The 18psi MS PNP-Pro questions thread (Attention DIYAutotune) - Page 5 - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to Miataturbo.net   Members
 


MEGAsquirt A place to collectively sort out this megasquirt gizmo

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-26-2015, 12:10 AM   #81
Cpt. Slow
iTrader: (24)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 11,703
Total Cats: 472
Default

Yeah, MSpro for the MSm does control the stock boost solenoid. Disable it under Advanced Engine, Programmable On/Off Outputs.

Oh, and I briefly enabled VSS as well, never had time to make it right. Read a fairly constant 7mph, obviously a little off when I was going 40.
curly is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:16 AM   #82
Senior Member
iTrader: (1)
 
Join Date: Apr 2011
Location: Columbia, SC
Posts: 1,305
Total Cats: 73
Default

Crank the timing back and it'll get more violent. With timing retard after launch I have it set to -10deg. Launches around 6psi and hooks hard.
Schuyler is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:19 AM   #83
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

I had it on spark cut, 3000 rpm, thought my muffler was about to fly out in pieces, it was so crazy. Absolutely blew the tires off in 1st gear.

I'll play with it more later, right now I need to get this EBC working properly so I can retune the car on 12psi and e85
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:29 AM   #84
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

Quote:
Originally Posted by curly View Post
Yeah, MSpro for the MSm does control the stock boost solenoid. Disable it under Advanced Engine, Programmable On/Off Outputs.

Oh, and I briefly enabled VSS as well, never had time to make it right. Read a fairly constant 7mph, obviously a little off when I was going 40.
Ok one more question,

What is the fastest, easiest way of wiring in the DIY EBC and enabling it in the software?

Is it - wire the 2 wires to the oem solenoid wires?
Is it - wire to the back connector and source +12v somewhere (like I've done)?

Also, which drop down do you use for either of the above in the boost control settings? Is it high frequency out 2?

Please advise, there literally is no documentation anywhere about this crap that makes any sense.

I REALLY don't understand why there is such lack of documentation for the MS-Pro when it's advertised to have been in testing for what, 2 years?

PS: I looked under advanced engine like you said and that output seems to be enabled for RPM/Tach?????? should I still disable it?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:37 AM   #85
SadFab Sales Lady
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 15,179
Total Cats: 973
Default

Paging curly. He just finished setting up EBC on an MSM with the Pro.
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:41 AM   #86
Cpt. Slow
iTrader: (24)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 11,703
Total Cats: 472
Default

High Current Out 2 is the OEM boost solenoid. Should be set to turn on at rpm greater than 3700. Disable it.

Then set boost settings like this:



Or at least that's what I used.

I agree, it's very annoying, the lack of documentation. They also call pins different names in different menus, like the high current 2 and OEM boost solenoid. Whatever, someone will figure it all out and make a decent write up sometime soon.
Attached Thumbnails
The 18psi MS PNP-Pro questions thread (Attention DIYAutotune)-boost%2520control%2520settings_zpswe87u44s.jpg  
curly is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:43 AM   #87
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

THANK YOU!!!!!!!!!!!!
And you just wired the EBC to the OEM EBC wiring right?
Going to the garage in a bit to re-wire
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:44 AM   #88
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

wait what the crap??!! I don't even have that drop down "oem boost solenoid"

but I did what you said and kept the boost control on "high frequency out 2" and now it doesn't give me an error

So thank you again, hopefully that works.

I'll report back
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 12:53 AM   #89
Cpt. Slow
iTrader: (24)
 
curly's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Oregon City, OR
Posts: 11,703
Total Cats: 472
Default

No I wired to the extra plug, but it worked by selecting "oem boost solenoid", so I assume they're the same pin in two different locations, and wiring it to the oem wiring would work with my same settings.
curly is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 01:21 AM   #90
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

Either way, you are the man, thank you, it works
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2015, 10:20 AM   #91
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

DIY,
Is there anything that I need to flip/enable for VSS to actually be used by the car?
What I mean is: my fans are set to turn off past 40mph, I can go past 40 (as indicated on the gauge in TS, and seems to be pretty accurate according to speedo) and they won't turn off.
My Launch Control is supposed to turn off past 1mph, yet enables any time I push in clutch regardless of speed.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2015, 12:19 PM   #92
Elite Member
 
Chiburbian's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Gilberts, IL
Posts: 1,964
Total Cats: 108
Default

^^ I have the same problem. For some reason my VSS doesn't work in shutting off my fans.
Chiburbian is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 12:38 PM   #93
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,196
Total Cats: 41
Default

Quote:
Originally Posted by 18psi View Post
DIY,
Is there anything that I need to flip/enable for VSS to actually be used by the car?
What I mean is: my fans are set to turn off past 40mph, I can go past 40 (as indicated on the gauge in TS, and seems to be pretty accurate according to speedo) and they won't turn off.
My Launch Control is supposed to turn off past 1mph, yet enables any time I push in clutch regardless of speed.
I'd like to check your settings; please post a copy of your MSQ and a data log of the problems happening.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 12:41 PM   #94
SadFab Sales Lady
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 15,179
Total Cats: 973
Default

Quote:
Originally Posted by Matt Cramer View Post
I'd like to check your settings; please post a copy of your MSQ and a data log of the problems happening.


Attached Thumbnails
The 18psi MS PNP-Pro questions thread (Attention DIYAutotune)-icon_msq.gif  
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 12:42 PM   #95
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

Sure thing, will do tonight.
Basically VSS thresholds are not seen by the MS.
I don't think the log will show the problem, since the TS gauge for VSS displays the correct speed (matches the speedo), but I'm probably missing something.
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 02:12 PM   #96
Supporting Vendor
 
Matt Cramer's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,196
Total Cats: 41
Default

Be sure to enable Port Status before making the log. This will let me see things like "over 40 mph and the fans active", and the like.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 04:17 PM   #97
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

Where do you enable port status? Looked everywhere I could think of and don't see that anywhere.

Is that in the generic outputs sub menu?
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 04:20 PM   #98
SadFab Sales Lady
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 15,179
Total Cats: 973
Default

File -> Project -> Project Properties -> PORT_STATUS -> Activated
aidandj is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 04:41 PM   #99
Murderator
Thread Starter
iTrader: (76)
 
18psi's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 33,396
Total Cats: 2,033
Default

LOL

the one place I DIDNT look

Thanks
18psi is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2015, 04:42 PM   #100
SadFab Sales Lady
iTrader: (5)
 
aidandj's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Location: Beaverton, USA
Posts: 15,179
Total Cats: 973
Default

All the good **** hides in there. Only reason I knew is because I spent forever trying to find where to change the O2 sensor stuff.
aidandj is offline   Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OTS Bilstein to motorsports ASN conversion stoves Suspension, Brakes, Drivetrain 5 04-21-2016 04:00 PM
Going back to stock. Need some 1.6 parts. Trent WTB 2 10-01-2015 01:15 PM
Leaky Wilwoods mx592 Suspension, Brakes, Drivetrain 1 10-01-2015 01:45 AM


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -4. The time now is 09:02 AM.