6-Speed won't go into gear. - Miata Turbo Forum - Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


Suspension, Brakes, Drivetrain discuss the wondrous effects of boost and your miata...

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 11-28-2009, 02:26 PM   #1
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Southern Indiana
Posts: 1,371
Total Cats: -1
Default 6-Speed won't go into gear.

So, I was doing some spirited driving just outside of town and when I went to hit 6th gear and it felt like I didn't actually hit the gear but it went in anyway. As soon as I felt it, I immediately pushed it back out of gear and it wouldn't go in any gear. I was able to force it into 4th and drive it back to my garage in 4th gear. It popped out of 4th once while I was driving but I was able to get it back in.
Once I got it back to the garage, I was able to get it into 3rd or 4th but no other gears. The shifter wont even move side to side in neutral.

Any thoughts?

Thanks in advance,
-Wes
wes65 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 02:50 PM   #2
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

sounds like you cooked the synchros at least did you try double clutching? Ima have to say unless its an obvius hydraulic failure you have something wrong in the case.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 02:53 PM   #3
Ben
Supporting Vendor
iTrader: (33)
 
Ben's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: atlanta-ish
Posts: 12,689
Total Cats: 99
Default

Sure you didn't put it into reverse instead of 6?
Ben is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 03:08 PM   #4
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Southern Indiana
Posts: 1,371
Total Cats: -1
Default

Quote:
Originally Posted by magnamx-5 View Post
sounds like you cooked the synchros at least did you try double clutching? Ima have to say unless its an obvius hydraulic failure you have something wrong in the case.
The clutch is actuating properly. It will not go into gear even when the car is not running.

Quote:
Originally Posted by Ben View Post
Sure you didn't put it into reverse instead of 6?
No, I'm not sure. I have accidentally hit reverse before but it never went in. There was no grinding sound that one usually hears when trying to enter reverse.
wes65 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 03:49 PM   #5
:(
iTrader: (7)
 
Join Date: Jul 2006
Location: nowhere
Posts: 8,281
Total Cats: 2
Default

yeah something is fubar inside then gonna have to split the case and see.
magnamx-5 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 05:32 PM   #6
Elite Member
iTrader: (15)
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 4,889
Total Cats: 28
Default

Maybe check things out in the shifter turret before you drop the trans and split the case? That is an easy thing to check first. Probably not it, but worth a look.
ZX-Tex is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 07:35 PM   #7
Junior Member
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 91
Total Cats: 0
Default

drain the fluid and check for shavings and check its condition in general..definitely sounds like something internal. Check the shifter assembly too from the top, whatever you can see..

Nomie
NoMiEzMX-5 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 07:58 PM   #8
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Sep 2007
Location: Trenton, NJ
Posts: 1,125
Total Cats: 0
Default

Are 5speed and 6 speed shifters the same? I thought I remembered seeing that they are different. Are you using a 5 speed shifter in a 6 speed by any chance?

And I know on my ebay short shifter the plastic part that goes on the bottom of the shifter totally broke off and made shifting horrible. Cleaned out the turret and replaced that bottom thing with the OEM one and it's been fine ever since.
ArtieParty is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2009, 08:12 PM   #9
Senior Member
iTrader: (3)
 
Join Date: Dec 2007
Location: Seven Valleys, PA
Posts: 639
Total Cats: 11
Default

i have been successfully using the 5speed shifter from my 2000 transmission in my 6speed tranny of the same year for about 3 months now. It has a shorter throw than a 6 speed shifter.

so yes they are different, and yes they do work.
swimming108 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2009, 03:51 PM   #10
Senior Member
Thread Starter
iTrader: (7)
 
Join Date: Aug 2007
Location: Southern Indiana
Posts: 1,371
Total Cats: -1
Default

I'm using the 6 speed shifter. It was working fine for about 6 months.
wes65 is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2009, 06:21 PM   #11
Tour de Franzia
iTrader: (6)
 
hustler's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Republic of Dallas
Posts: 29,114
Total Cats: 351
Default

In my experience, the 5-speed shifter did not fit the 6.

Just find a new 6-er.
hustler is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
15x10 - 15x11 6UL @ 949 Racing emilio700 Wheels and Tires 151 06-02-2017 03:36 PM
1994 Spec Miata Race Car SM/SM2/SSM For Sale Quinn Cars for sale/trade 6 10-23-2016 08:58 AM
[CT] 1999 Mazda Miata 10th Anniversary Edition - $5800 Jike Spingleton Cars for sale/trade 3 09-20-2016 05:33 PM
MS3 or MSPNP Pro konmo MEGAsquirt 22 11-05-2015 03:32 PM


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -4. The time now is 10:44 PM.