MSPNP MSPNP specific Megasquirt related discussion.
Sponsored by:
Sponsored by:

MSPNP2 port test failure

 
Old 02-20-2016, 06:27 PM
  #1  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default MSPNP2 port test failure

Hey guys, I have been searching all day for solutions to this issue with no luck. I was able to get my laptop (windows 7) to finally detect the megasquirt but it keeps saying failed when I try to test the port. It says my firmware is: MS2/extra 3.4.0. I changed the baud to 115200, as well as the settings in devices manager. What else can I try? It is a used megasquirt so I am not 100 % which serial usb cable it is but the previous owner was able to get it to load so that cannot be the issue.
skylar21 is offline  
Old 02-21-2016, 09:50 AM
  #2  
Boost Czar
iTrader: (62)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 76,372
Total Cats: 2,294
Default

So you're opening Tuner Studio.

Clicking NEW Project.

Then clicking DETECT, and it won't find the powered megasquirt attached to it?
Braineack is offline  
Old 02-21-2016, 10:26 AM
  #3  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by Braineack View Post
So you're opening Tuner Studio.

Clicking NEW Project.

Then clicking DETECT, and it won't find the powered megasquirt attached to it?
It finds it when I press detect, but after getting to the screen with the gauges it says "not connected" and when I click test port 3, which is where it was detected, it says failed.
skylar21 is offline  
Old 02-21-2016, 10:30 AM
  #4  
Boost Czar
iTrader: (62)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 76,372
Total Cats: 2,294
Default

that's odd. if it finds it, configured the port for you and used the loads the firmware file, then at the end it should already show “Successful!!!” once that last page opens up.

can you post a screen shot of what it displays when you click detect?
Braineack is offline  
Old 02-21-2016, 10:36 AM
  #5  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by Braineack View Post
that's odd. if it finds it, configured the port for you and used the loads the firmware file, then at the end it should already show “Successful!!!” once that last page opens up.

can you post a screen shot of what it displays when you click detect?




I apologize for my potato phone camera quality
Attached Thumbnails MSPNP2 port test failure-80-image_22f9e6d92e52f835a08e2085e601851da48a9699.jpg  
skylar21 is offline  
Old 02-21-2016, 11:12 AM
  #6  
Boost Czar
iTrader: (62)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 76,372
Total Cats: 2,294
Default

now post the last page please if you dont mind.
Braineack is offline  
Old 02-21-2016, 11:32 AM
  #7  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by Braineack View Post
now post the last page please if you dont mind.
No problem I'll post that up tomorrow, won't have time today after work.
skylar21 is offline  
Old 02-22-2016, 12:29 PM
  #8  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default




Attached Thumbnails MSPNP2 port test failure-80-image_d8c341eee3e61963e9632146b223618694a76cc5.jpg   MSPNP2 port test failure-80-image_b8f25f342e7a5bef878e082ef0a0122c601b9558.jpg  
skylar21 is offline  
Old 02-22-2016, 07:20 PM
  #9  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

Now I'm in even more trouble because I tried reloading the firmware and it ended up deleting it and won't reload it!
skylar21 is offline  
Old 02-22-2016, 07:38 PM
  #10  
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,651
Total Cats: 111
Default

Your USB serial converter drivers are not installed.
__________________
DIYAutoTune.com Tech Support
10AE-T|BEGi S4|MSPNP-Pro EMS|Enthuza Duals|6UL|Etc
Track Rat|2001|VVT|MS3-Pro EMS|Enthuza|Exocet in Progress

Originally Posted by concealer404 View Post
Buy an MSPNP Pro, you'll feel better.
Ben is offline  
Old 02-22-2016, 07:46 PM
  #11  
Newb
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2014
Posts: 19
Total Cats: 0
Default

Originally Posted by Ben View Post
Your USB serial converter drivers are not installed.
I uninstalled and reinstalled the drivers, restarted the laptop a couple times and still did not have any luck. I really wish that I didn't try to reload the firmware because now I have no clue how to get it reloaded. It is a pnp unit not a diy so do I need to open it up and put a boot jumper in?
skylar21 is offline  
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
aceswerling
MEGAsquirt
58
03-13-2016 01:23 AM
AlexO35
Miata parts for sale/trade
6
03-04-2016 08:18 AM
jko
ECUs and Tuning
5
02-19-2016 04:55 PM
finiata
Meet and Greet
4
02-17-2016 02:47 PM
crispyBYM
Meet and Greet
5
02-15-2016 09:47 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: MSPNP2 port test failure


Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.