband to the MS instead of just the chassis like it is now?...I saw that recommendation in another thread.

Last edited by Cspence; 04-11-2010 at 02:08 PM.
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 03:12 PM   #10
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

it just needs to be grounded to the same spot teh MS is (IE main engine ground) so there is no voltage offset.
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 03:19 PM   #11
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Sometimes I impress myself . I guess I got it

Hookedup.jpg?t=1271009911
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 03:34 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,860
Total Cats: 1,788
Default

did you change your settings so the MS know you're running a WB?

and why are you still on megatune?
Braineack is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2010, 03:35 PM   #13
Elite Member
Thread Starter
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
did you change your settings so the MS know you're running a WB?

and why are you still on megatune?
Yea I think. I followed Joe's instructions on changing it from volts to afr and I went into the megatune configurator and specified the wb (AEM Linear)....cuz TunerStudio picks and chooses when it wants to cooperate. Right now my wb works perfect in megatune but not in tunerstudio.
Cspence is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 Yesterday 10:04 PM
Raleigh: Fiberglass headlight scope, 1.6L ECU, AFM, Hardtop latches, more bigmackloud Miata parts for sale/trade 13 09-22-2017 01:34 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Is my swirl pot design okay? FrankB Race Prep 10 10-02-2015 10:00 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 10:39 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 09:39 AM.