my friend's miata, please help. Begi - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Prefabbed Turbo Kits A place to discuss prefabricated turbo kits on the market
Sponsored by:
Sponsored by:

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-03-2008, 11:44 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default my friend's miata, please help. Begi

okay, for some reason when we finished installing the begi s 3 on my friend's miata. some things weren't quite right. when we open the wastegate it gets stuck on the down pipe as much as we move it. its still getting stuck. the other is that the wastegate isnt' opening. we took the car to a local smog shop to get it smoke test . no leaks. what can be the issue? i'm pretty sure everything is hook up right. i have a begi miata myself and everything is hook up the same way.

link below.

http://www.youtube.com/watch?v=OE_u3VIsL_Q
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2008, 11:48 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: AC, NJ
Posts: 346
Total Cats: 0
Default

Wait!!! Its Not Making Boost In Neutral???
compy is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2008, 11:50 PM   #3
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by compy View Post
Wait!!! Its Not Making Boost In Neutral???
no, we have it in first gear...took the car out on the street. did everything we can possibly think of.
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2008, 11:55 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: AC, NJ
Posts: 346
Total Cats: 0
Default

K just making sure lol. So did you try adjusting the wastegate? Or you are sure its getting stuck on the DP?


PS: Sound was muted and was watching full screen. =D
compy is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 12:03 AM   #5
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by compy View Post
K just making sure lol. So did you try adjusting the wastegate? Or you are sure its getting stuck on the DP?


PS: Sound was muted and was watching full screen. =D
it gets stuck when we push the wastegate open. but its not stuck in the video. if you can't hear the sound. goto youtbe and just type in ( begi no boost. )
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 12:04 AM   #6
Junior Member
Thread Starter
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 272
Total Cats: 0
Default

i adjusted the wastegate ..it doesn't do anything.
Sleeper_MX5 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 12:05 AM   #7
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: AC, NJ
Posts: 346
Total Cats: 0
Default

The video just really sucks, I can't tell what kind of DP you have.

I can't tell what you mean it is stuck when you push it open, but not in the video?

The new link you posted works now.
compy is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 12:06 AM   #8
Junior Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: AC, NJ
Posts: 346
Total Cats: 0
Default

If it doesn't open when you push it open, why don't you think that begi screwed up another downpipe and it is being blocked by it?
compy is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 12:13 AM   #9
Elite Member
iTrader: (7)
 
samnavy's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: VIRGINIA BEACH, VA
Posts: 6,020
Total Cats: 175
Default

The fitment of the flapper valve inside the DP is very tight. You need to loosen all the nuts holding the DP to the turbine housing... there will be some play, just wiggle the DP around until the flapper door moves freely and then tighten the nuts.

FYI, revving the engine on a small T25 will produce a few psi if you stomp it and rev it all the way up. It'll probably make 2psi but won't be enough to move the wastegate arm, so what you attempted in the video is useless.

If all your clamps are tight on the charge-pipe, you should be able to disconnect the wastegate arm, go for a drive, and still make 2-3psi at WOT in 3rd/4th... might not get any boost in the low gears cause of the limited load on the engine... so try that.

Next experiment is to connect the arm but remove the vaccum line to the can. Go for a drive... just give it about 1/2 throttle in 3nd, lift by 4k rpm... should make boost if there are no leaks.

Some good pics of everything might help us spot an obvious problem... make sure you get various angles of the turbo side, all the charge piping, and the regulator.
samnavy is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 09:16 AM   #10
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default



the wg flapper should move freely with everything bolted up. You're gay.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 03:26 PM   #11
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,900
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post


the wg flapper should move freely with everything bolted up. You're gay.
Say what? I've got mine tightened down so much that I cannot push it open by hand. I have to put a wrench on the ****** to even stand a chance.
Arkmage is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 03:35 PM   #12
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,835
Total Cats: 1,786
Default

jealous?????





ROFL.

Quote:
Originally Posted by braineack
jealous?????





ROFL.
and fwiw at :48 i can see the actuator rod pop off the wastegate.

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
and fwiw at :48 i can see the actuator rod pop off the wastegate.

which probably means.

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
which probably means.

with some load....

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
with some load....


you might make some boost....

Quote:
Originally Posted by Braineack View Post
you might make some boost....

after putting the rod back on, of course
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:04 PM   #13
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by Arkmage View Post
Say what? I've got mine tightened down so much that I cannot push it open by hand. I have to put a wrench on the ****** to even stand a chance.
maybe you should hit the gym or ask me to do it...or unhook the rod.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:05 PM   #14
Junior Member
 
Join Date: Jun 2008
Location: Fairfield, California
Posts: 418
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by Arkmage View Post
Say what? I've got mine tightened down so much that I cannot push it open by hand. I have to put a wrench on the ****** to even stand a chance.
That's how mine is too, but it's not on the car yet so I've got no idea whether it's adjusted or functions properly or not.
Thucydides is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:08 PM   #15
I'm Miserable!
iTrader: (1)
 
Join Date: Oct 2005
Location: Columbia, SC
Posts: 858
Total Cats: 0
Default

you're barely putting any load on it. it won't make boost.
SloS13 is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:31 PM   #16
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

Quote:
Originally Posted by SloS13 View Post
you're barely putting any load on it. it won't make boost.
another reason why superchargers are superior to tubos. They make boost in neutral.
hustler is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:36 PM   #17
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,835
Total Cats: 1,786
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
another reason why superchargers are superior to tubos. They make boost in neutral.

yep, turbos cant do that at all.


Braineack is online now   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:54 PM   #18
Supporting Vendor
iTrader: (31)
 
Savington's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Sunnyvale, CA
Posts: 14,357
Total Cats: 1,322
Default

Scott, only 5psi? ***** ****. My car makes 9psi on the limiter in neutral
Savington is offline   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 04:56 PM   #19
Boost Czar
iTrader: (61)
 
Braineack's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Chantilly, VA
Posts: 72,835
Total Cats: 1,786
Default

Quote:
Originally Posted by Savington View Post
Scott, only 5psi? ***** ****. My car makes 9psi on the limiter in neutral
that's holing 3.5K with fuel cut only, 10* ignition timing. I'm sure I could make +15psi with spark cut
Braineack is online now   Reply With Quote
Old 08-04-2008, 07:22 PM   #20
Elite Member
iTrader: (3)
 
Join Date: May 2006
Location: Houston, TX
Posts: 2,900
Total Cats: 0
Default

Quote:
Originally Posted by hustler View Post
maybe you should hit the gym or ask me to do it...or unhook the rod.
oh... heheh. I was talking about with the rod on. with it off it flops around like a limp dick.
Arkmage is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bunch of NB stuff - mspnp2, begi intake mani, injectors mikeflys1 Miata parts for sale/trade 12 05-01-2016 10:51 AM
elesjuan's mediocre 95 Miata adventure (google fiber edition) elesjuan Build Threads 8 02-16-2016 09:36 PM
Turbo 1995 Miata Low mileage Clean Tekel Cars for sale/trade 29 02-05-2016 05:16 PM
Complete BEGI S3 NB Kit, Full Enthuza 3" Exhaust, ACT HD Clutch, MS2 PNP, Wideband kronikker Miata parts for sale/trade 17 10-06-2015 11:18 PM
starting issue Johnny Tater Engine Performance 3 09-23-2015 07:10 PM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:21 AM.