Fast Idle how to configure? - Miata Turbo Forum -Boost cars, acquire cats.

Welcome to   Members

MSPNP MSPNP specific Megasquirt related discussion.

LinkBack Thread Tools
Old 11-21-2011, 05:11 PM   #1
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Spain
Posts: 73
Total Cats: 0
Default Fast Idle how to configure?

I start my car. Cold
It goes to 1300 rpm, perfect and in 2 or 3 secs it goes to 950 as it is warm but is cold.
Can anyone told me how i can tune in order to the rpm goes up only when the car is cold and goes slow idle when the car is warm.
I use MSPnP with Hires 10g with Tunerstudio.
90-93 Supercharged dual throttle bodies.


Sorry for my awful English.
sanson is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2011, 04:17 PM   #2
Junior Member
iTrader: (2)
Join Date: May 2009
Posts: 68
Total Cats: 0

I have the exact same problem, but sometimes mine doesn't even idle high. Its not related to your SC, its ECU related...something with the settings i'm sure.
Weaver is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2011, 03:20 PM   #3
Supporting Vendor
Matt Cramer's Avatar
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,144
Total Cats: 41

Make sure the slow idle temperature is high enough - the OP had it set too low and it would go to the slow idle speed even with the engine relatively cold.
Matt Cramer is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2011, 03:25 PM   #4
Junior Member
Thread Starter
Join Date: Aug 2009
Location: Spain
Posts: 73
Total Cats: 0

fixed as Matt told me.

these are my numbers.
More settings:
Idle Control:
Closed loop only
27 (deactivated)
17 (deactivated)

20 (celsius)
60 (celsius)
30 (Automatic TPS)
sanson is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2011, 12:37 PM   #5
Junior Member
Join Date: May 2011
Location: UK
Posts: 47
Total Cats: 0

you may need to seperate out the effects of the cold idle with the ASE.

in the crank / warm-up menu, you'll see your afterstart enrichment settings - you'll have a fixed MAP value that the ECU uses for the fixed time period of the ASE, to give stable running after initial fire-up. mine is set to 5 seconds, so the engine fires up, revs high, and then the idle comes down after 5 seconds as it moves away from the fixed MAP value to the actual MAP value.

try raising the temp of your high temp idle setting? also, not that it probably makes much difference but at the top, my settings are 19 and 18 for minimum dc and closed dc instead of 18 and 17.
skinny is offline   Reply With Quote

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Another Cast Manifold Corky Bell Prefabbed Turbo Kits 17 10-02-2015 09:28 PM
Back to Stock Part Out!! Turbo Parts, MS2 Enhanced 01-05, Suspension, and MOAR! StratoBlue1109 Miata parts for sale/trade 16 10-02-2015 09:39 AM
Time to start learning and play with tuning The Gleas MEGAsquirt 3 10-01-2015 09:30 AM
Are my coils failing? viriiguy General Miata Chat 5 09-28-2015 07:39 PM

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 07:00 PM.