Autotune always reads "Out of window" or "0% correction" - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MSPNP MSPNP specific Megasquirt related discussion.

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-13-2010, 07:47 PM   #1
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default Autotune always reads "Out of window" or "0% correction"

Is there anything to autotune more than enabling the feature? Whenever i enable it, it seems to make no changes, it's almost constantly out of window, and the rare times it does go into window, it's never changed anything that i can tell.

Can't find any documentation or instruction on this feature, please help.
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 02:48 PM   #2
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,266
Total Cats: 51
Default

The way to adjust the window is a bit complicated. Go into your project's folder. Open the mtCfg folder inside this directory. There's a file in there called custom.ini. Open it with Notepad or a similar text editor. You'll see a block that begins with [AutoTune] and a couple of computer-speak if-then statements. You want the block that has an if statement that notes it's for MSnS-E. Inside that block, you'll see a set of notes like this:

xLimits = 1200, 5000
yLimits = 20, 90
zLimits = 10, 150

The xLimits control the RPM range where AutoTune works, and the yLimits control the range of MAP values where it works. The zLimits controls what it can set the VE table to. Adjust these numbers to put the AutoTune range where you want it to be.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 02:49 PM   #3
Elite Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle, Wa
Posts: 1,780
Total Cats: 30
Default

Another possible solution: Switch to tunerstudio and see what VEA live can do for you!
Jeff_Ciesielski is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 03:00 PM   #4
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

The VE LIVE autotune is admittedly better.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 03:00 PM   #5
Elite Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle, Wa
Posts: 1,780
Total Cats: 30
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
The VE LIVE autotune is admittedly better.
Heh, you say that like it pains you :P.
Jeff_Ciesielski is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 03:01 PM   #6
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

no, I say it like I hung out with a MS developer over the weekend and we talked about it.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 03:06 PM   #7
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

Matt: Thank you very much! i couldn't find that information on the quick start or the document on the MSPNP site, thank you for giving it to me!

Jeff: How is VEA better than the Megatune autotune feature?

Edit: Brain replied while posting this.
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 08:38 PM   #8
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

Alright, edited my ini to the following data (in the 90-93 without AFM):

xLimits = 1000, 8000 ; RPM
yLimits = 20, 90 ; MAP
zLimits = 10, 200 ; VE

Still doesn't seem to work, shouldn't that be entirely open?
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:31 PM   #9
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

pppssssssssssssssst, use tuner studio.
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:32 PM   #10
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

When i try to open the map i have setup for my car in tunerstudio, it opens with like four errors, so i've been wary of using it.
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:45 PM   #11
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

did you look at the errors?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:46 PM   #12
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

4 Warnings:
Warning: MSQ Units Mismatch for maeRates4! kPa/s found in current configuration, ms found in MSQ, values were not converted to new units.
Warning: MSQ Units Mismatch for taeRates4! Volt/s found in current configuration, ms found in MSQ, values were not converted to new units.
Warning: MSQ Units Mismatch for afrBins1! Volts found in current configuration, AFR found in MSQ, values were not converted to new units.
Warning: MSQ Units Mismatch for afrBins2! Volts found in current configuration, AFR found in MSQ, values were not converted to new units.

These are the errors.
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:47 PM   #13
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

so ignore them...
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-14-2010, 09:58 PM   #14
Elite Member
iTrader: (11)
 
Join Date: Jun 2007
Location: Meriden, CT
Posts: 2,072
Total Cats: 1
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
so ignore them...
This is what I do I like tuner studio SO much more than MT....now if I could just get VElive to freakin work...
Cspence is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:11 PM   #15
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

So tried tuning with TunerStudio today, but it's telling me the O2 Filter is out of range.

Looks like it's setup for a narrowband, but the EGO control looks like it's setup correctly.

If this were MegaTune i'd guess the config file needs to be set, but i don't see any option to play with the config in TunerStudio.

Any tips?
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:14 PM   #16
Elite Member
iTrader: (10)
 
Join Date: Oct 2008
Location: Seattle, Wa
Posts: 1,780
Total Cats: 30
Default

Did you create a new project? If so, the setup for the wideband is in that menu. If not, it is in file->project->properties or something like that.
Jeff_Ciesielski is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:16 PM   #17
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

maybe you should read the "using tuner studio guide"?
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:23 PM   #18
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
maybe you should read the "using tuner studio guide"?
Would absolutely love to, just haven't seen it either in the program or where i downloaded the program from. Would you please point me in the right direction? i tried googling, but nothing came up that way either. Thank you for your assistance.
Nagase is offline   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:27 PM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,883
Total Cats: 1,790
Default

Braineack is online now   Reply With Quote
Old 04-15-2010, 05:36 PM   #20
MT Pony Underground
Thread Starter
iTrader: (6)
 
Nagase's Avatar
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,811
Total Cats: 0
Default

Ah, thank you. Never gone in the normal Megasquirt forum.
Nagase is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Project Gemini - Turbo Civic on the Cheap Full_Tilt_Boogie Build Threads 58 12-13-2017 10:04 PM
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
My solution for Oiltemp and Oilpressure input into Megasuirt (MS3) Zaphod MEGAsquirt 41 01-24-2016 01:25 PM
Low oil pressure after 1.8 swap and new turbo setup JesseTheNoob DIY Turbo Discussion 15 09-30-2015 03:44 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 12:17 PM.